Les lents digitals ajuden a prevenir les miopies precoces i evitar la fatiga visual

Opticàlia Holandesa ofereix lents per a dispositius digitals des de fa un parell d’anys

L’ús dels dispositius digitals s’ha consolidat com una pràctica diària en la nostra societat. Des d’infants que utilitzen les tablets i els mòbils per veure els dibuixos animats, passant pels adults que els utilitzen per treballar i la gent gran com a esbarjo. Tots passem una mitja d’unes cinc hores diàries davant d’una pantalla amb un tipus de lletra petita i amb una emissió de llum blava de la qual una gran part de la població desconeix si pot tenir efectes nocius.

Els dispositius digitals es posen a una distància de l’ull molt més propera que quan llegim un llibre, a més a més, de tenir una lletra més petita que la que trobem en qualsevol paper. “Això provoca que si estem mirant el dispositiu i aixequem la vista, passem de mirar una cosa molt de prop a una molt de lluny i el que ens produeix és una fatiga visual pel canvi constant d’enfocament”, explica l’encarregada d’Opticàlia, Conxita Miret. Aquesta fatiga visual es genera per la sobrecàrrega que pateixen els músculs ciliars, encarregats d’estirar i encongir el cristal·lí per permetre’ns enfocar amb nitidesa.

A aquesta fatiga cal afegir-li l’enlluernament digital que generen els dispositius per la quantitat excessiva de llum blava que emeten les seves pantalles. El cos humà absorbeix un nivell determinat de llum blava, però un excés pot resultar nociu per la vista i juntament amb la fatiga visual el que acaben generant són vistes cansades i miopies precoces adquirides, és a dir, que no són congènites. Moltes d’aquestes miopies es donen en adolescents per motiu generacional. Els mil·lenials han crescut amb els ordinadors des de ben petits, mentre que la gent adulta ha començat a fer servir els dispositius digitals ara, amb la qual cosa si tenen algun tipus de problema a la vista ha estat desenvolupat anteriorment.

 

“Tot i que molta gent és conscient que cada cop es fan servir més els mòbils i les pantalles, i que cada vegada es fa a edats més primerenques, no són conscients que hi ha alguna cosa, com les lents digitals, que ho pot prevenir o ajudar” Anna Sánchez, optometrista principal d’Opticàlia

Les cases comercials fa uns anys que han començat a fabricar vidres que ajuden a pal·liar els efectes dels dispositius digitals. “Aquestes lents les poden utilitzar tant persones amb algun tipus de graduació com aquelles que no necessiten cap tipus de lent”, explica Miret.

A trets generals es poden diferenciar tres tipus de lents. En primer lloc, estan les lents convencionals monofocals digitals que, per una banda, tenen un tractament especial antireflectant que redueix l’enlluernament i neutralitza la llum blava i, per l’altra, augmenten la percepció de contrast i color. “L’ull, al percebre millor els colors i tenir una visió més còmoda, no s’estressa”, destaca Conxita.

Dins d’aquestes lents convencionals hi ha un tipus que ofereix una ajuda segons l’edat. Això significa que, a més a més dels beneficis de les lents convencionals, a la part de sota del vidre, segons l’edat, se li suma una addició que permet una visió molt dinàmica, nítida i relaxada. S’estableixen tres barems d’edats: entre 20 i 34 anys; pre-prèsbita de 35 a 44 anys i prèsbita que són els més grans de 45 anys. “Al final, el que tenen aquestes lents és una addició que el que fa és que quan mirem per la part de sota de la lent tinguem una ajuda adequada perquè l’ull es relaxi i evitar que augmenti de forma molt ràpida la graduació que necessiti”, destaca l’optometrista Sánchez.

El tercer tipus són les lents progressives digitals que són per aquella gent que té graduació de lluny i de prop i pre-prèsbites incipients. Aquestes lents també tenen tots els tractaments de les convencionals i el que les diferencia és que estan acomodades a una problemàtica concreta. “La persona que utilitza lents progressives però també vol aquesta ajuda de les lents digitals no necessita tenir dues ulleres. Només té un tipus de reflectant especial però es pot fer servir tot el dia” explica l’Anna Sánchez.

A Opticàlia fa un parell d’anys que estan oferint les lents digitals per a ulleres al seus clients però destaquen la falta de coneixement que molts tenen. “Molts no saben d’aquesta opció, sí que comença a haver-hi algunes persones que pregunten per unes ulleres per a ordinador però fins que no s’acosten a l’òptica i els expliquem molts ho desconeixen” explica Conxita Miret.

Finalment, durant aquest últim any han sortit també les lentilles amb filtres per a ordinadors i dispositius digitals per aquelles persones que no volen portar les lents amb la muntura.


Opticàlia Holandesa

Pl dels Cotxes, 6
08800 Vilanova i la Geltrú
938934169
http://www.opticaliaholandesa.com/