La pagesia innova: fruita i verdura de proximitat i ecològica, al mercat i online

  • VilaAurora, una de les parades del mercat de pagès de Vilanova i la Geltrú, ha convertit un negoci familiar amb més de dues dècades d’història en una empresa emergent que aposta pels nous canals de contacte amb la clientela.

El sector primari té un pes econòmic discret a Vilanova i la Geltrú, on el seu valor afegit brut representa un 1% del total, unes dades similars a la mitjana catalana. A la capital del Garraf hi ha unes 350 persones que treballen en explotacions agràries: unes 130 en conreus herbacis (cereals i hortalisses, bàsicament) i més de 200 en conreus llenyosos (vinya, oliveres i fruiters). I és que la ciutat disposa d’un nombre de parcel·les agrícoles properes al nucli urbà prou important per a la dinamització de les sínies locals i la promoció d’activitats i productes relacionats amb el sector primari. Per això, la nova pagesia és un fenomen que esperona pel fet d’abordar reptes de futur per al territori: el foment de l’ocupació, l’estimulació de la producció i el consum de productes locals respectuosos amb la salut i el medi ambient.

Precisament, la pagesia té un paper destacat als mercats municipals de Vilanova i la Geltrú i a diari posen a la venda productes frescos i de temporada que arriben a les llars en el seu moment òptim de consum. De les fruites que posen color i sabor a l’estiu, a les verdures que omplen de vitamines i nutrients els àpats de l’hivern. Són aquestes parades les que canvien els colors dels mercats a cada estació per oferir a la clientela productes de qualitat.

En aquest passeig pel sector primari de Vilanova i la Geltrú i els seus mercats, avui parem atenció al mercat de pagès que cada dia ofereix fruites i verdures de temporada als voltants del Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú. I entre aquestes parades en destaca Vila Aurora, un exemple de modernització i reformulació de la pagesia i la venda directa. Aurora Sánchez és la responsable d’aquesta parada, una nova empresa emergent que suma l’experiència de més de dues dècades d’història d’un negoci familiar: “els meus pares s’han dedicat sempre al camp i fa més de 20 anys que venien els seus productes propis en aquesta parada”. A la dècada dels 80, la família comença a conrear a la Masia d’en Notari de Vilanova i la Geltrú, produint vinya, fruita, verdures i hortalisses, i sempre respectant el ritme de les plantes i els seus temps de temporada.

Vila Aurora ha fet del producte de proximitat i ecològic la seva senya d’identitat: “els meus pares sempre havien treballat una agricultura sense productes químics, però en aquell moment no es parlava del segell ecològic”. Ara, l’Aurora omple la seva parada exclusivament de fruites i verdures ecològiques: “ en aquesta nova etapa hem optat per mantenir la producció pròpia ecològica, però també per ampliar el catàleg de venda amb altres productors de proximitat”.

Però aquesta no és la única innovació que ha introduït l’Aurora Sánchez al mercat de pagès. Vila Aurora va estrenar durant el confinament la seva botiga online, una parada virtual que apropa la pagesia local a una altra clientela, complementària de la dels mercats. Després d’un any de treball, la web permet a aquesta productora local oferir fruites i verdures de proximitat a tota la comarca amb un servei de repartiment a domicili, inclós: “ha estat una manera d’adequar-nos als nous temps i d’acostar-nos a la nova clientela, gent més jove amb horaris més complicats o que treballen fora i que no poden venir al mercat”.

Aurora Sánchez ha apostat per explorar noves vies de negoci dins del mercat de pagès, introduïnt també la venda de vins i olis ecològics, fruits secs i altres productes de qualitat: “el client del mercat és bàsicament el mateix que hem tingut sempre, un client que busca el producte fresc i de qualitat”. La clientela no és ara més exigent, però la responsable de Vila Aurora descata que “la gent valora molt més el producte, i que aquest sigui de proximitat i de temporada”. En aquest sentit, posa en valor els mercats muninicipals: “el consumidor vol comprar al mercat perquè valora el tracte proper, perquè els mercats ofereixen garanties i perquè són una aposta pel sector primari local”.


Entrevista a Aurora Sánchez de la parada VilaAurora del mercat de pagès de Vilanova i la Geltrú.


Monogràfic patrocinat per la regidoria del Primer Sector i Mercats Municipals de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú