L’associació de comerciants Fem Ribes demana més suport al comerç local

Fem Ribes és una associació de comerciants del municipi de Sant Pere de Ribes que engloba tots els sectors del comerç i teixit empresarial de la població. Amb un aproximat de 80 comerços associats, busquen la millor solució i assessorament per a cadascun d’ells oferint-los diferents vies de promoció i convenis amb professionals per millorar els seus negocis. Amb l’esclat de la crisi generada per la COVID-19, els comerços han hagut de reformular-se per poder seguir, en la mesura del possible, amb la seva activitat econòmica. La Marta Magdaleno és la presidenta de l’Associació de Comerciants Fem Ribes.

D’un dia per l’altre, el comerç tradicional s’ha trobat amb una població que estava confinada. Quina ha estat la iniciativa de l’associació?

En aquest moment d’urgència, a Fem Ribes vam crear una bioweb on detallàvem quins comerços obrien, amb quins horaris, si feien serveis a domicili… Tota la informació possible. A més a més, aquesta situació ens ha fet créixer com a associació en el sentit que hem pogut ajudar a empreses i comerços que no eren socis, així com hem aconseguit sumar-ne de nous. Aquesta iniciativa s’ha afegit als ja nostres serveis d’informació i assessorament.

Podríem dir que heu estat una plataforma de difusió?

Sí. A través d’aquesta bioweb i les nostres xarxes socials hem fet arribar a la població les solucions que oferien els comerços. Hem tractat d’acostar-nos el màxim possible al que coneixem com a venda online.

Davant d’aquesta situació, s’ha ofert algun tipus d’ajuda als comerciants per poder seguir endavant?

Sí, pel que fa a ajudes econòmiques s’han ofert estatals, de la Generalitat i les del propi Ajuntament. Per la nostra part hem ajudat en tot allò que hem pogut i pressionant per tractar d’endarrerir pagaments o intentar evitar-los, com per exemple, ajornar les taxes de les terrasses de la restauració. També estem treballant per ajudar als comerços en la reobertura facilitant material sanitari i de mesures de prevenció i seguretat com és el subministrament de gels, mascaretes, mampares de metacrilat, neteja d’ozó…

Com es planteja el futur dels comerços a la localitat?

És complicat preveure què passarà, però sí que som conscients que s’ha de donar més suport al comerç local, ja que es generarà una crisi econòmica que afectarà a restauració i petit comerç i, és possible, que molts hagin de tancar.

Abans parlàvem de la venda online, quina és la situació del e-commerce a Ribes?

Gairebé cap comerç tenia plantejat o estava preparat pel comerç electrònic. Estem acostumats a la proximitat, el tu a tu i sortir a passejar i comprar. Aleshores, el que han fet molts comerços és possibilitar a la població fer les seves comandes a través de vies electròniques com xarxes socials o WhatsApp i després ja ha estat cosa de cada comerç si ha pogut posar en marxa el servei a domicili o s’ha hagut de recollir la comanda presencialment.

S’ha plantejat alguna iniciativa des de l’associació per fomentar el comerç electrònic?

Tot i que des de finals del 2019 nosaltres ja estàvem treballant en una aplicació, approp, per fomentar el comerç electrònic, actualment estem treballant amb l’Ajuntament per crear una mena de MarketPlace per crear una nova web de comerç online. No sabem si pot haver-hi un altre confinament o una pujada del COVID-19 i hem d’estar preparats.

Aquest projecte neix arran de la COVID-19 o ja hi havia algun altre plantejat anteriorment?

Com Fem Ribes ja teníem en marxa un projecte d’aplicació d’aparador dels productes dels nostres associats que s’ha vist afectat per aquesta situació, ja que ens ha enganxat a mig procés de creació. La nostra idea és que hi tinguin cabuda tot tipus de comerços i restauració i aleshores teníem en ment que es fes la reserva per després anar al comerç presencialment. Similar al que s’ha fet ara a través de les xarxes socials, però poder recollir-ho tot en una única aplicació.

Ara, veient aquesta situació és possible que haguem de replantejar-la o bé comptar amb alguna altra app per donar-nos més suport.

L’Associació de Comerciants Fem Ribes ha seguit treballant durant aquest confinament per millorar la qualitat dels serveis que ofereixen als seus associats, així com crear sinergies i un punt de suport entre tots ells.


Associació de Comerciants Fem Ribes
Carrer Nou, 40
08810 Sant Pere de Ribes

Tel. 937429020
Correu-e: femribes@gmail.com
Web: www.femribes.cat