El pollastre, la carn més sana i lleugera del mercat

Fàcil de digerir, la seva carn destaca per les vitamines del grup B, el ferro, el fòsfor i el zinc, essencials per al sistema immunològic, i el fan un producte gustós i econòmic amb moltes possibilitats de receptes per a tots els paladars i totes les edats.

És el rei del mercat i l’aposta més segura a la taula. El pollastre és l’estrella de totes les dietes i aquell aliment que agrada a grans i petits. I és que aquesta au domèstica -de la que podem trobar diferents races a les polleries del mercat- és sana, lleugera, fàcil de digerir i de les més versàtils a la cuina.

Als mercats municipals de Vilanova i la Geltrú trobem parades amb pollastres, gallines (femelles adultes), pulardes (femelles que no s’han deixat reproduir i han estat engreixades) i els capons (mascles que han estat capats i engreixats). Segons les condicions amb que es crien i s’alimenten els pollastres, podem diferenciar pollastres ecològics, pollastres de pagès que estan a l’aire lliure però no s’alimenten amb pinsos ecològics i els pollastres convencionals que creixen en condicions de producció més intensives.

Des del punt de vista nutricional, la seva carn és més suau i més fàcil de digerir que les carns vermelles i té un menor contingut de greix, ja que conté un 70% d’aigua, un 20% de proteïnes d’alta qualitat i un 10% de lípids. I si parlem de vitamines, la seva carn destaca per les vitamines del grup B, que intervenen en el metabolisme energètic, els minerals com el ferro, necessari per al transport d’oxigen a tot l’organisme, el fòsfor, que forma part dels óssos i les dents, i el zinc, essencial per al sistema immunològic.

I per això el pollastre es considera un aliment estrella de la dieta mediterrània i es recomana consumir-lo com a carn blanca de 2 a 3 cops per setmana. És un producte gustós i econòmic amb moltes possibilitats de receptes per a tots els paladars i totes les edats. Però sobretot, el pollastre és un aliment molt versàtil: la carcassa s’utilitza per a fer els caldos, el pit i les cuixes es solen cuinar a la planxa o arrebossats, el pollastre sencer el podem fer cuinat al forn, a l’ast, a la cassola o a la brasa; i a més, amb les restes del pollastre o rostit podem fer croquetes i canelons.

Una de les parades del Mercat del Centre on podem comprar pollastre per a les nostres elaboracions és la Polleria Nieves, que ens recomana al “rei del galliner” per fer un exquisit pollastre al forn: “la clientela demana els productes de proximitat”. Des del mercat, la responsable de la polleria Nieves posa en valor el pollastre pel seu valor nutricional i també per les seves possibilitats infinites a la cuina.


Entrevista a la propietària de la parada del Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú, Polleria Nieves, que ens explica els beneficis del consum del pollastre

Germina Sánchez, la Mimi del Bar del Mercat, reconeguda a tota la ciutat pels seus plats, avui ens proposa entrar a la cuina per preparar unes cuixetes de pollastre al forn, una recepta que es pot adaptar a qualsevol format que presenti el pollastre, ja sigui sencer o a quarts. Les patates són una de les millors acompanyants del pollastre, com ens mostra la Mimi en aquesta exquisita recepta.


La Mimi, cuinera del Bar del Mercat de Vilanova i la Geltrú ens explica amb aquesta recepta com fer pollastre al forn


Monogràfic patrocinat per la regidoria del Primer Sector i Mercats Municipals de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú