L’Hospital de la Vall d’Hebron posa en marxa un tractament pioner del TDAH amb realitat virtual

Hi participaran 90 pacients per analitzar la combinació entre la tècnica del ‘mindfulness’ i les noves tecnologies

El Servei de Psiquiatria de l’Hospital de la Vall d’Hebron ha posat en marxa una prova pilot per analitzar la realitat virtual en el tractament del Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat (TDAH) amb la participació de 90 pacients per analitzar la combinació de la tècnica del ‘mindfulness’ i les noves tecnologies per tractar aquesta malaltia sense necessitat de medicació. El projecte, pioner a l’Estat, es porta a terme amb la col•laboració de l’empresa Psious dins el Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari. El ‘mindfulness’ es basa en l’atenció plena en les mateixes emocions, sensacions i pensaments, mentre que la realitat virtual permetrà als professionals utilitzar entorns hiperrealistes per afavorir la concentració dels pacients.

En el primer assaig hi prendran part 90 persones adultes, que se sotmetran a sis sessions de cinc minuts, amb els quals es vol tractar el seu entorn sense utilitzar els fàrmacs. L’objectiu final del projecte, que també compta amb la col•laboració de l’Institut Karolinska de Suècia, és reduir el temps de tractament i aconseguir els mateixos resultats que amb el tractament farmacològic. També es vol aconseguir augmentar l’adherència dels pacients al tractament, és a dir, que sigui més sostingut.

Tal i com explica el cap del servei de Psiquiatria del Hospital, en aquestes sessions, els pacients s’exposen a un entorn ”amigable”, de natura, amb paisatges i se’ls fa concentrar en petits estímuls com pot ser una fulla que cau. En algunes sessions, es pot veure un cos i concentrar-se per millorar la relaxació.

També ho ha explicat així una de les pacients que hi ha participat, l’Ester Sanz. L’Ester va ser diagnosticada de TDAH fa 5 anys, i en té 39, després de tota una vida sent ”la gandula”, i està convençuda que si li haguessin diagnosticat abans, la seva vida hagués estat més fàcil. Durant aquest temps, ha provat tractament farmacològic però prefereix no prendre’s res i per això valora molt poder formar part d’aquest estudi.

Segons el cap del servei, el doctor Josep Antoni Ramos-Quiroga, la combinació del ‘mindfulness’ i la realitat virtual s’ha utilitzat amb èxit en altres pacients i afegeix que l’objectiu és que el Campus de la Vall d’Hebron “sigui un centre de referència en el tractament de la psiquiatria mitjançant les noves tecnologies”.

La realitat virtual s’ha utilitzat més de 20 anys de recerca mèdica i pràctica clínica que actualment s’aplica en trastorns d’ansietat, disminució del dolor en malalts de càncer, ansietat generalitzada i tractament de pors i fòbies, entre d’altres.

El Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat (TDAH)és un trastorn del neurodesenvolupament que afecta el 5% de la població durant la infància i es manté en més de la meitat dels pacients durant l’edat adulta. És la patologia mental més diagnosticada a Catalunya entre infants i adolescents, segons Salut, dels quals un 25% són noies i el 75% nois. Els símptomes més habituals són la falta d’atenció, desorganització, falta de control dels impulsos, inestabilitat emocional i hiperactivitat.

A més, la persistència del TDAH al llarg de la vida està associada a un baix rendiment acadèmic, dificultats a l’hora de mantenir relacions interpersonals, abús de drogues i risc en la conducció i en les relacions sexuals.

L’estudi s’ha començat en una franja d’adults que no tenen cap altre trastorn associat al TDAH, com pot ser drogodependències o depressions i ansietat, per veure clarament quin és el seu impacte. Es calcula que els adults són els més motivats a l’hora de prendre part d’algun projecte d’aquestes característiques. Quan a mig estudi, puguin tenir alguns resultats, el podran posar en marxa amb adolescents i més endavant als infants, adaptant l’aplicació i l’entorn als més petits.

La iniciativa ha rebut el premi Mobile World Capital Barcelona a la innovació a les 6es Jornades R+D+I Tic Salut i Social celebrades el passat mes de setembre a Vic.