La menopausa: dubtes, símptomes i solucions per a una nova etapa

L’institut mèdic estètic del Doctor Nieto ens acosta una visió professional d’aquests procés biològic natural de la dona i alguns tractaments per viure-la plenament

La menopausa és un procés biològic natural de la dona, que es defineix com el moment en en el qual cessa la menstruació. La disminució important d’hormones pot, en alguns casos, provocar una sèrie d’alteracions tant físiques com psicològiques, a curt, mitjà o llarg termini. La mitjana d’edat oscil·la entre els 45 i els 55 anys.

Quan la menopausa no és un procés natural si no que ha estat provocat per diferents causes com són l’extirpació de l’úter i els ovaris, tractaments amb quimioteràpia/ radioteràpia o insuficiència ovàrica prematura, els símptomes poden ser més evidents ja que s’irromp abruptament en lloc de fer-ho al llarg del temps.

Entre els símptomes físics més freqüents es troben la sequedat vaginal (o mucosa en general), fogots, sudoracions nocturnes, insomni, augment de pes i metabolisme lent, pell i cabell més làbils, pèrdua de volum dels pits, trastorns urinaris… A llarg termini, osteoporosi i les cardiopaties isquèmicas són alguns dels símptomes associats a la menopausa.

Pel que fa als trastorns psicològics, els canvis d’humor i els trastorns afectius poden arribar ocasionalment a estats depressius, irritabilitat, fatiga, alteracions de la libido i nerviosisme, entre d’altres.

És cert que la menopausa marca el final d’una etapa important que cal saber dirigir cap a altres objectius igualment interessants per a la dona. En aquest reportatge farem èmfasi en algun dels problemes més notoris com són la sequedat vaginal, l’augment de pes i la labilitat del cabell i la pell.

Sequedat vaginal

Com hem comentat anteriorment, un dels canvis més notables durant la menopausa i que més consultes al metge provoca és la sequedat vaginal, a causa de les molèsties que això comporta.

Una quantitat normal d’estrògens manté la mucosa vaginal lubricada, elàstica i saludable. Quan aquesta quantitat disminueix, la mucosa i la pell a nivell vulvovaginal i urinari pateixen un notable deteriorament. Tot això provoca que disminueixi l’elasticitat i la hidratació fent que les relacions sexuals resultin doloroses (dispareunia), presentant en moltes ocasions també coïssor, picor i irritació a tota la zona genital (vaginitis atròfica).

Dins dels tractaments farmacològics hi ha la teràpia hormonal substitutiva que tracta de restituir les hormones que de forma natural hidraten la vagina, encara que poden donar problemes d’efectes secundaris importants. Si no és així, altres tractaments locals són la utilització de cremes hidratants i lubricants o estrògens locals.

Altres problemes que poden aparèixer són les infeccions vaginals i infeccions urinàries ja que el responsable de protegir l’entrada de microorganismes a la uretra és el flux vaginal i en aquesta etapa es troba mermat o inexistent. Els tractaments que avui dia resulten més efectius s’encarreguen de restaurar l’humectabilitat i flexibilitat de la zona amb l’aplicació d’un àcid hialurònic específic, amb densitats adaptades per a les diferents zones on s’aplica. Per a la zona interna de la vagina s’aplica un gel amb una menor densitat amb l’objectiu de restablir la lubricació perduda. Amb això millorem la rigidesa, la picor i la sequedat. Per a la zona exterior, utilitzarem un gel amb una densitat més elevada per remodelar els llavis majors i la hiperlaxitud vaginal postpart o bé per causa de l’edat.

Un altre dels tractaments utilitzats actualment és el làser vaginal. Les seves indicacions són la incontinència urinària d’esforç i l’atròfia vulvovaginal. Moltes dones travessen aquesta etapa de la seva vida amb molts dubtes i pudor per tot el que els està passant, sense atrevir-se a abordar un tema que en moltes ocasions pateixen en silenci i en solitari.

Sobrepes

Els canvis metabòlics que es produeixen durant aquest període acostument a produir un augment del greix corporal i més concretamente un augment de l’adipositat abdominal que és la que comporta malauradament nombroses complicacions metabòliques i, concretament, un augment del risc cardiovascular i alguns tipus de càncer .

A Institut Mèdic Dr. Nieto fa més de 15 anys que tractem aquest tipus de greix visceral amb la Dieta d’Aport Proteic obtenint uns resultats molt satisfactoris, tant a nivell estètic com de salut. Realitzar exercici físic amb regularitat, mantenir hàbits alimentaris saludables, moderar el consum d’alcohol i cafè i reduir la sal als àpats ajuden a afrontar aquesta etapa de la vida amb ànim.

Cabell i pell

Un dels problemes que més preocupa a les dones durant la menopausa és la caiguda del cabell. Mantindrem el cabell sa reforçant la seva estructura amb el tall, limitant les agressions externes, protegint-lo i mantenint una dieta sana i equilibrada amb l’aportació de vitamines i complements micronutricionals adequats.

En aquesta etapa, l’epidermis presenta una atròfia progressiva, una disminució del col·lagen, menor vascularització i menor secreció de les glàndules sebàcies. La pell perd la seva textura, elasticitat i humitat es torna més fina i rugosa, facilitant l’aparició d’arrugues i taques.

Els tractaments estètics i mèdics estètics a l’Institut Mèdic Estètic Dr. Nieto van dirigits a solucionar aquesta falta d’hidratació i de suport al teixit subcutani, recuperar els volums perduts i millorar l’elasticitat i aspecte de la pell, així com regenerar i prevenir la caiguda del cabell amb PRP o factors de creixement plaquetaris.

 


INSTITUT MÈDIC ESTÈTIC DR. NIETO
C/ Dr. Fleming , 38 local
Vilanova i la Geltrú
08800 (Barcelona)
telf: 93.810.16.10/ 664.486.879
info@institutmedicdrnieto.com
www.institutmedicdrnieto.com