El futur de la medicina tradicional xinesa passa per una regulació nacional

La Medicina Tradicional Xinesa (MTC), també coneguda com a medicina oriental, és un conjunt de pràctiques mèdiques tradicionals de la Xina. Les set tècniques principals són el Tui Na (un tipus de massatge), l’acupuntura, moxa, ventosateràpia, fitoteràpia xinesa, dietoteràpia oriental i pràctiques físiques que integren la meditació. La seva filosofia es basa en el concepte del “chi” o energia vital on es regula l’equilibri espiritual, emocional, mental i físic a través de les forces oposades del ying i el yang.

David Sánchez és un reconegut terapeuta vilanoví i practicant d’una gran varietat de tècniques de la MTC, tutor de la Fundació Europea de Medicina Tradicional Xinesa i creador de la crema Esencia de la Cruz. A més a més és el propietari i principal terapeuta de la clínica “David Centre de Massatges i Teràpies”.

Quin és l’aspecte essencial de la Medicina Tradicional Xinesa i com es treballa?
La MTC es treballa des de l’aspecte del Mei Ying, és a dir, treballa per ajudar al poble i es treballa en base a cuidar. El metge tradicional xinès treballa des d’aquesta mentalitat, cobra quan cura a les persones o bé li paguen mensualment i quan es posen malalts no cobren. Aquesta és la cultura. Els orientals es cuiden mensualment, cosa que aquí no. Fins que no tenim un senyal d’alarma no veiem que hi ha un problema.

Quina és la preparació d’un metge tradicional xinès?
La MTC és molt dura. Personalment, jo vaig estar un mínim de 7 anys on vaig cursar-ne 5 en acupuntura per obtenir el títol de tècnic de grau superior i a més a més vaig cursar 3 anys més d’especialització. Abans de ser metge tradicional també et fan cursar el Tui Na, la tècnica on es posicionen les mans i es treballa. També necessites conèixer i aprendre els principis com el ying i el yang. En definitiva, si ets MTC el més important és que entenguis el cos en la seva totalitat i a partir d’aquí, depenent de l’especialització de les tècniques que vulguis fer hauràs de seguir estudiant més o menys.

“La OMS reconeix la medicina tradicional xinesa com a una pràctica beneficiosa” David Sánchez

Quines tècniques ofereix David Centre de Massatges i Teràpies?
Pràcticament abasta totes les tècniques de la MTC ja que estic especialitzat gairebé en totes elles; ara estic acabant la de naturòpata. Recolzat pel meu coneixement oferim el Tui Na, Tailandès, osteopatia xinesa, acupuntura, reflexologia podal, auriculoterapia, drenatges limfàtics i ventosateràpia, presoteràpia i moxa, principalment. Ara, també podem anunciar que treballem totes aquestes tècniques amb una crema, Esencia de la Cruz, feta per mi i totalment natural.

Per què decideixes tenir la teva pròpia crema per treballar?
A mi m’agrada formular les meves pròpies cremes i composicions. Quan m’arribaven els productes amb els que treballava vaig adonar-me que es feia com una silicona al tap de la crema i vaig adonar-me que alguna cosa no anava bé. Efectivament, contenia químics i posar-li un químic al cos d’una persona va totalment en contra de la meva filosofia i la de la medicina tradicional xinesa. Per això he formulat Esencia de la Cruz que al no tenir cap tipus de químic perquè està tota formulada amb plantes naturals no pot fer mal a la pell de ningú.

La medicina oriental és excloent de la medicina occidental?
Tot el contrari. La medicina oriental i l’occidental han d’anar de la mà i respectar-se, sobretot. Quan al meu centre arriba un pacient, si ve amb algun tipus de dolència que jo no reconec o no puc treballar el derivo a un especialista. És a dir, si per exemple des del meu coneixement en osteopatia no ho puc fer el derivaré a un osteòpata o un quiropràctic. Per exemple.

Aleshores, consideres competència el triangle fisioterapeuta – massatgista – MTC?
No, en el meu cas no ho considero. És com també la nutrició i la dietètica oriental. Es treballen des de paràmetres diferents, des de la MTC treballem amb l’energia i els fisioterapeutes i massatgistes treballaran des d’un altre. Així que tots som companys i hem de col·laborar. Aquesta col·laboració és importantíssima i jo amb el temps m’he fet amb la confiança de metges especialistes com podòlegs, digestius o metges de capçalera, per exemple. La veritable competència són totes aquelles persones intruses a la professió.

Podríem dir que aquest nivell d’intrusisme és degut a la falta de regulació de la MTC?
Totalment. Quant a regulació, aquí no estem avançats. Per exemple, des de l’any 2007 endavant l’acupuntura ha estat regulada en països com Portugal, Estats Units, Austràlia, Regne Unit, Alemanya i Colòmbia, entre d’altres. Aquí a Espanya l’acupuntura queda afectada per persones que treballen amb pseudoteràpies i pseudociències. Sota el marc de regulació de la Fundació Europea de Medicina Tradicional Xinesa tu ets un especialista de la MTC i no pots sortir-te d’aquesta línia treballant amb teràpies espirituals i místiques. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) avala les teràpies naturals i exclou les pseudociències i pseudoteràpies.

A principis d’octubre sortia una notícia on una dona era ingressada a l’UCI després d’haver-se sotmès tractaments naturistes on li havien perforat un ventricle. Què en penseu els professionals de la MTC?
Aquest és un clar exemple d’intrusisme i mala praxi en l’àmbit de l’acupuntura que, per desgràcia, desprestigia la medicina naturista. Com a professional acupuntor saps en quins punts has de posar l’agulla i com posar-la. Per això ens sorprèn molt que un acupuntor professional pugui arribar a punxar un ventricle perquè estic segur que en cap universitat o centre de MTC li ensenyin això.
Aquest és un cas de mala praxi igual com passa als hospitals. Però no per un cas de mala praxis volem erradicar els metges i hospitals. Els professionals de la medicina tradicional xinesa hem de tenir una oportunitat.

Quin futur se li presenta a la Medicina Tradicional Xinesa?
Dependrà del nivell de regulació que s’apliqui. Si seguim per aquest camí anirem molt malament perquè ens trobem a persones que no tenen ni idea del que estan fent i que s’ho prenen com un joc per tal de guanyar diners i aprofitar-se de la gent. El bon futur de la MTC passa per una regulació amb uns paràmetres i protocols que, sobretot, no barregin la medicina naturista amb res místic ni pseudoteràpies. S’ha de respectar a unes pràctiques mil·lenàries que fixa’t si estan reconegudes que l’any 2015 la doctora de medicina xinesa Tu Youyou va rebre el Nobel en Fisiologia i Medicina.

No es pot condemnar a la medicina tradicional xinesa com alguns partits polítics han volgut fer proposant que es denunciïn aquestes pràctiques. Això no té cabuda en un país com el nostre que està progressant i menys quan tenim exemples d’altres països que han regulat aquesta pràctica i ha funcionat. Han d’unir-se tots els partits i regular la medicina tradicional xinesa.


David Centre de Massatges i Teràpies
C/l’Estudi,15 amb cantonada C/Santa Anna, 73
Vilanova i la Geltrú
08800 (Barcelona)
Telf: 93 8 14 87 21 | 603 27 56 24
terapiasvilanova.mtc@gmail.com
https://www.davidterapiasvilanova.com/