Olèrdola: un amable passeig per la història

  • Aquest municipi ofereix una enorme oferta arqueològica fruit del llegat de totes les cultures que s’hi ha assentat al llarg de la història
  • El senderisme envoltat de vinyes, l’enoturisme amb els seus cellers són les maneres més fàcils per redescobrir tots aquests elements

Dir que Olèrdola és el bressol del Penedès no és cap exageració. Es tracta d’una denominació amb tot el rigor històric. Olèrdola té vestigis de totes les cultures que hi han tingut assentaments en algun moment del temps. De l’època prehistòrica, passant per la ibera i la romana, fins a l’època medieval, s’hi han trobat jaciments arqueològics d’enorme valor. Totes aquestes societats han reconegut del turó d’Olèrdola el seu gran valor estratègic, pel seu lloc preeminent a la plana penedesenca. Unes virtuts de control i defensa que han contribuït a què Olèrdola sigui la capital històrica del Penedès.

Es tracta d’un municipi amb un gran i variat entorn natural. El Parc Natural d’Olèrdola és el gran domini d’aquest entorn. El puig de l’Àliga, de 465 m, corona el territori i esdevé un espectacular mirador de tot el Penedès, gran part de l’Anoia i de tot el litoral des del massís del Garraf. Cal tenir molt en compte que un dia net i clar des del seu cim s’hi pot veure el Delta de l’Ebre o les costes de Mallorca. També destaquen els turons com el de la Muntanyeta, tocant Moja i del cim del Papiol, una altre talaia al municipi. L’espai muntanyós combina amb unes valls, algunes d’elles, com el fondo de la Seguera, prop del Castell d’ Olèrdola, amaguen a les seves balmes unes pintures rupestres, Patrimoni de la Humanitat, i també sitges i premses medievals.

Aquest darrer és un exemple de la perfecte combinació de l’activitat que proposa Olèrdola a través del seu Mapa Turístic. Una guia que conté diferents itineraris de senderisme a través dels quals es pot descobrir l’enorme patrimoni arqueològic d’aquest municipi. Aquest mapa assenyala cada lloc d’interès dels quatre pobles que formen part d’Olèrdola: Moja, Sant Pere Molanta, Sant Miquel d’Olèrdola i Viladellops, a banda de les dues urbanitzacions de Can Trabal, amb límit amb Olivella i Daltmar que limita amb Canyelles.

El regidor de Turisme d’Olèrdola, Pere Sadurní, no dubta en afirmar que Olèrdola “té molt per descobrir”. Una sentència que té dos sentits: descobrir el llegat encara desconegut i el que actualment pot ser descobert per tots els visitants. “Es tracta de descobrir la ciutat perduda d’Olèrdola a través d’aquesta caminada per la seva història que poden fer a través del nostre entorn. Olèrdola, al s. X, era una de les deu ciutats més importants del país, a l’època de la Reconquesta”, afegeix el regidor. El municipi ofereix diferents propostes per fer-ho. Per exemple, a través de la Carretera del Vi. Una iniciativa enoturística que vol posar de relleu l’alt valor històric i cultural dels indrets que es visiten i que permet als amants del vi descobrir l’antic traçat romà que unia les vinyes del Penedès amb les platges del Garraf. La Carretera del Vi és la primera Wine Road de tot l’Estat, una iniciativa privada i conjunta dels dotze cellers del traçat, amb el suport de set municipis, un dels quals n’és Olèrdola, que també hi participa amb els cellers Torreblanca i Viladellops.

Però hi ha diferents elements que es poden relligar a Olèrdola. Una mostra d’això són les cinc esglésies romàniques: St. Cugat a Moja, la del Sant Sepulcre a St. Miquel, Viladellops, al Conjunt Monumental, i al Pla dels Albats, de recent troballa junt amb les seves tombes antropomorfes. Un nou jaciment que ha posat a la llum un mil·liari romà i premses medievals. A part del principal i emblemàtic conjunt del castell, d’obligada visita, es poden trobar dues torres medievals a Moja i Viladellops, declarades Béns Culturals d’Interès Nacional.

Una altra ruta a seguir a Olèrdola és tot el patrimoni d’arquitectura de pedra seca. En els darrers tres anys s’ha fet un gran esforç per recuperar aquest patrimoni de barraques de pedra seca. Però també hi ha altres itineraris històrics de major recorregut que passen per Olèrdola. És el cas de la Via Augusta, que darrerament s’està promocionant com a eix turístic i cultural. L’antic traçat coincidia en gran part amb la carretera N-340. Olèrdola n’era un lloc de pas, i una bona mostra n’és el mil·liari romà de Sant Pere Molanta. Un traçat que a més permet conèixer les masies centenàries.

L’Ajuntament d’Olèrdola bimensualment organitza les anomenades Rutes pel Patrimoni. I de fet, cada nucli té el seu interès particular. També destacar Viladellops on es pot fer una visita al museu de la Família Desvalls, una mostra de manuscrits de Catalunya de la família amb un dels títols nobiliaris més antics de Catalunya.

Per tot plegat, Olèrdola garanteix una visita tranquil·la amb una oferta molt variada. Un munt de propostes complementades amb els establiments gastronòmics, el comerç de cada poble i l’allotjament hoteler i rural. També cal tenir molt en compte els festes majors i festes que es fan als pobles del municipi, com la Trobada Anyal d’Olèrdola, al Castell. A tocar de la C-15, Olèrdola, és una parada obligada pels visitants de l’Eix Diagonal.