Sant Martí Sarroca potencia el conjunt monumental del Turó de la Roca

El conjunt monumental del Turó de la Roca de Sant Martí Sarroca, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, és un dels grans tresors arquitectònics de l’Alt Penedès i de Catalunya i el principal pol d’atraccció del municipi. El castell del segle X i l’església romànica de Santa Maria datada del segle XIII, envoltats per l’entorn natural de la vall de Sant Martí, conformen un nucli únic que rep una mitjana de mil visitants mensuals i que, a més, és escenari d’activitats de referència a la comarca com la Fira Medieval que se celebra cada mes d’octubre o la Pedals del Clip que s’organitza cada mes de maig.

El castell dels Santmartí del segle X, en un magnífic estat de conservació, està immers des de fa temps en un   extens procés de museització. Durant el 2019 està prevista l’execució d’una nova fase del projecte que farà possible completar l’adaptació del recinte per a que els visitants puguin gaudir d’un detallat recorregut pel seu interior. S’instal.laran nous plafons, elements informatius i guies audiovisuals i, a nivell estructural, s’acabarà el tancament del pati i s’eliminaran les últimes barreres arquitectòniques.

L’objectiu de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca és potenciar encara més el conjunt del Turó de la Roca per a convertir-lo en una gran referència cultural de país. El regidor Albert Tort explica que “la nova fase de rehabilitació i museització del Castell, que comptarà amb una subvenció dels Fons Feder tramitada a través del programa Penedès 360 graus, farà possible completar la millora d’aquesta peça del patrimoni i fer-la encara més atractiva per als visitants”.

L’interior del castell, malgrat les diferents restauracions i remodelacions que ha viscut durant el transcurs dels anys, conserva, per exemple, l’estructura original de les quadres o de les cuines. La sala gòtica evoca l’antic menjador i la sala de ponent està restaurada d’estil renaixement en un seguit d’adequacions que fan de l’edifici un emblema de primer nivell. A l’exterior, el pati de forma trapezoidal acaba de conferir a l’edifici la seva espectacular figura.

 

Banquets, reunions i fires

Una de les caracterísiques que defineix el Castell i el conjunt del Turó de la Roca, a més dels seus aspectes històrics i arquitectònics, és la capacitat de cohesió social que exerceix al municipi i que des de l’Ajuntament volen continuar enfortint. La Fira Medieval i la Pedals del Clip són, només dos exemples, d’un seguit d’activitats que permeten, per exemple, que les entitats de Sant Martí Sarroca puguin utilitzar l’edifici del Castell gaudint de l’exempció de la corresponent taxa. També ha estat escenari de reunions de caire polític i s’hi poden celebrar casaments i banquets. A més, l’espai del Turó de la Roca, gràcies a la seva proximitat al nucli habitat martinenc, sol ser inici i final de tot tipus de recorreguts.

Pel que fa a l’església romànica de Santa Maria destaca, a més del seu llegat històric, el fet que l’any 1906 va ser remodelada per l’arquitecte Puig i Cadafalch. Està catalogada monument historic artístic per part de la Generalitat des de l’any 1931 i al seu interior s’hi pot contemplar el retaule gòtic de l’Ascensió del Senyor del 1421 atribuit a Jaume Cabrera. El campanar octogonal, del segle XVI, és posterior a la construcció original, però contribueix a definir la personalitat pròpia del recinte. A més, des del seu exterior, la vista sobre les valls de Sant Martí és espectacular.

El paquet turístic de Sant Martí Sarroca va, però, més enllà del Turó de la Roca i gràcies a l’oferta gastronòmica i a l’entorn natural, el poble ofereix al visitant un ventall d’opcions que el converteixen en una referència a l’Alt Penedès. El regidor Albert Tort destaca que “Sant Martí Sarroca disposa d’una oferta molt variada que fa possible que el perfil dels nostres visitants sigui també molt variat”.

El castell, per cert, es pot visitar diariament, excepte els dilluns no festius, de 10 del matí a 2 del migdia i de 4 de la tarda a 8 del vespre en horari d’estiu (d’abril a octubre) i de 10 del matí a 2 del migdia i de 3 a 6 de la tarda en horari d’hivern (de novembre a març). De tot plegat es pot obtenir  informació en el web municipal de Sant Martí Sarroca.