L’Aula Aquàtica és la millor manera conèixer el tresor natural de la Reserva Marina de Masia Blanca

  • La Regidoria de Turisme del Vendrell impulsa aquest projecte per promocionar i obrir la reserva al públic.

L’Aula Aquàtica de la Masia Blanca és un projecte impulsat per la Regidoria de Turisme del Vendrell amb l’objectiu de donar visibilitat a la riquesa de la biodiversitat marina a través d’activitats d’educació ambiental i sensibilització a l’entorn marí de la Reserva Marina de la Masia Blanca al Vendrell.

Aquesta reserva marina, declarada el 1999, està situada davant la platja de Coma-ruga, al terme municipal del Vendrell. En total són 457 ha de superfície marina amb fons inferiors als 25 metres. La normativa diferencia dues zones de l’espai. Una zona central, la reserva integral, compresa per una circumferència de 0,2 milles nàutiques de radi i una segona zona concèntrica, amb menor protecció constituïda per la franja de 0,6 milles que envolta la primera, anomenada zona d’amortiment, de 277,9 ha.

A la reserva marina integral, només es poden desenvolupar activitats científiques amb prèvia autorització, tot i que molt restringides perquè està absolutament prohibida la immersió amb escafandre autònoma. Dins de la zona d’amortiment i fora de la reserva integral, subjecte a limitacions i amb prèvia autorització, es pot practicar pesca professional amb palangre de fons i tresmall, immersió amb escafandre autònoma i extracció de flora i fauna amb finalitats científiques.

L’Aula Aquàtica de la Masia Blanca és la forma d’obrir la reserva marina al turisme sostenible, cultural i de natura. Des de fa un any, l’Aula Aquàtica està gestionada per l’empresa de consultoria marina Plàncton, Divulgació i Serveis Marins, a través d’una concessió de l’Ajuntament del Vendrell. Aquesta empresa està especialitzada en donar suport a ajuntaments i centres de recerca que volen comunicar diverses activitats a l’entorn marí. Plàncton, des dels seus inicis a l’Ametlla de Mar, organitzava sortides guiades d’snorkel, la natació a la superfície del mar amb l’ajut d’una màscara i un tub per respirar.

Amb aquesta experiència, Plàncton gestiona ara l’Aula Aquàtica de la Masia Blanca. L’activitat s’organitza per grups, màxim de deu persones, que reben en primer lloc una formació en un mòdul del Port de Coma-ruga, sobre què és la Reserva Marina i que s’hi pot veure. “Expliquem perquè es va formar aquesta reserva marina. De fet, hi ha molt gent que no sap que existeix, ni tant sols pels mateixos banyistes de la platja, que es troba dins de la zona d’amortiment de la reserva”, explica Eli Bonfill, directora de Plàncton.

“L’aula organitza sortides guiades d’snorkel per nadar a l’espai protegit i veure a simple vista peixos al grapissar i prats de posidònia”

La Reserva Marina de Masia Blanca es va crear amb finalitats pesqueres a través de la regeneració d’espècies en aquesta zona restringida. En aquest espai es poden veure regenerats els prats de posidònia, espècies animals, i algues brunes i verdes, sobretot al grapissar de Masia Blanca, a 25 metres de fondària. A l’actualitat a Catalunya, a més d’aquesta d’àrea marina natural protegida existeix la de les illes Medes (1983), la zona vedada del Cap Negre al Pa de Pessic i el parc natural de Cap de Creus. Però aquesta és l’única reserva a Catalunya que depèn del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.

Després de la formació a terra, els grups es desplacen a la zona de la reserva integral on durant una hora practiquen snorkel. De fet, l’única manera de realitzar aquesta activitat a la reserva és a través de l’Aula Aquàtica, o bé demanant un permís al Ministeri de l’Interior. A les visites es poden veure totes les espècies que habiten la costa tarragonina, “però de major mida, perquè gràcies a la restricció de pesca han tingut més temps per créixer, i en bancs més nombrosos. “Fent snorkel és fàcil veure, a simple vista, a cinc metres de fondària, espècies com el corball i el mero, peixos grossos. A totes les visites que hem realitzat hem pogut veure espècies”, comenta Eli Bonfill. També destaca la presència de congres, agulles, rogers, serrans, escórpores, sards, dorades, pops i sèpies.

Aquest estiu les activitats de l’Aula Aquàtica comencen el dia 6 de juliol. Tothom que vulgui participar d’aquesta activitat, a partir d’infants de vuit anys que sàpiguen nedar, cal que s’adreci al Club Nàutic de Coma-ruga, ubicat al mateix port, prèvia reserva a l’Oficina de Turisme del Vendrell, a l’avinguda Brisamar, 1, de Coma-ruga o bé trucant al 977 68 00 10 o escrivint a informació@elvendrellturistic.com. La durada total de l’activitat és de 2,5 hores, i costa 20 € per persona. Per a grups, de fins a 10 persones, el tiquet té un preu de 15 €. Existeix un tiquet familiar de 60 €, de dos adults i dos nens. La temporada de l’Aula Aquàtica acabarà el dia 1 de setembre.


Més informació
Aula Aquàtica