L’atenció continuada més enllà dels horaris dels CAPs, a debat

Salut obre un debat amb el món local a través d’un procés participatiu que ha de culminar el desembre

El Departament de Salut ha obert un procés participatiu amb el món local per definir i consensuar un model d’atenció continuada. “Quan vam arribar al Departament, ens vam trobar una sèrie de peticions dels alcaldes sobre els horaris nocturns dels centres d’atenció primària (CAPs). En comptes d’obrir un procés de negociació bilateral amb els ajuntaments, vam veure interessant incorporar-los en un procés d’aprenentatge compartit”, ha explicat el conseller de Salut, Antoni Comín. L’objectiu d’aquest procés, però, “no és tant pensar en quins recursos comptem des del punt de vista financer, sinó com volem atendre les persones”, ha puntualitzat el conseller. El procés s’ha obert aquest mes d’octubre amb una reunió presencial amb una trentena d’alcaldes i representats del món local i ha de culminar el desembre.

Davant la demanda d’obertura de CAPs per part dels alcaldes, el Departament de Salut els ha convidat a abordar questa qüestió des d'”un marc mental més ampli” i a reflexionar sobre com “organitzar altres dispositius a l’hora de garantir el dret a la salut de les persones durant les 24 hores”, segons ha assenyalat Comín en una atenció als mitjans de comunicació aquest divendres després d’inaugurar el procés participatiu del nou Pla d’ordenació de l’atenció urgent.

“No es tracta de decidir si ha diners per obrir els CAPs de nit, sinó reflexionar com podem garantir que les persones se sentin ben ateses i això vol dir pensar de manera integrada els horaris dels CAPs, els serveis d’ambulància, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), el 061 o l’atenció domiciliària”, ha afirmat Comín, que ha afegit: “Quan tinguem clar quins recursos prioritzem i com els articulem, llavors veurem què fem amb els diners. Potser es destinaran per a més hores de CAP o per a l’atenció domiciliària en una comarca on el servei és especialment fràgil. La discussió del pressupost, i fins on podem arribar, vindrà després”.


Del problema local al principi general

Salut ha demanat als alcaldes que elevin els seus casos a principis generals per al debat: “Si hi ha un problema d’estacionalitat en els municipis de la costa, hem de pensar com mesurar la pressió assistencial davant l’increment de població transitòria o bé com resolem els problemes d’infraestructures que dificulten l’accés a un CAP”. Comín ha assenyalat que el Departament ha instat el món local a “tenir una mirada de conjunt de país” per reordenar l’atenció continuada i urgent. Per la seva banda, la conselleria s’ha compromès a “incorporar la mirada de la casuística local” en la definició del model d’atenció continuada i urgent.

El procés s’ha inaugurat aquest divendres amb una reunió presencial a la seu del CatSalut i la seguiran un conjunt de trobades presencials arreu del territori. També s’han habilitat mecanismes online per garantir una participació contínua. El novembre hi ha prevista una reunió plenària i el desembre ha de concloure el procés. Les conclusions d’aquest debat s’han d’integrar en el Pla director d’Atenció Urgent en què s’està treballant i que es podria presentar a finals d’any “si està prou madur”, ha afirmat el conseller, que ha subratllat que serà aquest pla director el que marcarà els canvis en l’atenció continuada, que “vindran condicionats pel pressupost”. Comín ha subratllat que aquest procés participatiu creat ad hoc és “una novetat” davant la qual el Departament es troba “expectant” i “esperançat” perquè sigui “un procés útil”.

A més del conseller, també han participat en la presentació del procés davant el món local el secretari d’Atenció Sanitària i Participació, David Elvira, i el secretari de Transparència, de Govern Obert i de Contractació Pública, Jordi Foz, que ha ressaltat que és una “gran notícia” que Salut posi en el centre de les seves polítiques la participació.