Turisme de salut, natura i tranquil·litat al Vendrell

Espais naturals on gaudir de la tranquil·litat sense massificacions, platges infinites, camps de vinyes i paratges singulars per descobrir caminant o en bicicleta. Aquest estiu, el Vendrell i els seus nuclis marítims de Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs, ofereixen una bona dosis de salut, natura i tranquil·litat a qui els visiti. Aquests atractius se sumen a una gran oferta cultural protagonitzada pels seus cinc museus i una gastronomia rica i variada. La regidora de Turisme de la ciutat, Sílvia Vaquero, posa de relleu aquests reclams turístics i ens convida a descobrir-los o redescobrir-los sense presses.

– “El Vendrell t’estima” és el nom de la nova marca i la nova campanya de turisme del Vendrell. En què es basa?

Aquesta campanya es basa en la descoberta o la redescoberta dels recursos que ja existeixen al Vendrell, principalment els seus recursos naturals, com els set quilòmetres de platja del seu litoral, els espais re-naturalitzats com el de Les Madrigueres, la reserva marina de la Masia Blanca i les aigües termals de l’estany de Comarruga que desemboquen fins al mar en forma de riuet. Tenim una tradició balneària i turisme de salut des de fa cent cinquanta anys al Vendrell. De fet, els inicis del turisme del Vendrell van ser els balnearis. Volem potenciar també aquest turisme de salut. També volem destacar l’anella verda que uneix les platges amb el centre de la vila, un gran espai sense urbanitzar amb vinyes, camps de cultiu, garrofers i altres paisatges característics de la Mediterrània. Són espais oberts que ens ajuden a sentir-nos millor. Hem de pensar com ens sentim i com se sent la gent en aquests moments. Volem gaudir de l’aire lliure i no ens ve tan de gust visitar llocs tancats. Per això hem volgut destacar tots aquests paratges verges i gens massificats que tenim al Vendrell.

“Si nosaltres ens creiem el que som, serem els millors ambaixadors de casa nostra a fora.”
Sílvia Vaquero, regidora de turisme


El Vendrell t’estima!

– Com podem visitar tots aquests espais?

Tenim la xarxa de les rutes de Camins pel Vendrell, que es pot consultar a la web de turisme, amb el seu mapa, la descripció i els tracks. Les visites són lliures, són espais naturals que no estan explotats i que es poden descobrir lliurement caminant o en bicicleta. Per altra banda el port esportiu està al costat de la Masia Blanca i allà es poden llogar embarcacions o participar en activitats aquàtiques per descobrir aquesta reserva marina.

– Tant el lema com la imatge de la nova marca turística (un cor) apel·len directament a les emocions. Per què?

Primer ens hem d’estimar nosaltres perquè els altres ens estimin. Volem crear aquest sentiment d’orgull dels vendrellencs i vendrellenques, explicar a la gent que el que tenim és preuat i té molt valor. Si nosaltres ens creiem el que som serem els millors ambaixadors de casa nostra a fora. El Vendrell és una vila hospitalària i generosa. Això marca el nostre caràcter. Estimem a la gent i volem cuidar a tots els qui ens visitin. Les emocions ens ajuden a transmetre aquest missatge. També és molt emotiu el nou espot, que es pot veure a les nostres xarxes socials, al canal de You Tube i a la pàgina web, amb unes imatges i una música que ens ajuden a transmetre aquesta idea. En aquest vídeo promocional, pensat per al moment actual, es mostren diversos paratges de la vila. Les imatges d’aquests espais oberts estan acompanyades d’una peça musical del grup Buhos. Ens hem inspirat en el que ha sentit la gent durant el confinament i durant el desconfinament. Quina sensació hem tingut quan hem pogut sortir de les nostres cases. Molts hem redescobert els paisatges del Vendrell. El confinament ens ha regalat una altra mirada, una mirada més calmada, més sensible, de pau i llibertat. Això també ens ha inspirat per a crear aquesta nova campanya.

– Quin és a grans trets el model turístic del Vendrell?

No tenim grans edificis, ni bars, ni tampoc moltes botigues i mai ha estat un municipi molt explotat turísticament com altres poblacions veïnes. Això fins ara era un valor que no ens afavoria gaire econòmicament, però ara el fet d’haver conservat tots aquests espais naturals verges, sense urbanitzar, és un valor afegit. Ara és el que volem potenciar. Més endavant, i tenint en compte les diferents èpoques de l’any i els interessos de qui ens visita, ens anirem adaptant a les circumstàncies. Ara creiem que el que la gent necessita són espais oberts.

– El Vendrell compta amb el segell de turisme familiar de la Generalitat. Què ofereix el vostre territori a les famílies que volen gaudir-ne?

Tenim la certificació de turisme familiar. Vam treballar molt amb els comerços, establiments, empreses i els hotels per adaptar els espais al turisme familiar. També podem oferir activitats adaptades als museus amb què compta la ciutat, activitats a l’aire lliure, esports o altres propostes lúdiques.

– El turisme cultural també és un altre dels punts forts del Vendrell. Què ens recomanes visitar?

Tenim cinc museus: el Museu Deu, La Fundació Apel·les Fenosa, Vil·la Casals, la Casa nadiua de Pau Casals i la casa pairal d’Àngel Guimerà. A més, enguany el Vendrell és capital de la Cultura Catalana. Enguany també treballem per oferir les rutes patrimonials al carrer. Hem incorporat nous recorreguts per fomentar el turisme cultural i esperem que es puguin portar a terme. Per altra banda, tot i que hem posposat el Festival Internacional de Música Pau Casals, si tot va bé el 12 de juliol farem un concert al centre de la vila per celebrar també el centenari de l’orquestra Pau Casals. Durant l’estiu, i més endavant, treballem i treballarem amb el factor d’incertesa, sempre des del punt de vista positiu, adaptant-nos al que pugui venir.


TURISME DEL VENDRELL
Av. Brisamar, 1
43880 El Vendrell

Telèfon: 977 68 00 10
Web: www.elvendrellturistic.com