2020: L’any més difícil per a l’economia no aconsegueix frenar el sector immobiliari

  • L’Associació d’Agents Immobiliaris del Garraf  (Aicat Garraf) arriba a 62 associats.
  • En un any ple d’incerteses sanitàries i econòmiques, aquesta associació, inspirada en els conceptes més moderns del món immobiliari nord-americà, segueix el seu procés de consolidació al Garraf.

Qualsevol que hagi gaudit de l’humor de la reeixida sèrie nord-americana Modern Family, haurà notat la carismàtica presència de Phil Dunphy -magistralment interpretat per Ty Burrell- que, a més de simbolitzar per a molts nens com els agradaria que fos el seu pare, per als immobiliaris és l’agent ideal. Aquesta imatge de professional amb cor ha ajudat a millorar la reputació del gremi. Tant així que l’Associació Nacional d’Agents Immobiliaris dels Estats Units va convertir el personatge de Dunphy en l’estrella de la seva campanya d’acostament als consumidors. Van utilitzar les peculiaritats del personatge com a arguments per a convèncer sobre la necessitat (i avantatges) de comptar amb l’assessoria d’un agent immobiliari professional a l’hora de comprar una casa. Un concepte clau per a Aicat Garraf.

El prestigi d’aquesta professió s’estava deteriorant després de la crisi econòmica viscuda arran de l’abrupte esclat de la bombolla immobiliària, un fatídic fenomen als Estats Units que a Espanya es va viure de manera similar. Moltes immobiliàries, tant grans com petites, van desaparèixer.

Si ens fixem en el treball de Phil Dunphy com a agent, veiem que el seu compromís no tindria sentit si el propietari treballés amb diverses immobiliàries alhora. Quan un professional s’involucra fins a aquest punt, tal com vam veure també en un altre exemple cinematogràfic com és el del personatge que interpreta Annette Bening (Carolyn Burnham) a la premiada pel·lícula American Beauty, aquest esforç no s’aconsegueix quan hi ha 3 immobiliàries amb els seus respectius 3 cartells enganxats en el mateix immoble. La complicitat i el compromís amb el propietari no serà el mateix. La responsabilitat es dilueix. La decisió del client de “no casar-se amb ningú” té com a contrapunt un agent immobiliari amb baixa implicació.

La pràctica habitual als Estats Units -i la que ha provat ser la més eficient- és justament la que es mostra al cinema i la televisió. Aquest mètode és el que s’ha estès mundialment entre les agències immobiliàries més innovadores i el que ha recollit l’Aicat Garraf. Consisteix en el fet que només una agència immobiliària acull l’habitatge com a seu, a això li diem “captació”. Pot significar la neteja de l’immoble, la decoració, la fotografia professional i fins i tot, l’aromatització de l’habitatge. I és dins d’aquesta filosofia que el Home Staging (decorar per a vendre) creix com a tendència i és un valor en què l’immobiliari inverteix quan el propietari es compromet.

Aquesta manera de treballar que s’utilitza a Aicat Garraf, similar al que es coneix als Estats Units com MLS (Multiple Listing Service, Llistat Múltiple d’Immobles), permet la cooperació entre professionals immobiliaris associats a aquest sistema. Per la qual cosa l’immoble captat per un agent immobiliari multiplicarà la seva difusió per tants associats com hi hagi. Aquesta col·laboració ve donada principalment per compartir l’immoble captat -ja sigui casa, pis o local- de manera que qualsevol membre pugui comercialitzar els immobles captats per un altre membre, multiplicant les possibilitats d’èxit, ja que accedirà a més potencials compradors. Als membres de l’entitat se’ls demana que treballin amb contractes d’exclusivitat amb forma i requisits comuns. Així, els propietaris tenen la garantia d’un tracte professional i no perden el temps amb múltiples interlocutors: només en tenen un.

Tot l’anterior (i més) és el que van veure els fundadors d’Aicat Garraf quan van decidir unir-se al desembre de 2012. El projecte va començar a Sitges, Vilanova i la Geltrú i Cubelles, sempre amb l’ànim d’estendre’s a tota la comarca del Garraf. Al poc temps de començar, se’ls van unir agències de Sant Pere de Ribes i Canyelles, fins a conformar avui un grup de 62 agències immobiliàries.

Josep Ferré, de La Clau Group, cofundador de l’Associació i actual vicepresident, considera que agrupar-se serveix per a ampliar la xarxa de contactes: “accedir a formació d’excel·lència per a així oferir sempre el millor i més avançat servei”. I és que els membres d’Aicat Garraf tenen formacions periòdiques en diferents àmbits que deriven en més professionalitat.

Una associació com aquesta té més avantatges que un portal perquè ha de garantir la qualitat del servei prestat als clients. Els socis han de complir les normes de control de qualitat pròpies d’Aicat Garraf. L’actual president de l’entitat, Pau Pascual de Finques Pascual -que també va ser un dels seus fundadors- considera que “l’Associació està educant al mercat” pel que fa a donar-li valor a la tasca de l’assessor immobiliari. Per això assegura que cal ser exigent amb els requisits d’admissió dels membres, d’una banda, i mantenir els estàndards alts un cop a dins. També creu que invertir en formació és clau, així com complir amb els estàndards ètics establerts, que són un dels pilars d’aquesta agrupació. Actualment, les normes les dicta el reglament que es va aprovar a l’Assemblea General de socis d’enguany. A més, com a associació van determinar adherir-se al codi ètic dels Realtors, que indica els deures i drets dels agents immobiliaris i al Codi Deontològic dels Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya. Tot això els allunya de la informalitat i falta de professionalisme d’aficionats i oportunistes que han envaït el sector.


Gonzalo Bernardos i Pau Pascual


AICAT GARRAF
Francesc Macià, 11
08800 Vilanova i la Geltrú
aicatgarraf@gmail.com
https://www.aicatgarraf.com/Firma de l’acord de col·laboració amb la FEGP. Va ser amb l’anterior directiva i l’acord segueix en peu. A la foto apareixen d’esquerra a dreta: Josep Maria Rius de Finques Rius, Lluis Baulies de Kasa & Home, el President en aquell moment de la FEGP Martí Cistené, el nostre President Pau Pascual de Finques Pascual, el nostre tresorer Mario Andrés de Cegecop y Josep María Tello de RE/MAX.


Sandra Larraz


Event OEA Neapolis


Fernando Erviti Camping