La campanya “Tracta’m bé” contra els maltractaments a les persones grans arriba a l’Alt Penedès

La comissió de l’Alt Penedès contra el maltractament a les persones grans té en marxa des de 2018, promoguda per la mateixa comissió, la campanya “Tracta’m bé” que té com objectiu conscienciar la població sobre la problemàtica dels maltractaments que pateixen les persones grans del nostre entorn, una problemàtica que, sovint, passa desapercebuda o no es denuncia per part dels afectats.

La campanya divulgativa es basa en diferents eixos d’acció, un dels quals és una exposició itinerant amb diversos cartells en els que es posa l’accent, sobretot, en el bon tracte que cal dispensar a les persones grans i en les potencialitats de coneixements i experiència que ofereix aquesta franja d’edat i que, moltes vegades, no es valora en la seva justa mesura. S’ha volgut que participin persones grans molt properes i conegudes en els respectius municipis per a fer-la més atractiva als visitants.

Aiximateix i de forma paral.lela s’ha creat una xarxa d’establiments col.laboradors amb la campanya que fan funcions de detecció de possibles casos de maltractaments. Es tracta d’establiments comercials de proximitat de tota la comarca que solen ser on van a comprar o a fer gestions les persones de més edat i que poden detectar comportaments, comentaris o actituds que facin pensar en un cas de maltractament, de deixadesa o d’abandonament familiar. Fins ara s’hi han adherit més de 140 establiments. Aquesta pota de l’actuació porta per nom “Establiments amb tracte” seguint la línia argumental de tota la iniciativa.

Foix Senabre, tècnica del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, explica que “la campanya té el seu orígen al Solsonès on la va posar en marxa el Consell Comarcal d’allà. La idea ens va agradar molt i la vàrem acabar traslladant aquí. Es tracta d’una iniciativa basada en tres eixos, un de formació, un de diagnòstic i el tercer de sensibilització que, a més, implica diferents agents socials del territori”.

Diferents agents i institucions

El treball transversal de la comissió i de la campanya és fonamental per aconseguir els objectius que es persegueixen. En aquest sentit, Alba París, treballadora social de Catsalut, assenyala que “l’atenció primària és una peça important en la xarxa de detecció de possibles casos de maltractamets perquè és una mica la trinxera de l’atenció personalitzada”.

París recorda, igualment, que la feina coordinada de Mossos d’Esquadra, centres de dia, l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, regidories de Gent Gran dels diferents ajuntaments o els serveis de teleasistència és important en la detecció de la problemàtica.

Des de la comissió i el Consell Comarcal es vol posar molt l’accent que la campanya va molt més enllà de la detecció de casos de maltractament físic. Hi ha situacions de maltractament econòmic, d’abandonament o, fins i tot, de negligència institucional que costen de descobrir per la seva naturalesa i només amb iniciatives de conscienciació com la que està en marxa es pot posar fil a l’agulla per a solucionar-ho.

La psicòloga del Centre Sociosanitari de Vilafranca (CSSV), Montse Piñol, també treballa en el programa transversal i recorda que “tot va començar el 2009 quan no hi havia cap suport ni cap protocol que ens indiqués el camí a seguir. Hi havia molta feina a fer i durant aquests anys s’ha anat avançant. El 2016, per exemple, es va publicar el protocol d’actuació en casos de maltractament i ara tenim en marxa aqesta campanya que ha de contribuir a avançar en el camí que ens plantegem tots plegats”.

Foix Senabre, per la seva banda, explica que “la campanya no té data de caducitat. De fet, estarà en marxa de forma recorrent. El que tenim clar és que el treball en xarxa és vital per aconseguir els resultats que busquem i estem treballant en aquesta direcció”.


Consell Comarcal Alt Penedès
www.ccapenedes.cat/