L’escola El Cim aposta pels ambients d’aprenentatge i el treball globalitzat

Al llarg de tota l’etapa formativa, El Cim acosta les matèries instrumentals d’una forma més vivencial

L’Escola El Cim, des de la seva fundació l’any 1996 fruit de la fusió dels col·legis Immaculada Concepció i La Miraculosa, manté tres línies marcades en el seu ésser: són una escola arrelada, cristiana i popular. Una escola popular és la que acull a tots els infants i joves i que aposta per la diversitat. Els valors cristians com la justícia, solidaritat, tolerància o la pau es mantenen al llarg de tota la seva etapa formativa, que va dels alumnes de P3 fins als de 4t d’ESO. A més a més és una escola molt arrelada a l’entorn de Vilanova i la Geltrú que tracta de vincular al màxim els seus alumnes amb allò que passa a la ciutat, participant dels seus projectes.

Enfocament vivencial en els àmbits instrumentals

El Cim entén l’educació com un dret de tots els infants i les seves famílies i es defineixen com una escola inclusiva i plural. “Tenint això en compte, la nostra educació sempre posa en el centre com a protagonista l’alumne, i s’educa a partir de les relacions amb companys, entorn i família i per això tractem de treballar i educar des de situacions el més semblants a la vida quotidiana” explica el titular del centre, Xavier Llorens.

Aquest acostament a la quotidianitat els porta a treballar els àmbits instrumentals (català, castellà, anglès i matemàtiques) amb un enfocament més vivencial i menys acadèmic. “Acadèmicament algunes matèries estan molt lluny de la realitat que viuen els nens. Si ells entenen que això és una eina per viure, es reflecteix molt més en els seus resultats” remarca Llorens.

Ambients d’aprenentatge i treball globalitzat

L’Escola El Cim ha integrat en el seu projecte educatiu noves maneres de treballar que s’acosten més a les realitats dels seus alumnes: els ambients d’aprenentatge pels més petits (de P3 fins a 2n de primària) i el treball globalitzat.

D’una banda, els ambients d’aprenentatge són espais de relació i comunicació on els infants poden observar, experimentar i construir. Ha estat l’evolució natural dels racons de joc, racons de treball, tallers…, on es barregen els alumnes de diferents cursos en grups heterogenis que afavoreixen la interacció, col·laboració i cooperació. A partir del joc l’infant investiga, assaja, modifica, construeix, parla, raona, inventa, tria, imagina, explica, tria… al seu ritme. “Pot haver un ambient de ciències, un de joc simbòlic, un més lligat a les matemàtiques en la vida quotidiana, analitzar l’exterior…” detalla Llorens. A l’inici s’organitzen entre ells i troben el seu espai, i al final de cada sessió d’ambients fan una conclusió amb tot allò que han après. “Tot i que ara només ho fan aquest grup d’alumnes es tracta d’un projecte d’escola que volem que evolucioni a tots els cursos” explica Llorens.

D’altra banda, el treball interdisciplinari amb els alumnes més grans fomenta la relació de totes les matèries. “Les àrees no són tancades, sinó que tot el coneixement té relació un amb l’altre. Per exemple, si una classe de naturals ens porta cap a un fet de la història anirem cap aquí i si ens porta cap uns càlculs matemàtics anirem cap allà” detalla Xavier Llorens. D’aquesta manera trenquen amb l’educació més tradicional la qual ha marcat els límits dels continguts de les matèries.

Projecte #aquíproubullying

El passat curs l’Escola El Cim va iniciar el projecte #aquíproubullying (són un centre pilot), projecte del Departament d’Ensenyament de prevenció, detecció i intervenció de l‘assetjament que vol implicar a tota la comunitat educativa. Es vol potenciar el compromís actiu de l’alumnat en la prevenció i detecció de casos d’assetjament. Es fan activitats de competència social, mediació i es creen equips d’observadors rotatius, per tal que tots els alumnes de cicle superior de primària i ESO formin part, els quals tenen una llibreta on anoten les situacions que poden considerar bullying per després tractar-ho a classe. “Ha tingut molt bona acollida entre els alumnes, quan s’ho miren des d’un punt de vista d’observador i no d’usuari, la cosa canvia. Ells són molt més exigents que nosaltres (adults i professors)” explica Llorens.

Professors nadius anglesos i estades a Anglaterra

A banda de les hores curriculars obligatòries de llengua estrangera l’escola ofereix en diversos moments de la setmana (Speak English, English Project,…) en què estan amb un professor nadiu o especialista d’anglès, el qual els parla íntegrament en anglès. “Això facilita que des de ben petits s’acostumin a la llengua anglesa com una més” comenta Xavier Llorens.

També s’imparteixen algunes assignatures en anglès. Per exemple, la matèria de plàstica i música en alguns cursos de primària s’imparteix íntegrament en anglès i a les ciències de 4t d’ESO, de les 4 hores curriculars, 1h s’imparteix en llengua anglesa.

Una altra novetat que han inclòs en la seva oferta educativa és l’estada en família a Anglaterra, concretament a Londres, durant una setmana en el curs de 3r d’ESO. “En comptes de fer unes colònies de tres dies, els alumnes tenen la possibilitat de conviure durant una setmana amb una família a la capital britànica” detalla Llorens. A banda d’aquesta setmana, també ofereixen la possibilitat de fer una estada a l’estiu més llarga, d’entre 2 i 3 setmanes de duració.

Preinscripció i portes obertes

La preinscripció s’haurà de fer presencialment al centre o bé des de l’IMET, tot i que des de l’equip directiu consideren més oportú fer-ho a l’escola, perquè així es vagi coneixent el centre. Les dates provisionals per aquest procés són de del 29 de març al 9 d’abril.
Les jornades de portes obertes seran a finals de març.

• P3: dimecres 20, divendres 22 i dijous 28 de març a les 11h i a les 15:15h.
• P4, P5 i Primària: divendres 29 de març a les 15:30h.
• 1r d’ESO: Dijous 21 de març a les 15:30h.

Per apuntar-se a les visites cal trucar al 93 893 02 80.


ESCOLA EL CIM 
Rambla Principal, 101 (Infantil i Primària)
Plaça dels Cotxes, 3 (ESO)
08800 Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
Telèfon: (+34) 93 893 02 80
info@elcimvilanova.cat
https://www.elcimvilanova.cat/