La Medicina Tradicional Xinesa ajuda la gent gran a cuidar-se

La Medicina Tradicional Xinesa (MTC) sobretot preveu, diagnostica i cura, però no només es queda en això, ja que serveix com a tipus de teràpia que cuida el cos. El terapeuta i especialista tradicional xinès, David Sánchez, explica que seguint l’objectiu de la MTC, ajudar al poble, a la seva clínica va molta gent gran que busca mantenir un nivell de qualitat de vida i preservar la seva salut.

Quin volum de feina representa la gent gran?
De les 60 persones, aproximadament, un 40% de la gent que ve és més gran de 60 anys. Un altre 40% són persones que venen amb algun tipus de síndrome d’ansietat i el 20% restant són persones amb algun tipus de patologia musculoesquelètica.

Quina és la causa principal per la qual ve la gent gran?
No hi ha cap que sigui principal, sinó un conjunt de totes. M’he adonat que hi ha molts que venen amb dolor al cos, d’altres amb alguna patologia, o, per exemple, si estan a una llista d’espera perquè se’ls operi doncs per fer més curta aquesta espera.

Molts cops també un cop ja està resolt el problema pel qual venien, decideixen seguir assistint a les seves teràpies per tal de cuidar-se.
Crec que aquest tipus de tècniques haurien d’estar estipulades a molts centres perquè ajuden, no només a la gent gran, sinó a molts altres tipus de pacients.

Com treballes amb la gent gran?
El primer de tot és observar si presenta algun tipus de patologia i en funció de si en té o no i quina és, es treballa amb diversos tractaments perquè la MTC engloba tot el cos i totes les tècniques, no només es treballa amb acupuntura, tot i que és una de les principals tècniques.

Hi ha moltes formes de treball però amb molta cura perquè la gent gran té la pell molt més sensible, no la tenen robusta com els joves i amb els anys perd fermesa. Per tant, s’ha d’anar encara amb més cura perquè fent un massatge a vegades en comptes de ser un benefici pot ser un perjudici si té una resposta contraindicatòria.

Seguint amb aquesta línia, no se’ls pot fer contracturants, per tant, si tenen una contractura s’ha de treballar a través dels estiraments, acupuntura, amb calor o electroacupuntura (és una estimulació amb l’agulla a través d’un cablejat amb corrents)

Com se senten aquests pacients?
Ells estan contentíssims perquè treballes la circulació, apliquem acupuntura i regulem l’energia. Pensa que quan apliques acupuntura a algun lloc del cos el que fas és estimular les endorfines, que tenen una resposta antiinflamatòria cosa que els ajuda a alleujar el dolor.
Per exemple, tinc una pacient, la Rosa Romeu que té 96 anys i ve cada setmana. No sent gens de dolor.

A més a més, se senten bé perquè se senten útils. Veus que hi ha molta gent que realment té una qualitat de vida i conserven el seu estat de salut mental i físic.

Quina és la sensació que té la gent gran a la primera visita?
Molts vénen recomanats per infermers, altres per especialistes i d’altres pel boca-orella. Evidentment, quan venen mai han provat aquest tipus de tècniques i la primera vegada hi ha moltes respostes, ja que hi ha un canvi emocional intern perquè es mou tot, flueix l’energia i és com obrir una Caixa de Pandora, pot sortir de tot. Però és bo, perquè s’està movent una energia que fa anys que està estancada.

A més, també se senten escoltats perquè a la meva clínica mirar el pacient està per sobre de tot, mai és un genèric. Hem de saber mirar, posar atenció i escoltar. Fent això i sobretot amb la gent gran estàs curant el 20% de la teràpia.

Abans comentaves que hi ha un 40% dels teus pacients que assisteixen per crisis d’ansietat. Aquests casos han augmentat?
Si, de tres anys enrere cap aquí molt. Hi ha gent que ve perquè no descansa a les nits, altres per fòbies i d’altres perquè vénen de psicòlegs i psiquiatres que prenen molta medicació. Cap persona que treballi la MTC pot retirar mai la medicació. Aleshores el que fem és treballar amb les nostres tècniques perquè es demostri una millora i el pacient, amb un informe fet per nosaltres a la clínica, va al seu especialista i aquest serà qui valori si ha de continuar amb la mateixa medicació o reduir-la. Com ja he dit molts cops la MTC treballa conjuntament amb altres especialitats i ara mateix, per exemple, estic treballant amb la psicòloga Mayka Giménez.

A part també he vist un augment important d’episodis depressius i molts en gent jove a causa de les drogues sintètiques.

Com es treballa amb gent que pateix depressió i ansietat?
Treballo sobretot amb acupuntura i fitoteràpia. La fitoteràpia és una tècnica molt personalitzada. És un error gravíssim tractar al pacient de manera genèrica perquè cadascun és un món. Poden venir dues persones amb la mateixa patologia però mai treballaré de la mateixa forma perquè potser una persona té la tensió alta i no puc posar-li romaní o és al·lèrgica a algun tipus de plantes.

També podem utilitzar les inhibicions, que són pressions al cap on es treballa des de darrere pressionant el crani perquè es dilati molt més la sang i es descomprimeixi. Sovint aquesta tècnica l’utilitzem pels mals de cap i les migranyes.

Hi ha alguna novetat als serveis de la clínica?
De moment no, però tinc al cap obrir una unitat de fisioteràpia per treballar amb aquelles persones que no obtenen una resposta favorable a través de les tècniques de la MTC. Aquesta unitat serà complementària i ajudarà, per exemple, en la recuperació d’operacions. La fisioteràpia i la MTC són perfectament complementàries, no s’exclouen perquè utilitzen diferents tècniques i penso que és bo per a la clínica i per als nostres pacients comptar amb aquesta col·laboració de les dues especialitzacions.

David Centre de Massatges és la clínica del terapeuta David Sánchez. Actualment s’està treballant per registrar el centre com a marca i que pugui ser una franquícia on el requisit per obtenir-la serà que tinguin la mateixa filosofia, preus i forma de treballar que ell.

Cal destacar que en David Sánchez és tutor de la Fundació Europea de Medicina Tradicional Xinesa i ha participat en diversos congressos, l’últim celebrat el primer cap de setmana de Maig a Peñíscola la qual s’ha centrat en l’evidència científica i la regulació de teràpies naturals com a resposta a l’atac dels Ministeris de Sanitat i Ciència, Tecnologia i Universitats d’Espanya.


David Centre de Massatges i Teràpies
C/l’Estudi,15 amb cantonada C/Santa Anna, 73
Vilanova i la Geltrú
08800 (Barcelona)
Telf: 93 8 14 87 21 | 603 27 56 24
terapiasvilanova.mtc@gmail.com
https://www.davidterapiasvilanova.com/