El Vendrell, una vila oberta al mar i banyada de cultura

Pau Casals, Àngel Guimerà i Apel·les Fenosa donen empenta a un municipi ric en festes i tradicions i amb 7 quilòmetres de platges

Per la seva ubicació, en una cruïlla de camins oberta al mar, el Vendrell ha estat històricament un lloc de pas i punt de trobada de cultures, d’intercanvis comercials i de difusió d’idees. Amb 7 kilòmetres de platges (Coma-ruga, Sant Salvador i El Francàs), el visitant pot gaudir del turisme de sol i platja, fer esnorquel a la Reserva Marina de Masia Blanca així com gimnàstica i altres esports a la sorra. Tota aquesta activitat turística es complementa amb l’oferta cultural, el termalisme (vil·la termal), festes, cicloturisme, senderisme i gastronomia.

Culturalment, hi ha una xarxa important de museus com la Vil·la Casals, a la platja de Sant Salvador; la Casa nadiua de Pau Casals, la Casa Museu Àngel Guimerà, el Museu Deu i la Fundació de l’escultor Apel·les Fenosa, que es troba en un dels espais més emblemàtics de la nostra vila, el Portal del Pardo. Completant aquest circuit museístic, l’Auditori Pau Casals programa concerts durant tot l’any en els diferents cicles estables, entre els quals destaca el Festival Internacional que se celebra a l’estiu amb les millors orquestres i intèrprets internacionals i, també, del país.

Pel que fa a la rica cultura gastronòmica, en la que hi té un paper destacat el xató i de postres, es poden degustar unes pastes anomenades bufats juntament amb una copa de ressolis, un licor d’aiguardent aromatitzat amb anís i canyella. I per gaudir d’un bon àpat, no ens podem oblidar dels vins i dels caves d’excel·lent qualitat elaborats pels cellers de la zona, que tenen com a origen les vinyes que conformen una bona part del paisatge agrícola del municipi.

El Vendrell és un municipi ric en festes i tradicions. Les dues festes principals de la vila són la Festa Major, per la diada de Santa Anna, i la Fira de Santa Teresa, que se celebra a l’octubre des del 1829. El Vendrell és denominada la Capital del Foc i és que per festa major, la nit del 26 de juliol, se celebra la Cercavila de foc, una cita imprescindible amb el foc i el folklore local que reuneix 20 colles de foc de les quals 10 són del Vendrell i les altres colles convidades.

El municipi compta amb una cola castellera, els Nens del Vendrell, que actuen sempre que hi ha una festa important. A les celebracions també hi ha una gran cercavila, formada pel Ball de Bastons, els Gegants, el Ball de Diables i tot el seguici de grups de cultura popular. Altres celebracions típiques de la vila es duen a terme des de fa segles, com les Festes del Pa Beneit, que se celebren a principi de juliol.

En definitiva, el Vendrell és una població molt ben comunicada que ofereix molts atractius perquè els visitants s’hi apropin durant tot l’any.

Fotografíes de JOAN CAPDEVILA VALLVÉ


EL VENDRELL

http://www.elvendrellturistic.com/