L’Oficina Jove, orientació i assessorament educatiu i psicopedagògic pels estudiants

En el moment de prendre decisions sobre el futur educatiu acostumen a sorgir dubtes. “Què m’agrada, quins estudis puc començar, com ho puc fer”… L’Oficina Jove Garraf és un espai per a joves de fins a 35 anys que ofereix serveis d’informació i orientació educativa i psicopedagògica, laboral i d’emprenedoria, entre d’altres serveis gratuïts i professionals especialitzats.

En el cas d’educació ofereixen informació de tots els itineraris formatius que hi ha actualment, tant pels joves que han acabat alguna de les etapes educatives com per aquells que es van despenjar del sistema educatiu. “En el cas de la ESO, és el primer tall del sistema educatiu en què les joves han de prendre decisions perquè fins aquí l’ensenyament és obligatori” destaca el coordinador de l’Oficina Jove, Dídac Contreras.

Entrevista a Dídac Contreras, coordinador de l’Oficina Jove de l’ Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Oficina Jove Garraf

En aquesta primera tria de decisions des de l’Oficina Jove els presenten les opcions de l’ensenyament post-obligatori i els orienten i assessoren segons el cas particular de cadascú per a poder trobar l’opció més adequada i satisfactòria que pugui conduir el/la jove a un itinerari amb majors possibilitats d’èxit. Per aquells/es que volen seguir estudiant hi ha dos itineraris possibles. D’una banda, un més acadèmic que estaria enfocat pels joves que volen accedir als estudis universitaris i s’acosten al perfil d’estudiant de batxillerat. I, d’altra banda, per aquelles persones que volen seguir formant-se però no en l’estricte sentit acadèmic i, per tant, se’ls acosta la possibilitat de fer una Formació Professional. A l’hora d’orientar “intentem identificar els seus interessos, els seus objectius i a partir d’aquesta informació, els hi diem quins possibles itineraris tenen per aconseguir la titulació que els permetin trobar un lloc de feina, millorar el que tenen o formar-se més perquè en el seu moment ho va deixar” explica Contreras. A banda del contacte a l’oficina, han creat juntament amb l’IMET un material de suport online que ofereix informació de les possibilitats després de l’ESO.

Respecte l’accés als estudis universitaris, no només assessoren en el procés de com arribar fins a ells. Ofereixen informació sobre la inscripció a la Selectivitat, les notes de tall a Catalunya i a altres comunitats autònomes, i les beques que hi ha per seguir amb els estudis post-obligatoris.

Pel que fa a les persones que van abandonar els estudis abans d’acabar l’ensenyament obligatori està la possibilitat d’iniciar-se en un Programa de Formació i Inserció (PFI). Des de l’Oficina Jove els hi acosten aquesta opció i els intenten orientar. “L’objectiu és que aquests nois no es despengin del sistema educatiu i a través d’aquest curs tornar a lligar-los cap uns futurs estudis, normalment, vinculats a Formació Professional” apunta el coordinador de l’Oficina Jove.

En cas que després de rebre tot aquest procés d’orientació i assessorament per part dels professionals de l’Oficina Jove la persona encara segueixi desorientada perquè no té detectades les seves capacitats o els seus objectius laborals, compten amb la col·laboració externa psicopedagògica “on realitzen tests de motivació i autoconeixement, i a partir d’aquí, finalment identificar millor aquelles coses que poden ser de profit en un futur” destaca Contreras.
Fora d’aquest àmbit d’ensenyament a Catalunya, Dídac Contreras apunta que cada vegada més “ens estem trobant amb joves que volen estudiar idiomes o estudis oficials de la Unió Europea”. En aquest cas, també els assessoren, no des d’educació, sinó des d’assessoria de mobilitat internacional acostant informació sobre preus, períodes d’inscripcions i si ha possibilitat de becar-se.

A banda de l’assessorament i la orientació, a l’Oficina Jove Garraf organitzen cursos de formació en l’àmbit de lleure de forma periòdica i tallers i xerrades de temes relacionats amb la formació, el treball i les oportunitats de mobilitat internacional, tan formatives com laborals.

Qualsevol jove que necessiti assessorament pot contactar per diferents vies amb l’Oficina Jove. Des d’una visita presencial, a consultes per e-mail o les xarxes socials de les que disposen (Facebook, Twitter i Instagram). Tot i així, Contreras afirma que “normalment els casos del sistema educatiu acaben passant per aquí perquè són temes complicats d’orientar a través d’una xarxa social”. El jove pot visitar l’Oficina de forma autònoma o, si ho prefereix, pot venir acompanyat.

A més a més del servei d’assessorament educatiu, l’Oficina Jove compte amb equipaments i serveis en treball, habitatge, salut i mobilitat.


OFICINA JOVE GARRAF

Rasa del Miquelet, 16
Vilanova i la Geltrú 8800
De dilluns a divendres de 10 a 14h i de dimarts a dijous de 16 a 19h
garraf@oficinajove.cat
93 893 77 77

http://www.oficinajove.cat/ca/oficina/oficina-jove-garraf
Twitter
Facebook