Vilafranca del Penedès, la Capital del Vi

Al Penedès, terra de vi i de cava, a 45 quilòmetres de Barcelona i a 10 minuts de la platja, us espera Vilafranca del Penedès, la Capital del Vi. Una de les anomenades ciutat mitjanes de Catalunya, amb caràcter, història i patrimoni material i immaterial: un bon equilibri entre el món rural i l’agrícola.

La història viscuda per la vila ha anat sembrant de petjades històriques en forma d’edificis que permeten, en alguns casos, saltar enrere en el temps; esglésies i palaus al centre de la vila que ens evoquen a èpoques anteriors.

La tradició té un paper important en el tarannà de la vila, dotant-la d’esdeveniments que li donen caràcter, un exemple és el mercat dels dissabtes, un mercat que quasi és mil·lenari que pinta de colors amb les de parades el centre de Vilafranca cada dissabte

Caminar pel centre de Vilafranca del Penedès amb una mirada atenta permet descobrir joies arquitectòniques, començant per la Basílica de Santa Maria amb la seva cripta i el seu campanar. I caminar per fora de la vila, amb les diferents rutes i paratges, conviden inevitablement a gaudir del paisatge característic del Penedès, la vinya.

La Capital del Vi ens parla de la vinculació de Vilafranca del Penedès amb aquest producte i la seva repercussió en el desenvolupament de la vila tant comercial com urbanísticament, en el seu paisatge, en les seves tradicions i en les propostes actuals com el Vijazz (juliol) i el Most Festival (novembre). I que dona coma  resultat comptar amb el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, Vinseum, un lloc on, a part de poder participar en les seves diverses activitats, experimentar la cultura del vi i tot allò que l’envolta.

Una de les ensenyes de Vilafranca del Penedès són els castells, amb una plaça de la vila que ha vist les construccions més impressionats i que per aquest motiu se la considera la plaça més castellera. Els castellers de Vilafranca, els verds, són ambaixadors a tot el món de les tradicions catalanes.

A finals d’agost (29) arriba la Festa Major, Festa Patrimonial d’Interès Nacional,  omplint la vila de folklore tradicional i genuí (amb els seus nombrosos balls), de diades castelleres i de música  que s’escola per tots el racons .

Seure’s a taula és un altre dels plaers que es poden gaudir a Vilafranca,  construïda en bases a la cuina de productes de proximitat, de Km0, i vins de la DO Penedès. Un dels productes estrelles és el Gall del Penedès, una au amb IGP (identificació geogràfica protegida) que dona nom a un dels esdeveniments més importants a Vilafranca i que n’és protagonista, es tracta de la Fira del Gall que se celebra abans de Nadal.

El territori que envolta la ciutat, el Penedès, ofereix una àmplia gamma d’experiències relacionades la majoria amb l’enoturisme: cases rurals, visites a cellers, empreses de serveis turístics,… Però també són camins itineraris establerts  com la Carretera del Vi, el Miravinya, i fins i tot el Penedès 360º.

Vilafranca del Penedès no és només tradició també és una vila moderna que treballa per la sostenibilitat, corroborat amb la certificació Biosphere de destinació sostenible. I incorporant les noves tecnologies com la senyalització turística intel·ligent que facilitat l’obtenció d’informació entre els senyals i el mòbil a través del bluetooh.

En temps d’estiu pots gaudir de les passejades de natura als voltants de la vila, com el Camí del Vi, un recorregut que mostra la relació entre la vinya i la ciutat. O de les terrasses de les enoteques i restaurants; de la variada oferta cultural i també de les rutes urbanes i de les visites guiades, entre les que destaquem la posta del sol al campanar de Santa Maria els dissabtes,  una activitat amb patrimoni, història, paisatge i vi.


Visita: Cementiri Patrimonial (teatralitzada)

 • Dates: 22 de setembre, 27 d’octubre, 3 de novembre,
 • Horari: 19.30h
 • Preu: 10€
 • Contingut: visita guiada i acompanyada de diversos personatges que ens aniran introduint en la història del cementiri i per extensió en la de Vilafranca.

 

Visita: Posta de sol al Campanar de Santa Maria

 • Dates: Tots els dissabtes de juny, juliol, agost, setembre (excepte l’1 de setembre) i 6 i 13 d’octubre.
 • Horari: a les 20.30 h (juny i juliol) , a les 20h (agost), i la resta a les 19 h.
 • Preu: 6 €
 • Contingut: visita guiada per gaudir de la millor talaia de Vilafranca: història, paisatge, posta de sol i una copa de vi.

 

Visita: Vilafranca Medieval

 • Dates: 9 de setembre, 14 d’octubre, 11 de novembre i 9 de desembre.
 • Horari: 11 h
 • Preu: 5€
 • Contingut: La visita segueix l’important patrimoni d’arquitectura civil i religiosa fruit del creixement intens durant la segona meitat del segle XII.

 

Visita: Vilafranca Modernista (teatralitzada)

 • Dates: 7 d’octubre i 4 de novembre
 • Horari: 10.30 h
 • Preu: 10 €
 • Contingut: L’itinerari segueix l’important patrimoni arquitectònic modernista fruit del ressorgiment econòmic de la comarca de l’Alt Penedès de finals del segle XIX i principis del segle XX.

 

Vilafranca del Penedès, VIU-LA.

Un munt d’arguments que et conviden a viure la Capital del Vi.

www.turismevilafranca.org