Cunit, molt més que sol i platja

Cunit ens ofereix el seu tresor paisatgístic més preuat: gairebé tres quilòmetres de platja; però també altres reclams menys coneguts, com les rutes dins i fora del nu-cli urbà. Indrets com el poblat iber, el nucli antic o les masies ens mostren la cara més desconeguda d’aquesta localitat. Jaume Casañas, regidor de turisme, reivindica el paper de Cunit dins de l’àrea del Penedès marítim, aposta per un turisme tranquil i segur i ens convida a explorar amb calma tots els seus racons.

– Què és el millor de Cunit?

La seva localització, paisatges i accessibilitat. Estem situats entre les dues grans zones de població de Catalunya. La zona metropolitana de Barcelona i la regió del camp de Tarragona. I també aquí, al Baix Penedès, ens arriben totes les vies de comunicació que baixen de la vall de l’Ebre, des del País Basc fins aquí. Aquest també és un turisme que ens visita molt. Estem situats a la regió del Penedès, al Penedès marítim. Normalment la gent es pensa que el Penedès són només les vinyes, però també hi ha costa i altres indrets. Formem part del Penedès i volem reivindicar aquest territori. El Penedès no és només enoturisme. Hi ha moltes més coses. Anem més enllà del vi. El nostre projecte turístic és també identitari. Volem treballar la nostra història, la nostra cultura, el nostre passat…

– Treballeu amb Cubelles en la marca “Penedès marítim”. En què es basa aquesta marca turística?

Cunit és el primer poble de la Costa Daurada i Cubelles és l’últim poble de la Costa de Barcelona. Sempre hem quedat una mica despenjats d’altres pobles d’aquestes dues grans marques turístiques. Fa vuit anys vam decidir treballar junts, col·laborant i fent una promoció supramunicipal amb aquesta idea del Penedès marítim, allà on el Penedès es troba amb el Mediterrani. Promocionem el turisme familiar, l’esportiu i el gastronòmic. Hem creat un conjunt de vuit itineraris, que es poden fer a peu i en bicicleta, i les interconnexions entre aquests. Les quatre rutes de Cunit són la del poblat iber, la de les Masies, la de l’Avenc i de Sud a nord. Són rutes que esdevenen una oportunitat per descobrir el territori. A més organitzem junts el mes del xató, les jornades gastronòmiques i ara també una campanya de promoció del nostre comerç.

“A Cunit, el Penedès es troba amb el Mediterrani.”
Jaume Casañas, regidor de turisme

– Quin és el públic majoritari que visita Cunit?

Principalment ens visita el turisme familiar. Les platges de Cunit són ideals, sobretot pels més petits. Són planes, tranquil·les, amb poca profunditat. No tens una baixada pronunciada i tothom està tranquil. Les famílies troben calma i seguretat. A més, aquest turisme de platja es pot combinar amb el turisme patrimonial, l’esportiu, el senderisme i l’eno-gastronomia.

– I quins serveis turístics ofereix Cunit a aquestes famílies?

Treballem molt per tenir les platges netes, segures i condicionades. També hi ha les rutes senyalitzades i restaurants on tastar la nostra gastronomia, a més de vàries zones de parcs infantils. Pel que fa a l’allotjament destaquen les segones residències i també tenim un càmping i dos hotels. La gran tipologia d’allotjament és la segona residència. Des de l’Ajuntament estem treballant pels qui tinguin una segona residència i la vulguin transformar en allotjament turístic. En aquest sentit facilitem el tràmit perquè tinguin legalitzada l’activitat, puguin llogar-la i així també tenir un bon retorn amb la taxa turística. Cada any augmenta. Això vol dir que tenim regularitzada aquest tipus d’activitat i per un cantó aug-mentem l’oferta turística amb més llits i per l’altra regularitzem activitats econòmiques en una foscor que no convenia ni al client ni al propietari.

– Una de les imatges turístiques són les grans lletres que hi ha al passeig formant el nom de Cunit. Són un dels símbols turístics de la població?

Sí, molta gent passa per fer-se la foto. Són molt cridaneres. Estan decorades amb bande-res de diferents països perquè qui ens visiti se sentí identificat. Tenim la vocació de voler representar a tothom. Que tothom sigui benvingut a Cunit i tenir les portes obertes al món.

– La platja és el gran tresor de Cunit, però hi ha altres espais naturals interessants al terme?

Sí, tenim gairebé tres quilòmetres de platja. La riera separa Cunit Llevant i Cunit Ponent, amb platges a tots dos costats. Hi ha algunes parts de platja re-naturalitzada i concreta-ment una part que està protegida, la del torrent d’en Pedro, que toca a Cubelles, en la que hi nidifica el corriol camanegre. Una de les activitats atractives pel que fa a la pràctica del senderisme és que pots anar de Sitges fins a Roc de Sant Gaietà i Roda de Barà i encara fins a Torredembarra seguint el camí de ronda, el GR de la costa, que passa per Cunit. A banda de les platges, també tenim altres espais naturals, com les muntanyes i la serra de l’avenc, que es poden descobrir realitzant les rutes que us he comentat. Són itineraris que barregen patrimoni natural i cultural. També estem treballant en una gran ruta que va des de Cunit a fins a Santa Coloma de Queralt seguint un antic cami ramader de transhumància. L’estem treballant perquè esdevingui una ruta turística per fer caminant, en bici o en cotxe tot terreny.

– Alguns dels recorreguts són dins del nucli urbà. Quins atractius té?

En el nucli antic de Cunit val la pena visitar les diferents cases històriques com la Casa dels Anglesos, Cal Baró, Ca la Morena, la Casa Marquès, l’església de Sant Cristòfor, l’Hostal La Diligència o l’edifici del castell. Aquestes rutes es poden fer per lliure. El patrimoni de Cunit és desconegut però ric. Ara també estem treballant en la reconstrucció d’un búnquer de la Guerra Civil i convertir-nos en la referència de la interpretació dels búnquers que es van construir per defensar les costes del Baix Penedès i el Garraf. Amb aquest objectiu reconstruirà i museïtzarà el búnquer que hi ha al terme municipal i que actualment està en ruïnes i no és visitable.

– I per acabar amb un bon sabor de boca. Què ofereix Cunit als amants de la gastronomia?

Cada estiu comencem la temporada amb la xarel·lada, una jornada dedicada al xarel·lo, el raïm autòcton de la zona. Aquest any no l’hem pogut fer però estem fent difusió dels cellers que participen en aquesta iniciativa perquè qui vulgui comprar-los ho pugui fer per internet. I també dins d’aquesta proposta donem a conèixer els restaurants que són de Cunit. L’oferta gastronòmica de Cunit, sobretot en el tram del passeig marítim és rica. Només al passeig ja tenim l’arrosseria de l’Andreu, el Ca l’Avi, Can Martí, Casa Carmiña, el Mistral… una sèrie de restaurants que treballen molt bé la cuina d’aquí. Entre altres plats destaquen l’all cremat de rap, l’arròs caldós de peix i el xató. I pel que fa a les postres, destaca el típic garrofí, que és un dolç exquisit, cuinat amb els fruits dels arbres garrofers, els quals creixen a tota la comarca.


Turisme Cunit
Carrer Francesc Macià, 3
43881 Cunit, Tarragona, España

Telèfon: 977 67 47 77
Web: www.turismecunit.cat