Consells de GAEL SOLUCIONS, experts en resoldre les situacions de crisi

Què han de fer les pimes i els autònoms davant la crisi provocada per el COVID-19?

Qui no reaccioni i actui ràpid en la presa de decisions NO sobreviurà.

Però quines són les possibles conseqüències d’aquesta crisi per les Pimes i els autònoms?

Ens trobem davant d’una situació mai viscuda en l’àmbit global i que s’assembla més a un estat de guerra que a cap altra cosa. No tenim cap mena de referència històrica però el que sí que podem afirmar és que les PIMES i autònoms seran els principals perjudicats d’aquesta situació i de retruc els treballadors i famílies.

Segons la vostra experiència com a experts en situacions de crisis, en què ha alterat el covid-19 respecte a una economia normal?

Els fluxos econòmics que intervenen en l’economia està formada per persones, que són els consumidors, comerços que venen serveis o productes, multinacionals, grans empreses, pimes i autònoms.

Aquests fluxos operen en perfecta harmonia quan l’economia funciona. Les persones compren productes o serveis a comerços, (tendes, centres d’oci, restaurants, centres comercials, comerç on-line…) aquests productes fabricats o serveis entregats als comerços es fabriquen a les empreses, multinacionals, PIMES i autònoms que són degudament remunerats. D’aquesta manera intervenen tots els agents econòmics generant que el diner es bellugui, que hi hagi consum i que cadascú d’aquests agents els inverteixi o gasti de la manera que consideri oportuna.

Amb el Covid-19 els fluxos econòmics es veuen alterats ja que la paralització de l’economia a nivell mundial ha aturat de manera abrupta el consum i les empreses han deixat de produir productes i de donar serveis.  

Aleshores la situació de confinament o ha canviat tot econòmicament?

Efectivament, s’ha desmuntat tot. Ens trobem tots confinats a casa i per tant no podem comprar excepte productes de primeríssima necessitat i compres on-line, que també té una desacceleració important, ja que moltes de les compres poden esperar…

Aleshores la demanda cau en picat?

Exacte i el pitjor per l’economia és que els diners no es belluguin i per molt que l’Estat aporti instruments econòmics per fer moure l’economia, polítiques fiscals, facilitats al crèdit,… ara per ara no canviarà la situació, ja que l’activitat empresarial està paralitzada i el consum en les persones, també.

Però en el crack del 29, crisis 2008 aquestes mesures en certa manera no varen funcionar?

Si en major o menor mesura però si el mercat està “tancat”, com és el cas, per molt que s’aportin incentius, poc es podrà fer, ja que no es pot estimular la demanda. I és evident que tenim un excés importantíssim d’oferta.

I pel que ens expliqueu, els magatzems de les empreses plens actualment empitjoren la situació?

Exacte, tot el produït no surt al mercat per molt que tinguin clients esperant les comandes. També ho podem portar a les empreses de serveis que han hagut de tancar els seus negocis. I per tant insistim en el fet que, tampoc els incentius poden funcionar en aquest extrem. És un peix que es mossega la cua.

Quins són els problemes que es podran trobar les PIMES i autònoms en els mesos vinents?

Honestament hem de dir que avui, encara som desconeixedors dels problemes en què es trobarà les PIMES i autònoms, ja que és la primera vegada en la història que ens trobem davant d’un esdeveniment d’aquestes característiques. Partint de la nostra experiència,  sí que podem treure les nostres pròpies conclusions que serien les següents:

Un mes de facturació 0€, assumint nòmines, despeses fixes i altres indispensables per la continuïtat del negoci, té unes repercussions dramàtiques a la compta de resultats de les PIMES i autònoms. Pensem que si una companyia factura 1.200.000€ a l’any, té una facturació mensual lineal de 100.000€ i el benefici a final d’any és del 6%, és a dir, 72.000€, si en un mes no hi ha facturació i ha de complir amb les seves obligacions de pagaments bàsics provocarà que el benefici de tot l’any desaparegui.

Pensem que el confinament duri just 1 mes i el dia següent ja podem començar a treballar. Abans no ho posem tot en ordre, la confiança torni a aparèixer entre tots nosaltres i les comandes tornin a ser les que eren, passarà un temps i això causarà irremeiablement tensions de tresoreria molt importants en les PIMES i autònoms. Encara que l’Estat ha impulsat els ERTO, ICO i moratòries fiscals, no són mesures suficients perquè l’únic que s’està fent és traslladar el problema dels pagaments en un futur no molt llunyà. A més a més, l’Estat s’està endeutant i voldrà recuperar com més diners millor, no hi haurà cap quitança, al contrari, hi haurà més pressió fiscal i la insolvència de moltes companyies, per desgràcia, acabarà succeint.

Per tant quin impacte pot tenir cada mes de confinament segons els vostres càlculs?

Cada mes de confinament pot tenir de promig uns 5-6 mesos de de dificultats econòmiques.

En aquest panorama, quin consell de continuïtat donaríeu a les Pimes?

Més que mai és de vital importància per les companyies tenir una bona previsió de tresoreria i saber actuar ràpidament.

Per GAEL SOLUCIONS que sóu experts en resoldre les situacions de crisis, com ajudaríeu en aquesta de la que dieu que no té precedents?

Bé, que no tingui precedents no significa que no tingui solucions i  sabem amb exactitud què cal fer en situacions de crisis i també sabem que els primers moments d’una crisi empresarial són els més importants. És just en el moment en el qual cal prendre decisions i actuar i d’això sí que en sabem molt.

Per tant les empreses han de posar-se amb mans d’experts com vosaltres indiscutiblement?

Bé naturalment cada empresari té la llibertat de fer el que cregui més oportú amb la seva empresa i amb el seu patrimoni personal. Però el que nosaltres podem afirmar és que la nostra trajectòria ens avala en més empreses que han tingut continuïtat que empreses que han tancat.

Què té previst fer Gael solucions en aquesta situació?

En realitat nosaltres seguim fent la nostra feina i el que sabem fer molt bé, però amb més intensitat. Acompanyem als empresaris en tot moment, amb l’objectiu de donar continuïtat al seu projecte empresarial, actuant amb rapidesa en reestructuracions, acords amb treballadors, proveïdors i negociacions amb entitats bancàries.

La llei és al costat de l’empresari en situacions així?

Bé en l’àmbit empresarial, tenim una llei que malauradament molts empresaris utilitzen tard i a vegades és una molt bona eina per donar continuïtat i preservar el patrimoni de l’empresari, que és la llei concursal.

Però presentar un concurs de creditors no és el tancament?

En absolut, hem treballat en centenars de procediments concursals d’empreses que en l’actualitat funcionen molt bé, de fet és una excel·lent eina de protecció que permet donar sortida a les empreses.

Aleshores finalment conclouen que presentar un concurs serà la solució?

No, el concurs és una obligació en cas que l’empresa es trobi en una situació d’insolvència determinada, però en absolut és la solució, si no una eina més que els empresaris han d’utilitzar sense estigmes…

Podeu donar algun últim consell als empresaris?

Bé els empresaris són homes i dones valentes, que generalment saben navegar en aigües molt mogudes, però en aquest moment no és qüestió només de valentia, cal anar ben acompanyats, i a Gael solucions estem preparats per ajudar als empresaris a arribar a bon port…


Gael solucions

GAEL GLOBAL SOLUCIONS SLP
C/ Av Barcelona 65 1e pis
08720 Vilafranca del Penedès

Tel . 931991811
Correu-e: info@gaelsolucions.com
www.gaelsolucions.com