La degeneració macular, una patologia comuna per l’envelliment poblacional que es pot prevenir

Per prevenir la DMAE el més eficaç és deixar de fumar en cas que existeixi un hàbit al tabac per part del pacient

La degeneració macular associada a l’edat (DMAE) és la principal causa de ceguesa legal en persones més grans de 50 anys en el nostre entorn. Donada la tendència a l’envelliment poblacional, els casos de DMAE estan augmentant de manera exponencial en els darrers anys.

La DMAE afecta a la màcula o part central de la retina. Un pacient amb aquesta malaltia té moltes dificultats per poder llegir, conduir, o veure la televisió. En fases inicials, les línies rectes es veuen ondulades o torçades i en fases més avançades apareix una taca fosca que no es belluga en la part central del camp visual. Un cop apareix aquesta taca és molt difícil que marxi, per la qual cosa el millor és prevenir la seva aparició amb un tractament precoç.

No és el mateix tenir DMAE que presentar signes d’envelliment a la retina. Moltes persones grans tenen petites taques a la retina anomenades druses, sense que això els comporti una pèrdua visual ni un risc de ceguesa. Malgrat tot, el perill apareix quan aquestes druses comencen a créixer o s’associen a canvis de pigmentació de la retina.

Hi ha dues formes clíniques de DMAE avançada:

1. DMAE neovascular, exudativa o humida
2. DMAE atròfica o seca

Les dues són greus, però la primera és més explosiva, més aguda, podent provocar una pèrdua visual severa en poques setmanes. La DMAE atròfica és més lenta i provoca una pèrdua visual greu però de manera més sostinguda, en el termini de mesos o anys.

Es molt habitual que la malaltia comenci en un ull però que afecti a l’altre ull en el termini de setmanes o mesos.

El diagnòstic de DMAE es basa en sofisticades proves d’imatge que avui dia es poden realitzar en una consulta oftalmològica especialitzada de manera senzilla, ràpida i sense necessitat d’injectar contrastos.

El tractament de la DMAE neovascular es basa en la injecció intraocular de fàrmacs anomenats antiangiogènics. Un cop establert el diagnòstic convé iniciar el tractament quan abans millor per tal d’aturar la progressió de la malaltia.

Fins ara, cap tractament dels que s’han provat ha demostrat eficàcia per aturar la progressió de la DMAE atròfica. La teràpia gènica i les cèl·lules mares estan en fase d’investigació i són una esperança prometedora per poder tractar aquesta malaltia en un futur no molt llunyà.

Per prevenir la DMAE el més eficaç és deixar de fumar en cas que existeixi un hàbit al tabac per part del pacient. S’ha pogut evidenciar en molts estudis una clara relació entre DMAE i tabaquisme, probablement induïda per l’acció oxidativa del tabac.

Tanmateix un estil de vida saludable que inclogui una bona alimentació i exercici físic regular pot ajudar a prevenir la DMAE.

Un cop diagnosticada la malaltia solen recomanar-se suplements de luteïna, omega 3 i vitamines antioxidants per via oral que poden ajudar a enlentir la progressió de la DMAE i a prevenir l’afectació de l’altre ull.

Tant el diagnòstic de la DMAE com el tractament l´ha de realitzar un oftalmòleg especialitzat en malalties de la retina.

La DMAE té un fort caràcter hereditari provocat per la transmissió de gens. Per aquest motiu, es recomana que els fills de pacients amb DMAE es facin una revisió oftalmològica periòdica que inclogui un fons d’ull a partir dels 50 anys.

Malgrat la seva importància, la DMAE encara és una malaltia força desconeguda per part de la població general. Per aquest motiu, recentment s’ha engegat una campanya de concienciació promoguda entre altres per la Sociedad Española de Retina y Vítreo (SERV) que pretèn divulgar el coneixement de la DMAE a la població espanyola.

Dr. Lluís Arias Barquet

Oftalmòleg especialista en malalties de la retina i màcula.
Cap de Secció d’Oftalmologia de l’Hospital de Bellvitge.
Professor Agregat de la Universitat de Barcelona.
Membre de la Junta Directiva de la SERV (Sociedad Española de Retina y Vítreo).


CLÍNICA OFTALMOLÒGICA DR. LLUÍS ARIAS

Sant Gervasi, 90
08800 Vilanova i la Geltrú
Tel.       93 893 81 85
Fax       93 811 57 84
E-mail: arias@lluisariasbarquet.com
Facebook
www.lluisariasbarquet.com