Sant Pere de Ribes: del llegat dels indians a la gran festa del carnaval d’estiu

Al bell mig de la comarca, Sant Pere de Ribes es posiciona com un dels municipis que millor defineixen l’essència del Garraf: història, tradició, cultura, festa, entorn natural, gastronomia i enologia. Del llegat dels indians a la gran festa del carnaval d’estiu del Gran Penedès, des del litoral fins al cor del parc natural del Garraf, Sant Pere de Ribes ofereix un ampli ventall de possibilitats durant l’estiu que converteixen el municipi en un punt de referència del turisme familiar en un entorn amable i tranquil i que aposta per un turisme saludable i sostenible.

Sant Pere de Ribes compta amb més de quatre quilòmetres de Parc del Garraf dins del seu terme municipal, un entorn natural caracteritzat per la formació de coves, avencs, dolines i rasclers. Les masies disseminades pel territori es troben, molts cops, envoltades per barraques de vinya i murs de pedra seca. Aquest original resultat és un dels principals atractius ecològics del parc i una de les marques d’identitat del municipi. I és que des de Sant Pere de Ribes es poden realitzar diverses rutes a peu per conèixer l’entorn: Partint del nucli de Ribes s’arriba al peu del puig Montgròs, de 358 metres, el pic més alt de la comarca. Igualment, el Parc del Garraf organitza al llarg de l’any un seguit d’activitats per a tota la família: excursions guiades, itineraris naturalístics guiats per bons coneixedors del territori; tallers, jocs de descoberta o passejades de curta durada i baixa dificultat, adreçades especialment als infants, i diversos tipus de tallers, visites adreçades al públic general que inclouen un taller pràctic.

“El Parc del Garraf i les vinyes configuren un entorn natural i amable que situen el municipi en una de les destinacions ideals del turisme familiar i saludable.”

Enoturisme

Les vinyes donen un color propi i obren un ventall de possibilitats a Sant Pere de Ribes. Amb una llarga tradició vitivinícola, el municipi té la singularitat de comptar amb diferents cellers elaboradors, una diversitat d’allotjaments de qualitat, masies rurals amb encant, hotels i habitatges turístics; i una gran oferta de restauració, representativa dels productes de proximitat, de la gastronomia mediterrània. Cal destacar, juntament amb els cellers, altres productors artesans de formatge, foie, melmelades, mel i pastisseria, amb productes com el Sabre de Sant Pau, les pedres del Garraf o les trenes de Santa Eulàlia com a postres típics.

Tot aquesta singularitat del territori i riquesa del municipi el fa un espai ideal per poder gaudir del paisatge i tastar els productes de la terra. De fet, el municipi celebra cada any, al maig, l’Agromercat (juntament amb El Retorn dels Indians); a l’octubre el Mercat del cava i la tapa (enguany el 19 i 20 d’octubre); i forma part de La Carretera del Vi, que promociona l’enoturisme recuperant el camí antic que portava de Sant Martí Sarroca a Sitges per exportar vi.

Cultura local

Però si el paisatge és un dels grans actius de Sant Pere de Ribes, la seva riquesa cultural ho és amb major força, si cal. Sant Pere de Ribes es caracteritza per una varietat cultural, en la qual destaquen els elements més rellevants de les seves festes majors: el Drac de tres caps de Ribes, el Duc i la Dragona de les Roquetes, els gegants o els balls populars, amb el ball de bastons com a més emblemàtic (a més dels capis i cabeçuts, cercolets, pastorets, panderos i panderetes, cintes, cascavells, gitanes o el ball de la Bolangera) són els més representantius. De les quatre festes majors que celebra (Sant Pau, Santa Eulàlia, Sant Joan i Sant Pere), la de Sant Pau està catalogada Patrimoni Festiu de Catalunya.

També es poden gaudir d’altres festes i tradicions durant tot l’any com concerts, cicles musicals, el festival internacional d’arts escèniques Fes + Chapeau, el Pessebre vivent parlat, carnavals, actes tradicionals de setmana santa, romeries, exposicions d’art, fotografia, conferències, cinema a la fresca, i molts d’altres de caire esportiu que aprofiten les festes per celebrar torneigs i trobades.

