L’altra Santa Margarida i els Monjos

Més enllà de la imatge industrial i urbana que es té del municipi, Santa Margarida i els Monjos guarda tresors naturals i patrimonials dignes de ser descoberts.

Tant si es busca el contacte amb la natura com aprofundir en la història del darrer mil·leni ja està disponible una web dedicada exclusivament al turisme (www.turismesmmonjos.cat) on s’hi pot trobar tota la informació sobre la descoberta de l’entorn, des del castell de Penyafort al parc del Foix, a més del Ciarga, propostes de senderisme i fires, festes i mercats, entre d’altres.

Coincidint amb aquesta estrena, també s’han editat un fulletó amb propostes de rutes a peu per l’entorn del municipi: del Ciarga al torrent de can Bruna; a Penyafel per la muntanya d’Espitlles; de la ribera del riu Foix a Penyafort; a la Senabra i el fondo de Sant Llorenç, i la ruta dels castells de la Marca.

A nivell cultural i patrimonial, un dels emblemes del municipi és, sens dubte, el Castell de Penyafort, que des del segle XI ha jugat diferents papers en la història, des d’una construcció per protegir la terra conquerida a l’Al-Andalus, a presó republicana durant la Guerra Civil passant per convent i residència d’estiueig per a la burgesia. Les visites al castell són els diumenges a les 11h i a les 12h amb reserva prèvia.

Seguint el fil de la història, la Guerra Civil també té protagonisme al municipi, on es va ubicar un camp d’aviació republicà i diverses bases de muntatge d’avions. En record d’aquell episodi, el Centre d’interpretació de l’aviació republicana i la guerra aèria (Ciarga) obre dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 14 h i cada cap de setmana ofereix diferents propostes. Precisament al Ciarga, es va estrenar l’octubre passat un espai familiar on els més petits poden completar la visita al centre fent ús d’un àmbit creatiu i didàctic especialment pensat per a ells.

En aquest sentit, la llista de diferents activitats incorpora una nova proposta familiar que neix amb el nom de Descobreix el Castell de Penyafort, una activitat infantil que acompanya el visitant pels diferents racons del recinte històric i que es durà a terme tots els diumenges. Aquesta activitat s’afegeix a altres propostes familiars com ara la visita combinada al Ciarga i el Castell de Penyafort, Memòria de la guerra aèria.


Turisme Santa Margarida i els Monjos
Avinguda de Catalunya, 74
08730 Santa Margarida i els Monjos

Telèfon: +34 669 287 539
Web: turismesmmonjos.cat

Refugi Serral