Franciscans de VNG: La innovació al servei de l’educació

El Col·legi Sant Bonaventura, fundat per l’orde de Frares Franciscans de Catalunya el 1964, es manté fidel a un model d’educació integral en la dimensió humana, social i religiosa, que marquen el perfil de sortida del seu alumnat. Aquests valors fundacionals constitueixen l’eix principal del Pla de Pastoral i Cultura Ecològica d’aquesta singular i reconeguda oferta educativa a Vilanova i la Geltrú. No obstant això, es tracta d’un projecte educatiu renovat, any rere any, que aposta per una presència educativa cordial, d’escalf i de proximitat que facilita la comprensió i la convivència. Es tracta d’una acció educativa que abasta tots els estaments del centre: professorat, alumnat, famílies i personal d’administració o serveis.

Tot plegat emmarcat en els seus espais exteriors, pel gaudi de la natura i la pràctica de l’esport, que per si sols ja representen un reclam indiscutible i que fan d’aquest centre un destí força desitjat. El recinte del Col·legi Sant Bonaventura té una extensió de 50.746 m2 (dels quals 6.644 m2 són edificats) i hi ha dos camps de futbol, una pista d’atletisme, dues pistes de bàsquet descobertes, un pavelló poliesportiu cobert, una sala d’actes, quatre pinedes, dos patis interiors, un gimnàs i un parc infantil.

Els seus espais exteriors, la proximitat de la comunitat educativa i els resultats acadèmics fan d’aquest centre una de les millors ofertes de la ciutat

Juntament amb les instal·lacions, la proximitat amb l’alumnat i les famílies i els resultats educatius fan d’aquest centre una de les millors opcions educatives de la ciutat. Del projecte docent del centre destaca el programa d’innovació educativa Saber, Emprendre, Créixer: tot educant per a la vida, que es va posar en marxa el curs 2014-15, i que configura el Pla Estratègic Pedagògic del centre. Un dels àmbits més consolidats d’aquest programa és la part del Pla de Pastoral i de Cultura Ecològica: “treballem valors, des d’un caire franciscà ecològic, seguint el model de Sant Francesc d’Assís, patró del Medi Ambient. Les activitats i aprenentatges al voltant de l’hort ecològic, a Educació Primària, ens permeten treballar coneixements transversals. L’alumne/a no només aprèn a l’aula, sinó que a l’hort gestiona l’autonomia, la frustració o la responsabilitat de tenir cura dels animals de granja”, explica Daniel Cierto Julià, coordinador de Pastoral i Cultura Ecològica del centre.

Fa dos cursos, es va implantar l’acció de Tecnologia sostenible, a 5è i 6è, que repercuteix en la cura de tot el centre. Els alumnes realitzen petits projectes de millora per al centre, en definitiva cap a la comunitat, com els bancs per seure fets amb palets, infraestructures per a l’hort, el circuit de cros, o l’hivernacle. Les famílies s’hi involucren i aporten el material. “Tot es planteja com un projecte. Els alumnes han de portar una sol·licitud amb una proposta. El projecte ha de tenir l’aprovació de la direcció”, precisa Daniel Cierto.

Evidentment l’altruisme del treball comunitari serveix a l’alumnat per a una presa de consciència de viure en societat. En aquest sentit, l’alumnat de tercer d’ESO del Col·legi Sant Bonaventura, des de fa cinc cursos participa en un servei a la comunitat amb experiències tan intenses com treballar amb els voluntaris de l’Economat de Càrites o entrevistar-se amb les famílies que tenen accés a aquest servei de repartiment d’aliments. Un altre programa és l’apadrinament de gent gran, a la residència Les Onades: “els alumnes coneixen la història dels residents, senten relats de com era la vida abans, els seus valors, o el fet de fer-se gran”, explica Elena M. García Garrido, membre de la Pastoral en l’etapa de l’ESO. “L’objectiu és que els alumnes es puguin conèixer millor en relació amb els altres. Un treball que s’inicia a primària i que es completa a l’ESO”, concreta Dolors Garcia Montolio, subdirectora del centre.


El Col·legi Sant Bonaventura combina a la perfecció l’educació integral en la dimensió humana, social i religiosa

El Col·legi Sant Bonaventura és pioner en la implantació en codis ètics de Whatsapp: “hem fet uns decàlegs per regular els grups. I amb la idea d’educar i no prohibir, també hem establert un ús amb els pares i alumnes”, explica Andreu Roig Raventós, cap d’estudis de Secundària i responsable de Comunicació del centre. Junt amb quatre centres més de la ciutat, aquest col·legi també participa en el projecte Whatsapp! Com vas de salut mental? per conscienciar l’alumnat de les persones que tenen desajustos emocionals i desestigmatitzar-los. De fet, aquest centre està a l’avantguarda en l’aplicació de les noves tecnologies a l’educació a través del programa Samsung School, que incorpora el treball amb tauletes intel·ligents a l’ESO.Col·legi Sant Bonaventura

Pl. Franciscans, 4
08800 – Vilanova i la Geltrú
(93) 810 65 11
e-mail colegi@santbonaventura.cat
http://santbonaventura.cat/