“La història local, la festa, les tradicions i la riquesa natural de l’entorn fan de Sant Pere de Ribes un racó perfecte per descobrir la gastronomia i els vins del Penedès.”

Els americanos

A Ribes van ser molts els que van marxar a les colònies a fer fortuna a finals del segle XIX i principis del XX. Els ribetans que van tornar com a americanos i que representaven un petita burgesia local van ser l’origen del creixement urbanístic del segle XIX, gràcies a ells es van construir edificis singulars. Un episodi històric que es rememora cada any al maig amb el Retorn dels Indians.

Un dels recorreguts que es poden fer per lliure dels anomenats americanos o indians passa pel carrer Major, plaça de la Font, plaça de la Vila o el carrer del Pi. Molt a prop, el barri del Palou ofereix la possibilitat d’allotjar-se en una casa típica d’americanos, coneguda tradicionalment amb el nom de can Cuadras. El centre neuràlgic de la vila, la plaça Marcer conté edificis amb un cert regust colonial. Al seu costat, la plaça de l’Església, es troba l’església parroquial de Sant Pere (Església Nova) construïda gràcies al capital indià, on s’alcen les seves torres bessones per damunt de la ciutat.

Però se’n poden fer d’altres recollides en el prospecte Sant Pere de Ribes. L’accent americano, o d’altres que us proposaran a l’Oficina de Turisme (que es troba ubicada a la Masia Can Puig, al carrer Major núm. 110) i que actualment està oberta de dimarts a divendres, de 9 a 14h, i els cap de setmana de 10.30h a 14h (excepte el 4at cap de setmana de cada més). L’Oficina de Turisme de Sant Pere de Ribes és també Punt d’Informació del Parc del Garraf.

Carnaval d’estiu

La Rua Summer Carnaval 2019 arriba enguany a la 10a edició carregada de novetats, activitats i més participació que mai: 1.800 persones inscrites a la rues de divendres 12 i dissabte 13 de juliol, 25 grups o colles i 3 batucades. En aquesta ocasió, però, el centre neuràlgic es traslladarà a l’espai esportiu del pavelló Miquel Meca i el seu exterior per fer-lo més dinàmic i pròxim a la població i als actes programats. Els carrers principals de les Roquetes es tornaran a omplir de disfresses, plomes, lluentons, carrosses, música i ball el cap de setmana del 12 al 14 de juliol, i aquest any amb més color i ambientació que mai i els carrers engalanat i decorats pels escolars del poble amb materials reciclats i plàstics per donar-los una segona vida i sensibilitzar a la població sobre la reutilització dels residus i la preservació del medi ambient.

FESTES I ESDEVENIMENTS

 • Festes Majors a Ribes:
  • 25 de gener, Festa Major de Sant Pau
  • 29 de juny, Festa Major de Sant Pere
 • Festes Majors a les Roquetes:
  • 12 de febrer, Festa Major de Santa Eulàlia
  • 24 de juny, Festa Major de Sant Joan
 • 2on cap de setmana de juliol, Festa Major a Can Lloses
 • Al voltant del 25 de juliol (Sant Jaume), Festa Major a Puigmoltó
 • Al voltant del 15 d’agost, festes de barris i urbanitzacions (El Palou, Rocamar, Vallpineda, Can Pere de la Plana, Mas Parès de Dalt…).
 • Febrer/març.- Carnavals i comparses.
 • Març/abril.- Setmana Santa i Sant Jordi (23 d’abril).
 • Abril.- Fes + Chapeau, festival internacional d’arts escèniques.
 • Maig.- Agromercat i Retorn dels Indians
 • Juliol.- Rua Summer Carnaval i Festival Sons Solers.
 • Setembre.- 11 de setembre, Diada nacional de Catalunya.
 • Octubre- Mercat del cava i la tapa de les Roquetes (19 i 20 d’octubre de 2019)
 • Novembre.- 1 de novembre, Tots Sants.
 • Desembre.- Secret Vida Festival, Pessebre Vivent Parlat i Els Pastorets.