El Vendrell afronta una tornada a l’escola amb nivells controlats de la pandèmia

  • L’alcalde del Vendrell, demana “confiança dels pares i mares als i les professionals per afrontar aquest repte majúscul
  • Kenneth Martínez diu també que per superar els objectius educatius d’aquest curs “cal la responsabilitat de les famílies”

Al Vendrell, 6.500 alumnes han tornat als centres educatius. Una represa després de l’habitual període vocacional, però molt especial pels mesos d’Estat d’Alarma i confinament. L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ho resumia així, “una tornada a l’escola ja és important, però enguany representa una prova per demostrar que el país, que la comunitat eductiva, està preparada per afrontar la normalitat a pesar de la pandèmia. Venen quinze dies vitals, amb mesures importants per poder guanyar la confiança dels pares i mares. Fa setmanes que preparem aquest repte majúscul“. L’alcalde pensa que educació i salut són fonamentals, que estan al mateix nivell i que no es poden contraposar.

Per afrontar aquesta situació especial amb garantia, al Vendrell s’han ampliat grups per reduir ràtios, a Primària la ràtio se situa en 20 alumnes per aula i a Secundària en 25. “Per tant, tots els espais dels centres estan ocupats per aules, perquè s’ha hagut d’ampliar aules i dividir grups. Els centres han hagut d’ocupar les aules suplementàries per fer classes ordinàries, l’alcalde del Vendrell. L’Ajuntament ha hagut de cedir molt pocs espais per ajudar als centres que complir aquestes ràtios, com és el cas del pavelló del Club d’Esports Vendrell, el teatre Àngel Guimerà i el Centre Cívic de Coma-ruga, com a complements a les activitats dels centres que tenen tots els espais ocupats.

A part de les mesures adoptades per la situació especial, al Vendrell no hi ha canvis significatius en aquest nou curs. Els 6.500 alumnes estan repartits en cinc escoles bressol, vuit escoles de primària, tres instituts i dos instituts escola: l’institut Àngel Tobies, en segon any en funcionament, i l’institut-escola Coma-ruga. Aquest últim centre neix aquest any de la fusió de les escoles Pla de Mar i Secallets.

L’Ajuntament del Vendrell especialment aquest any s’ha hagut d’implicar de forma molt significativa en la gestió del transport escolar, facilitar els accessos als centres, i l’ampliació dels torns de neteja dels centres. “Tot plegat ho hem fet d’acord amb la comunitat educativa. Hem fet petites obres per facilitar l’entrada i la sortida dels alumnes i evitar aglomeracions i confluències. Hem posat un torn de desinfecció als centres al migdia. La particularitat de la zona escolar del Vendrell, on es concentren molts centres, fa que hàgim tingut especial cura amb els horaris del transport escolar. Hem afegit 30 minuts entre la sortida dels alumnes dels instituts i l’entrada a les escoles per evitar coincidències“, explica Kenneth Martínez.

És prou conegut que en el supòsit que algun alumne doni positiu de Covid-19, tot el grup quedarà confinat a casa. “A partir d’aquí l’alumnat rebrà suport del centre corresponent, durant els quinze dies preceptius. Ara bé, el que no està preparat el conjunt del sistema educatiu és seguir tot el curs telemàticament. L’educació presencial continua sent clau i no hi ha substitutiu. L’educació, sobretot als nivells d’edat més baixos, implica compartir, aprendre dels altres, de l’observació i es fa vital també el monitoratge dels professors, fins que l’alumne no aprengui a aprendre de forma més autònoma“, reflexiona l’alcalde.

El Vendrell no ha tingut una especial incidència per la pandèmia. Aquest estiu la situació ha sigut molt tranquil·la al juliol i a l’agost hi ha hagut un augment de positius per l’augment de mobilitat de persones que venien a la seva segona residència. “Per tant, ens presentem a aquest setembre amb una situació de poc risc i començar el curs, almenys amb una situació general molt controlada. Ara hem d’afrontar aquesta represa escolar amb molta responsabilitat, no només de la comunitat educativa sinó de tot el Vendrell. Això ens permetrà continuar el curs amb normalitat“, apunta Martínez.

L’alcalde del Vendrell demana a les famílies que “tinguin aquest punt de confiança amb els i les professionals de l’educació. Tothom està preparat. Segurament haurem d’afrontar moments difícils, els cursos són llargs i la pandèmia continua vigent. No hi ha cap dubte que situacions de confinament dels alumnes i professionals n’haurem de patir. És important que tothom controli els atacs de pànic. Haurem de gestionar amb normalitat aquest tipus de confinaments més personals, sense dramatitzar. Si tothom posa de la seva part, podrem assolir els objectius educatius amb seguretat. És un dels reptes col·lectius més grans que hem afrontat com a societat, esperem superar-lo“.

El Vendrell, la capital de la comarca amb més taxa d’atur de Catalunya, aquests mesos ha tingut un impacte important a la seva economia. La caiguda de la construcció a la dècada passada, va donar pas una dinàmica productiva centrada en el turisme. Un sector que s’ha vist molt perjudicat per la pandèmia. Però a més, l’alcalde del Vendrell veu amb preocupació l’anunci de tancament de les plantes de l’Arboç de Sant Gobain i de Bosch a Castellet i la Gornal que donen feina a vendrellencs i vendrellenques. “En aquesta crisi que pot venir, plou sobre mullat, especialment al Vendrell. Havíem equilibrat una mica els recursos socials, ara haurem de tornar a prioritzar-los per estar al costat de les famílies. Però anem a pams, aquests primers quinze dies de tornada a l’escola són molt importants. Les possibilitats futures del país, de mantenir una tranquil·litat i normalitat passen per una bona tornada a l’escola“, conclou l’alcalde del Vendrell.