Cubelles proposa quatre rutes turístiques per conèixer la seva història, el patrimoni natural i Charlie Rivel

  • Els itineraris es realitzen per elements del nucli antic, la natura, el camí de l’aigua i de Charlie Rivel
  • Com a prova pilot, s’ha activat un codi QR per poder participar en un joc i gaudir a la vegada de les rutes

Cubelles ha creat quatre noves rutes urbanes per recórrer a peu pel municipi i conèixer els monuments i edificis més emblemàtics de Cubelles. Els itineraris han estat creats amb la finalitat per poder-los realitzar per lliure, amb la família, parelles o amics. Les rutes es poden consultar a la web http://turisme.cubelles.cat/

Com a prova pilot l’Oficina de Turisme va dissenyar un joc per gaudir de les rutes. S’ha activat un codi QR per a cadascuna de les vies a través del qual es pot accedir a l’inici de la partida mitjançant l’aplicació Playvisit. Les rutes dissenyades proposen itineraris pel nucli antic, per la natura, el camí de l’aigua i de Charlie Rivel.

La passejada pel nucli antic és una ruta circular que s’inicia al castell de Cubelles, seguint per la plaça de la Vila, el mural de Festa Major, la font del carrer Major, l’església de Santa Maria de Cubelles, la plaça de la Font, l’Ermita de Sant Antoni de Pàdua, Can Travé, l’Oficina Municipal de Turisme i l’Exposició Permanent de Charlie Rivel.

La ruta per la natura es pot plantejar com una continuació de la visita pel centre històric de Cubelles. Des del mateix castell, la ruta dirigeix als visitants cap a la zona de la platja pel passeig Narcís Bardají, antiga Rambla del municipi que connectava el nucli urbà amb el ferrocarril cap a Barcelona. La ruta fins a mar permet veure diferents elements patrimonials i monumentals d’interès com la casa del Dr. Francesc Estapé i Pañellas, el monument a Pau Casals, de l’any 1977, i l’estació de Cubelles. Un cop creuat el pas sota via i arribant a la plaça del Mar, podrem observar el monument al pallasso Charlie Rivel, fill predilecte de la vila i nascut a Cubelles, obra de Guillermo Marín que data de 1980. Al passeig Marítim, que comunica les platges del municipi, es proposa visitar l’espai natural de la desembocadura del riu Foix, un indret natural que convida al repòs tot veient l’activitat de les aus de la zona.

La ruta de l’aigua s’inicia des de la plaça del Castell, seguint per la font del carrer Major, font del Lleó, on veurem una inscripció que recorda l’homenatge de la població de Cubelles a un dels seus fills més il·lustres, l’americano Joan Pedro i Roig, que va ser l’encarregat de portar l’aigua potable a Cubelles i de fer construir les dues fonts públiques, una d’elles ubicada al carrer Major i l’altra al carrer Sant Antoni. La ruta va fins als safareigs municipals, espai que va ser cedit per Joan Pedro i Roig l’any 1882 i que s’ha rehabilitat recentment. Des dels safareigs es passa pel carrer Rec fins al carrer Raval del torrent i resseguint la llera del riu Foix fins al final, s’arriba fins a la desembocadura del riu Foix, espai natural protegit on desemboca el riu i que forma part de la Xarxa Natura 2000.

La quarta ruta, la de Charlie Rivel porta als visitants a descobrir diferents elements del municipi relacionats amb la figura del pallasso cubellenc. El punt de partida de la ruta és el Castell de Cubelles amb la visita de l’Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel. Entre altre material, a l’exposició es poden veure diversos objectes relacionats amb les seves actuacions, vídeos i imatges d’actuacions i nombrosos premis que va rebre durant la seva carrera. La col·lecció també mostra diversos vestits artístics de la seva filla Paulina Schumann, que va ser una de les més prestigioses genets de circ. Els vestits es complementen amb diversos premis i fotografies de l’artista. La ruta segueix per diferents edificis vinculats a la vida del pallasso universal cubellenc, entre d’altres al cementiri municipal, on es pot visitar el panteó familiar de Josep Andreu Lasserre, ‘Charlie Rivel’ que, des del juliol de 1983, reposa al costat de la seva primera esposa, Carmen Busto Rinker (1900-1972). El recorregut finalitza a la plaça del Mar on es pot observar el monument dedicat a Charlie Rivel, fill predilecte de la vila i nascut a Cubelles, obra de Guillermo Marín que data de 1980.

Per seguir totes aquestes rutes l’Oficina de Turisme de Cubelles facilitarà unes visites guiades de petit format amb inscripció prèvia a www.cubelles.cat.

Per complementar totes aquestes propostes també s’ha posat en marxa la iniciativa ‘Tasta el patrimoni’ que inclou descomptes i promocions a diferents establiments de restauració del centre per totes les persones que s’hagin inscrit a les visites guiades.


OFICINA MUNICIPAL DE TURISME DE CUBELLES
Plaça del Castell, 1
08880 Cubelles

Telèfon: 93 895 25 00
Web: turisme.cubelles.cat/
E-mail: turisme@cubelles.cat