L’Escola d’Enoturisme de Catalunya: la formació s’acosta al món del vi i el cava. Novetat al proper curs Cicle Formatiu de Grau Superior de Guia d’Enoturisme

L’Escola d’Enoturisme de Catalunya, situada a Vilafranca del Penedès, és la primera escola catalana sobre Enoturisme. Situada on estava l’antiga estació enológica datada del 1903 i on anys més tard, del 1980 al 2007, va ubicar-se també la seu de l’Incavi. Ara l’Escola d’Enoturisme pren el relleu d’aquests dos organismes que van ser tan importants a Catalunya i que sempre han treballat en favor del món del vi i el cava. L’edifici també acull actualment la Wine Business School.

És una realitat que l’enoturisme cada vegada té més pes a la nostra societat; cada cop hi ha més turistes atrets pel món vitivinícola i la gastronomia i és per això que l’any 2014 es va crear l’Escola d’Enoturisme. Amb l’objectiu principal de formar persones especialitzades en el sector del vi i el cava dins d’un àmbit turístic que va evolucionant amb el pas dels anys.

Tot i que el Consell Empresarial de l’escola es va crear al 2014, no va ser fins al 2016 que es van iniciar els projectes formatius. En els seus inicis els cursos impartits eren de formació ocupacional i formació continuada. Dos dels eixos principals en la missió d’aquesta entitat. Per una banda, amb la col·laboració del Servei d’Ocupació de Catalunya es fan formacions a persones que provinguin d’un altre sector o del mateix i que vulguin actualitzar els seus coneixements. En el cas de persones a l’atur que vulguin invertir el seu temps en formar-se en una professió en creixement, aquesta és 100% subvencionada i té l’objectiu d’inserir de nou els usuaris al món laboral. D’altra banda, aquests darrers anys s’ha treballat molt també en la formació continuada a professionals del sector oferint cursos de reciclatge, accions formatives curtes amb temes d’interès i ponents rellevants en el món de la gestió i la promoció turística, i el Servei del vi i el cava.
Segons ens explica la directora de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, Ester Garcia, “el més important per l’escola és que els alumnes trobin en els seus cursos innovació, qualitat i transferència dels aprenentatges”.

Aquest any 2018 tiren endavant, per primera vegada, un projecte d’FP. Per tant, enguany el Cicle Formatiu de Grau Superior de Guia Enoturísmec serà tota una novetat. “La voluntat és oferir una especialització als guies turístics ja que, segons Garcia, a aquests professionals els poden faltar un seguit de coneixements molt més específics del món del vi i de les diferents DO de Catalunya”. Aquesta formació serà en modalitat dual, la qual cosa vol dir que els estudiants faran 1000 hores de pràctiques remunerades en empreses. Un valor afegit que des de l’escola consideren molt important, ja que les xifres diuen que el 70% de les persones que estudien en FP dual al finalitzar tenen una inserció laboral gairebé immediata.

Així, un cop acabat el grau, els alumnes obtindran el títol oficial de Guia, informació i assistència turística especialitzat en Enoturisme que els permetrà treballar de manera preferent en el sector de l’enoturisme però també en qualsevol altra activitat relacionada amb la promoció i el guiatge turístic. A més, el curs inclou el Mòdul de Sommelier que es podrà convalidar en altres formacions de Formació Professional que el continguin en el seu currículum. Els estudiants podran optar al títol de Coneixedor del Vi Català que expedeixen les patronals del sector vitivinícola de Catalunya, ja que els continguts están inclosos en el programa del Cicle per a garantir el seu assoliment.

Un altre dels pilars de la missió de l’Escola és fer aquesta feina conjuntament amb el sector i el territori és per això que, avui dia, treballen amb les dotze DO catalanes a vuit comarques de Catalunya. Però, tal i com explicava la directora, els seus reptes de futur van més enllà. A banda d’assentar el cicle formatiu de guía enoturístic, la voluntat és poder treballar a nivell estatal amb altres escoles i poder participar en un consorci europeu i d’intercanvi d’alumnes d’altres zones referents en l’àmbit de l’enoturisme com podrien ser La Toscana o Burdeus.

 

ESCOLA D’ENOTURISME DE CATALUNYA

Escola de Formació Professional d’Enoturisme de Catalunya
Institut Municipal de Formació
Av. Catalunya 22 – Recinte de La Fassina
08720 – Vilafranca del Penedès
Tel . 93 817 19 95
Correu-e: escolaenoturisme@vilafranca.org

http://escolaenoturisme.vilafranca.cat/