Les escoles públiques de Vilanova tenen personalitat i projectes educatius propis

El regidor d’Educació de Vilanova, Joan Martorell, explica que el Consell Escolar ha aprovat recetment per unanimitat la renovació de la zona única, que permet a qualsevol família de qualsevol barri tenir les mateixes opcions per triar una escola.

Quina és la previsió de preinscripcions escolars per a enguany?
Haurà 25 grups de P3, que és un grup més que l’any passat, amb un total de 625 places ofertades. El grup més de P3 sortirà ofertat a l’escola l’Arjau. L’Arjau, per la situació, pel fet que és una escola de barri, que agafa un radi molt ampli, creiem que s’omplirà. L’any passat es va reduir l’oferta de P3 a l’escola Canigó, Ítaca i l’Arjau, i l’any anterior a l’escola Aragai. Aquestes escoles són de dues línies i l’any passat es van quedar amb un grup. A primer d’ESO haurà 780 places i 26 grups, un menys que l’any passat. La distribució de l’ESO va canviant, hi ha un circuit entre el Lluch i Rafecas, el Joaquim Mir i el Mallafré. Enguany el Lluch i Rafecas passa de quatre a tres grups.

Joan Martorell

Joan Martorell, preveu que la gran majoria de famílies de la ciutat puguin aconseguir plaça al centres educatius desitjats el proper curs escolar

El Consell Escolar va aprovar recentment que vilanova mantingui la zona única.
Es va votar al Consell Escolar del 15 de febrer, i la votació va ser contundent: de 48 vots emesos no hi va haver cap en contra. La zonificació o no de les places escolars es vota cada tres anys. Ha hagut algun període amb zones rígides, un altre moment amb zones dinàmiques, en funció de la distància del teu lloc de residència a algunes escoles. Des de fa tres anys és zona única, pots demanar la preinscripció on vulguis. Visquis on visquis tens la mateixa puntuació, 30 punts.

Quins són els avantatges d’aquest sistema?
Tot i que s’ofereix un model públic estàndar per a tothom, hi ha unes singularitats com a escola pública, una personalitat, un projecte educatiu, o una línia pedagògica diferent. Si t’agrada un model d’escola, el fet que estiguis més aprop o més lluny et limita a l’hora de triar, i això es veu com una limitació que no hauria de ser. El fet que les escoles concertades estiguin molt juntes també fa difícil una eficaç zonificació. També té relació amb la proporció d’oferta de places amb la demanda real. Si hi ha un coixí suficient perquè la gent es pugui situar, el grau de satisfacció que suposa entrar en primera o segona opció és molt alt. L’any passat vam estar per sobre del 90% en el grau de satisfacció.

L’Ajuntament de Vilanova ha demanat a la Generalitat una reducció de la ràtio d’alumnes per aula. Veu possible aconseguir-ho?
Pel fet que Vilanova estigui en un model d’escola inclusiva, i que a primer i segon de primària les escoles estan molt plenes, vam demanar aprofitar el moment de baixada de la natalitat per reduir a 22 els alumnes per aula. Volíem aprofitar això per recuperar algun grup més. Ens han dit que no, però. La ràtio serà de 25 alumnes per aula.

Enguany se celebrarà la setena edició de la Fira Zona E. Quan es durà a terme?
Aquest any serà els dies 19 i 20 d’abril, després de Setmana Santa. Va adreçat a l’ensenyament postobligatori. És un espai d’informació i orientació per als alumnes que han acabat 4rt d’ESO. Hi participaran els instituts de la comarca que ofereixen o bé el Batxillerat o els cicles formatius.

Quina valoració fa de la fira? És eficaç a l’hora d’informar els estudiants?
Funciona gràcies a la feina que es fa des dels instituts. Són només dos dies de fira, però la informació que es dóna arriba bastant més enllà. Hi ha una part d’orientació, i la informació que es recull allà es treballa a les aules. Complementa tot el treball d’orientació que hi ha als centres educatius. També s’ofereixen tres xerrades a l’IMET amb motiu de la fira, totes a les 17:30 hores: es parlarà de “L’arquitectura del sistema educatiu”, el dijous 6 d’abril; “”No sap què fer!”. Com podem acompanyar els nostres fills i filles”, el dimarts 18 d’abril, i “Què en trec ara d’estudiar”, el dijous 20 d’abril.

Els cicles formatius s’han renovat darrerament a la ciutat, amb noves ofertes educatives. Tenen prou sortida?
Sí, Déu n’hi do. Els últims anys s’han ofert diferents cicles com el de manteniment de vaixells o el de manteniment ferroviari, que són les noves incorporacions. L’escola Pia també ofereix nous cicles d’àmbit sanitari. L’administració adreçada als àmbits jurídics es troba al Joaquim Mir. Amb l’oferta comarcal es cobreixen bastants àmbits.

Quin suport ofereix l’Institut Municipal d’Educació i Treball als centres educatius de la ciutat?
Des de l’IMET complementem tota l’acció educativa que es fa des dels centres, ja sigui millorant el manteniment de les escoles, o donant suport a través del PAE (Programa d’Activitats a les Escoles), o el pla d’animació a la lectura. Tenim les competènces físiques -el manteniment, l’aigua o la llum- però a més complementem aquella acció educativa que ha d’haver a la ciutat a través de les escoles i instituts. Això també es posa en valor els dies que hi ha portes obertes.

 

Entrevista a Jordi Palacios, gerent de l’ IMET – Institut Municipal d’Educació i Treball Ajuntament de Vilanova i la Geltrú


IMET
Institut Municipal d’Educació i Treball
Carrer Unió 81-87 – Edifici La Paperera
08800 Vilanova i la Geltrú
Tel.: 938 140 440
info@imet.cat
http://www.imet.cat/

IMET