Opticàlia Holandesa: L’ull té memòria i pot patir els efectes de la llum de les pantalles

Opticalia Holandesa ofereix les lents Eyezen per prevenir la fatiga visual

Els dispositius mòbils com les tablets, els mòbils i els ordinadors portàtils, entre d’altres, han passat a ser una extensió més de les persones. Ja formen part del nostre dia a dia i cada vegada s’estan consolidant com una necessitat humana ja que s’utilitzen per estudiar, treballar, veure sèries, connectar-se a les xarxes socials… Però no tot són punts positius ja que els especialistes, com l’encarregada d’Opticàlia, Conxita Miret, adverteixen que el treball multi pantalla, és a dir, el que utilitza més d’una pantalla alhora durant el dia, pot provocar problemes oculars com la fatiga visual si no es prenen mesures.

 

Per què es produeix fatiga visual al treballar amb dispositius mòbils?
Quan treballem amb aquests dispositius hem de tenir en compte que estem enfocant a una distància molt més curta que quan llegim un llibre, per exemple. El mòbil o la tablet ens els posem molt més a prop que no pas un ordinador de taula o la televisió. Quan treballem amb multi pantalla, els ulls necessiten enfocar repetidament i de manera més intensa per ajustar-se a cada distància i, a més a més, exposem els ulls a la llum blava-violeta que reflecteixen les pantalles. A partir de les dues hores d’ús d’una pantalla comença a aparèixer la fatiga visual i de mitjana utilitzem les pantalles més de 5 hores al dia. Això fa que el 90% dels usuaris notin els ulls més cansats.

 

Parlant de vista cansada, sabem que aquesta apareix amb l’edat. Té el mateix efecte una vista cansada per edat que la causada per l’ús excessiu de dispositius mòbils?
No, és diferent. La fatiga visual per dispositius mòbils és deguda al dia a dia i ets tu com usuari que te la provoques. Per tant, li pot passar a tothom, des d’un adult a un nen petit que li donin tot el dia el mòbil o la tablet, el que passa és que amb un nen petit pot acabar derivant en miopia, per exemple.
A diferència, en la presbícia, el que coneixem com vista cansada per edat, el que passa és que l’ull, com a múscul, s’ha endurit i, per tant, quan ha de fer un moviment com el d’enfocar li costa més. Per això en la presbícia necessites una lent que t’ajudi a veure a cada distància, les lents progressives.

 

Pot avançar-se la presbícia com a conseqüència del mal ús dels dispositius mòbils?
Totalment. Estem veient que cada vegada surten abans perquè mantenim els ulls fixos a una distància determinada. Després d’uns 20 minuts fent una cosa de prop augmenta la pressió ocular i és per això que comença a aparèixer la fatiga visual. Si no fas res per evitar-ho, acceleres la presbícia.

 

A banda de la miopia precoç en nens petits i l’avançament de la presbícia, hi ha altres problemes poden derivats de la fatiga visual?
Sí, de fet, és com el que diuen que la pell té memòria i has de protegir al nen del sol des de ben petit. Doncs l’ull té memòria i si no els cuides patiràs els efectes de la llum tant del sol com de les pantalles, la blava i ultraviolada. Això significa que pots patir pressió intraocular, astènia crònica a la parpella (dificultats per parpellejar) i problemes greus a la retina, com la DMAE (Degeneració Macular Associada a l’Edat) que és la deformació de la retina on veus amb una taca negra al centre i, per tant, només veus pels laterals, o problemes al cristal·lí com les cataractes a una edat primerenca, on el cristal·lí es va fent opac, la visió és borrosa i com si tinguessis una boira al davant, i al final te les han de treure per posar una lentilla intraocular.

 

Què podem fer per evitar aquest tipus de problemes?
Utilitzar unes lents especials per les pantalles. Per evitar tot aquest tipus de problemes, Essilor ha creat un tipus de vidre, Eyezen, adequat segons l’edat de l’usuari. A la part de dalt del vidre tens la teva graduació, si és que en tens, i a la part de baix progressivament té una petita adició de manera que quan mires de prop relaxa la vista i quan aixeques el cap fa que recuperis la visió de lluny més naturalment. Les tres franges amb les que treballa Eyezen són: de 35 a 44 anys, de 44 a 55 anys i per majors de 55 anys.
L’objectiu d’Eyezen és fer una mena de teràpia per l’ull.

 

A part d’utilitzar la lent, la fatiga visual pot desaparèixer si es fa un bon ’ús dels dispositius?
Exacte. Si no et passes i no fas que sigui crònic pot desaparèixer. La fatiga visual l’has de treballar fent una teràpia com la que proporciona Eyezen on recomana fer el 20/20/20. És a dir, cada 20 minuts aixecar la vista 20 segons a una distància d’enfocament d’uns 20 metres, i parpellejar perquè l’ull no se sequi. Fent aquests exercicis aconseguiràs reduir la fatiga visual.

 


Opticàlia Holandesa

Pl dels Cotxes, 6
08800 Vilanova i la Geltrú
938934169
http://www.opticaliaholandesa.com/