Peix i marisc de temporada: la millor qualitat i al millor preu

  • Adrià Mestres Ricart, quarta generació de Peixos Boquera al Mercat del Centre, ens recomana comprar peix de proximitat a la tardor, una de les èpoques amb més varietats i on el peix d’escata i el seitó són les estrelles.
  • Jaume Carnicer, regidor de Producció, Primer Sector i Mercats municipals: “si la covid-19 ens ha ensenyat alguna cosa és la importància del consum de proximitat”.

Una dieta equilibrada i saludable ha de comptar amb el consum de peix i marisc i, si aquests són de proximitat i de temporada, molt millor. Des de l’1 de setembre, una gran quantitat d’embarcacions de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú poden treballar durant cinc mesos en unes zones que han estat vedades durant més de mig any. El regidor de Producció, Primer Sector i Mercats municipals de Vilanova, Jaume Carnicer, ens explica què podem trobar aquesta temporada als mercats: “Ara ja veiem als mercats una gran presència del peix d’escata, de calamars i altres espècies que durant la resta de l’any estan a un preu més elevat i que ara es troben en el seu millor moment, no només per al consum sinó també per a la butxaca. Pel que fa al peix blau, trobarem en el seu millor moment el seitó, ja que la sardina és més de primavera”.

I és que el peix i el marisc són la principal font del greix de tipus omega-3 que podem trobar als mercats municipals, són rics en nombrosos nutrients com la vitamina D, seleni i proteïnes, i a més tenen nivells molt baixos de greixos saturats. Els experts recomanen el consum de peix pel fet que és altament beneficiós per al sistema cardiovascular: el consum d’aproximadament 1-2 porcions de peix gras a la setmana (moll, verat, tonyina, sardina…) redueix el risc de cardiopaties en un 36%. De fet, els greixos omega-3 que ens ofereixen els productes pesquers també són importants per al desenvolupament òptim del cervell i sistema nerviós d’un nadó. Cal tenir en compte que, pel seu contingut en mercuri, en infants menors de 3 anys, cal evitar el consum de peix espasa, emperador, caçó, tintorera i tonyina (en infants de 3 a 12 anys, limitar-lo a 50 g/setmana o 100 g/2 setmanes i no consumir-ne cap més de la mateixa categoria la mateixa setmana). A més, a causa de la presència de cadmi, els infants han d’evitar el consum habitual de caps de gambes, llagostins i escamarlans o el cos de crustacis semblants al cranc.

Entre els altres beneficis d’incloure el peix i marisc a la nostra dieta hi ha la disminució del risc d’accident cerebrovascular, de la depressió i de l’Alzheimer, entre altres malalties cròniques.

Adrià Mestres Ricart, responsable de Peixos Boquera al Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú, ens confirma que els mesos de setembre i octubre són molt bons per al peix: “Hi ha bastant calamar, sèpia, llenguado, mòlleres, seitó, sardina, emperadors, peix espasa, tonyina”. Des del centre neuràlgic del mercat, Peixos Boquera complementa aquesta gran oferta del peix de temporada de la llotja vilanovina amb productes d’arreu del món: “també tenim peix de Mercabarna, que ve d’arreu del món, per tal d’oferir molta més diversitat a la nostra clientela, però és veritat que la gent busca rincipalment el peix de Vilanova, que és ben fresc i de molta qualitat”. Adrià Mestres és la quarta generació de Peixos Boquera: “va ser el meu besavi qui va començar amb el negoci del peix, com a majorista, i a aquest mercat ja el va inaugurar el meu avi amb la parada de peix (30 de març de 1941). Ara jo simplement intento fer el que m’han ensenyat a casa i per mi és un orgull poder donar de menjar a la gent de Vilanova”. La transformació dels mercats i del negoci familiar en aquest temps també s’ha acompanyat d’un canvi en els hàbits de la clientela: “El que més he notat és que ara la gent és més exigent a l’hora de comprar, perquè està més acostumada al peix i sap què vol i com ho vol”.

La situació sanitària global ha servit per posar en valor un dels sector més presents a la ciutat, però alhora més discrets: “Els mercats no han deixat de treballar en cap moment. Tot i no ser uns serveis que s’hagin visibilitzat més durant la pandèmia -com ara els sanitaris o els serveis d’emergències-, s’ha de posar en valor i agrair que tot el personal dels mercats municipals ha estat treballant des del primer dia, tot i les pors i les dificultats inicials per trobar material. Han estat al peu del canó i ens han demostrat que el sector de l’alimentació, que moltes vegades passa molt desapercebut perquè estem a consumats a trobar sempre de tot, és essencial. I en aquesta situació, s’han posat en valor els mercats municipals perquè, quan hem vist que els supermercats tenien problemes d’abastiment i faltaven productes de determinades característiques, aquí hem tingut de tot i en tot moment perquè els pescadors i els pagesos han seguit treballant”, destaca el regidor Jaume Carnicer.

Des de la regidoria constaten un canvi d’hàbit en el consumidor: “Hem vist que molta gent ha fet un petit canvi d’hàbits, al disposar de més temps, i hem vist que els mercats estaven més plens i havia clientela nova. Amb el teletreball hem tingut més temps de sortir i comprar i això és un punt extra per als mercats municipals ja que la gent veu que els productes que es venen aquí són d’una alta qualitat i la majoria de consum de proximitat”. El regidor de Producció, Primer Sector i Mercats municipals de Vilanova remarca que “cada petit valor afegit que poguem posar és molt important”. I en aquest sentit destaca que “si la covid-19 ens ha ensenyat alguna cosa és la importància del consum de proximitat”.

Des de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es treballa per reforçar el sector primari com un sector econòmic més de la ciutat: “la pesca té una flota molt important, a l’agricultura són pocs productors però treballen molt bé i ens porten una gran varietat de productes cada dia. El sector de la ramaderia és el més fluix, s’ha perdut molt -a la ciutat i a tota la comarca-, però no hem de deixar de lliutar i treballar amb tots els sector per que no es perdin llocs de feina i que els que hi ha, puguin seguir avançant”.


Jaume Carnicer, regidor de Producció, Primer Sector i Mercats municipals, i Adrià Mestres Ricart, quarta generació de Peixos Boquera al Mercat del Centre.


Monogràfic patrocinat per la regidoria del Primer Sector i Mercats Municipals de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú