El port pesquer de Vilanova i la Geltrú: la diversitat marca la diferència

Catalunya té una important flota pesquera arrelada a tot el litoral i la de Vilanova i la Geltrú és una de les més importants del país gràcies a la seva diversitat, que converteixen el port local en un dels més competitius del territori. Amb 57 embarcacions, la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú captura a l’any 3.800 tones de peix que generen un valor econòmic superior als 10 milions d’euros. Això amb la flota més àmplia i que cobreix més disciplines de la costa de Barcelona: 21 barques d’arrossegament, 24 d’arts menors, 6 d’encerclament, 5 de palangre de fons i 2 de palangre de superfície.

 El patró major de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, Jaume Carnicer, explica que aquest és el valor afegit del moll vilanoví: “no és que tinguem un sector de l’arrossegament molt potent o que destaquem en el palangre; el nostre punt fort és la diversitat i que totes les disciplines aporten una varietat de productes molt àmplia i això és el que agrada als compradors, ja siguin de peixateria o de restauració, perquè a la nostra llotja poden tenir una mica de tot, des de sípia a pop, passant per l’orada, l’escamarlà i el lluç”.

 La situació estratègica de Vilanova i la Geltrú també és clau en l’èxit de la pesca vilanovina: “estem molt aprop de Barcelona, que és el gran motor gastronòmic de Catalunya, i d’on venen una part molt important dels compradors de la nostra llotja atrets per aquesta varietat de productes i per la seva qualitat”, remarca Carnicer.

La llotja de Vilanova i la Geltrú obre les seves portes a les 8 del matí i a les 4 de la tarda de dilluns a divendres a compradors d’arreu de Catalunya. Es tracta d’un modern recinte amb la subhasta automatitzada i que disposa d’àmplies zones de aparcament a peu de subhasta. Però el millor aparador del peix de Vilanova són els seus mercats municipals del Centre i de Mar. El peix vilanoví omple parades dels dos equipaments i s’ha convertit un dels seus productes estrella i un atractiu afegit per als visitants.

Amb una seixantena de barques de totes les disciplines, la Confraria de Pescadors de Vilanova destaca per oferir una àmplia varietat de productes que converteixen la seva llotja en una de les més importants del país.


Entrevista a Jaume Carnicer i Eduard Escolà de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú

La gamba de Vilanova és el gran símbol del sector pesquer vilanoví, que s’ha especialitzat en la seva captura a alta mar, en profunditats d’entre 600 i 900 metres. És el producte estrella, però la llotja de Vilanova i la Geltrú ofereix molt més i els seus pescadors s’han preocupat en els darrers anys per posar en valor aquesta diversitat i per mimar l’anomenat “peix senzill”: “Sempre hi ha productes que sobresurten, com són la gamba i l’escamarlà., però hi ha altres productes més desconeguts que tenen un gran valor. Abans aquests peixos es treballaven a la barca i eren l’ingredient bàsic dels ranxos mariners, que es feien amb les espècies que no tenien un gran valor al mercat. El peix de Sant Pere, el llongo -o espardenya- eren alguns d’aquests plats que es cuinaven a les barques ja que eren de valor molt baix, però de molt bona qualitat. I això s’ha anat coneixent dins del mercat gastronòmic i  precisament ara s’està menjant altres peixos”, assenyala el patró major de Vilanova i la Geltrú.

Una professió de futur

La pesca de Vilanova i la Geltrú ocupa actualment unes 200 persones que treballen a les embarcacions i una cinquantena de persones que no són a mar, però que treballen a la Confraria de Pescadors a la fàbrica de gel, a les caixes, a la manipulació de la llotja i a les oficines. Els reptes de futur són molts, però la flota vilanovina ja ha començat a fer els deures: “estem treballant en nous sistemes de comercialització i venda del peix per arribar a tothom, també a aquells que per horaris o per desplaçaments no poden arribar a la llotja. La nostra feina és apropar el producte a tothom. Hem de donar més serveis i seguir creixent per tal que el producte de Vilanova estigui sempre al capdamunt de la llista de productes del mar”.

La pesca és una professió dura, però apassionant, que afronta en aquests moments el repte del relleu generacional en una flota on la gran majoria són embarcacions familiars: “És una feina molt dura, són moltes hores de feina (xarxes, arts de pesca, neteja, manteniment de les embarcacions) i en d’altres professions el guany econòmic és semblant amb molta menys feina. Però tot el que té de dificultat ho té de bonic. Més que una professió, la pesca és una cultura i quan puges a una barca, saps que aquest món no el voldrás deixar mai. T’enganxa, treballes tot el dia al medi ambient, és dur però tens unes vistes privilegiades que davant d’un ordinador no les tindràs mai”, detalla Jaume Carnicer.

La pesca i la protecció de l’entorn

La defensa de l’ecosistema i la sostenibilitat biològica és una de les apostes de la flota pesquera de Vilanova i la Geltrú per garantir el futur i l’equilibri del sector. Un exemple és la posada en marxa el passat mes de febrer del Pla de gestió i seguiment del marisqueig de pop roquer del litoral central de Catalunya, liderat des de la Confraria de Vilanova i la Geltrú. Eduard Escolà, un pescador vilanoví amb més de 40 anys de professió, és el responsable d’aquesta iniciativa que uneix pescadors, científics, ecologistes i l’administració per fer una “pesca responsable i rendible econòmicament”. Escolà valora positivament el projecte: “hem après molt dels científics, moltes coses que a la pràctica no sabíem i ens permet fer un control de l’espècie, ja que cada cop hi ha menys exemplars i hem de fer alguna cosa per garantir la seva continuïtat”.

Entre les mesures més destacades que inclou el nou pla, en destaca la limitació del nombre d’embarcacions dedicades a aquesta pràctica, la creació d’un calador únic compartit, una veda adaptativa, en funció del seguiment científic que s’ha dut a terme en els darrers dos anys i que ha permès conèixer amb precisió l’estat de maduresa del pop en cada moment. De fet, la principal curiositat d’aquest pla ha estat la veda de femelles de dos mesos que es va fer l’estiu passat.

Del seguiment biològic de l’espècie, se’n desprenia que una vegada inseminada la femella, aquesta és capaç de retenir els espermatòfors durant molt de temps. Per aquest motiu la veda que planteja el pla, està enfocada a preservar exclusivament les femelles. Els científics van impartir un curs de formació als pescadors per tal de distingir mascles de femelles. Així, quan aixequen les nanses i els cadups per treure el pop, s’identifica el sexe, i si és femella, es torna a l’aigua.

Els mercats municipals són el millor aparador de les pesqueres vilanovines i el millor lloc per comprar el peix que acaba de sortir de la Llotja

Del mar, a taula

Vilanova i la Geltrú té dos mercats municipals on es pot comprar una gran varietat de productes recent capturats a la costa vilanovina. El Mercat del Centre i el Mercat de Mar posen a disposició de la seva clientela un peix que acaba de sortir de la llotja i que fa només hores que ha estat capturat al mar garantint que aquest producte, a més de fresc, té el valor afegit de la proximitat des del punt de vista mediambiental.

El Mercat del Centre compta amb 12 peixateries i el Mercat de Mar en té una. Tots dos equipaments municipals ofereixen una gran experiència i professionalitat i el seu personal s’esmera per servir cada dia el peix més fresc i variat per posar a taula, esdevenint establiments de referència que asseguren una bona i saludable compra de peix de la costa local.

Port, llotja i mercats de Vilanova i la Geltrú


Monogràfic patrocinat per la regidoria del Primer Sector i Mercats Municipals de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú