Canyelles fa una aposta per tenir tot el cicle educatiu al municipi

El govern local vol facilitar la cohesió social, la conciliació familiar, crear vincles amb el poble i la interrelació entre els joves de la mateixa edat. L’Institut Pla del Bosc, l’escola Sant Nicolau i la Llar d’Infants Municipal Els Patufets són les tres grans apostes del govern per aconseguir-ho.

Concentrar tot un projecte educatiu al municipi és un dels primers objectius que el govern es va marcar quan va aterrar al consistori. En aquest sentit L’Institut Pla del Bosc és un dels grans projectes en ensenyament que ha fet el govern local. L’alcaldessa Rosa Huguet afirma que disposar d’un institut “millora la cohesió social i l’àmbit familiar dels alumnes”, ja que anteriorment quan sortien de l’escola havien de desplaçar-se a diversos centres del Penedès i Vilanova. L’IES Pla del Bosc forma part de de la fórmula Secció Institut, en què Ajuntament i Generalitat col·laboren: el consistori posant-hi l’edifici i condicionant-lo i la Generalitat en la resta de recursos. Canyelles és pionera en aquest tipus de fórmula. L’institut va començar fa cinc anys, cada any incrementant un curs fins arribar al de 4t d’ESO i l’any passat en va sortir la primera promoció.

Per tal de poder tenir tot el cicle educatiu al municipi es va impulsar la creació de la Llar d’Infants Municipal Els Patufets, que aquest any fa quinze anys i l’escola Sant Nicolau, que compta amb educació infantil i primària. L’alcaldessa afirma que se sent orgullosa de la feina que fan els professionals i en destaca alguns dels seus projectes, com l’aposta per la lectura a l’escola Sant Nicolau o la facilitació dels ordinadors per cada alumne a l’Institut Pla del Bosc.

Paral·lelament a l’educació obligatòria, el municipi també compta amb l’Artífex, el Centre de Qualificació Professional d’Oficis Artesans. L’alcaldessa creu que és una oportunitat per qui no ha pogut estudiar o per persones que s’han quedat a l’atur : “no tothom té estudis superiors. Hi ha gent a l’atur o més gran, però té moltes habilitats. Potser no pot anar a la universitat o fer un cicle, però sí conèixer el que és el vidre, la ceràmica, la pintura o el fang. En qualsevol d’aquestes arts es pot entomar una vida diferent”. Sota la marca Nadal Canyelles l’Artífex exporta productes com boles de nadal.

El pròxim repte del govern local en ensenyament és oferir l’educació superior. L’alcaldessa assegura que tenen clar que no es podrà fer el batxillerat al municipi i afirma que s’està pensant en fer un cicle mitjà o superior d’alguna especialitat, però de moment estan a l’espera de la resposta del Departament d’Ensenyament de la Generalitat.


Ajuntament de Canyelles
canyelles.cat