Vins amb aromes locals: la viticultura resisteix a Vilanova i la Geltrú

  • Amb prop d’un centenar de socis al Celler de Viticultors, la verema de 2020 ha entrat a la cooperativa local més d’un 1,5 milions de quilos de raïm.

La viticultura ha estat històricament un dels motors econòmics de Vilanova i la Geltrú, un municipi que marca la diferència dins de la DO Penedès per la seva clara influència marítima. El Celler de Viticultors de Vilanova i la Geltrú té actualment prop d’un centenar de socis actius, tot i que només una desena de famílies viuen directament de la vinya i la seva explotació vinícola. Durant la verema de 2020, marcada per la covid-19 i el míldiu, han entrat a la cooperativa 1.523.00 quilos de raïm. La collita de 2019 van ser 1.800.000 quilos, una xifra similar a la de les veremes anteriors.

DO Penedès

Les vinyes locals es reparteixen entre dues de les zones que s’emmarquen dins de la Denominació d’Origen Penedès i que tenen personalitat pròpia. La del Massís de Garraf té una temperatura anual mitjana de 14-15 °C, està constituïda principalment per materials del Cretaci, en concret calcàries, margues i dolomies, que són molt rics en carbonats, el que dona lloc a sòls amb un alt contingut en carbonats. Les àrees agrícoles d’aquesta zona es concentren en vessants abancalats i en petits fons i peudemonts amb acumulació de material col·luvial. Per la seva part, la Marina del Garraf té una clara influencia marítima i una temperatura anual mitjana de 16-17 °C . Es tracta d’una unitat formada per la coalescència dels cons de dejecció al peu del Massís del Garraf. Els materials que formen aquesta unitat estan constituïts per sediments quaternaris, predominantment graves calcàries procedents del bloc de Bonastre i del Massís del Garraf. I és en aquests materials dels cons al·luvials que s’han desenvolupat sòls relativament antics que presenten acumulacions de carbonats, en forma de nòduls i rizoconcrecions i inclús formant un horitzó cimentat (petrocàlcic). Aquí, la vinya es cultiva principalment a les vessants suaus.

El vi i la tradició local

Amb aquest tret diferencial, la relació de Vilanova i la Geltrú i el vi està associada no només a la seva projecció econòmica, sinó també a la tradició sociocultural. I si hi ha un plat que abandera la ciutat és el xató, que neix precisament lligat al món del vi. I és que la cerimònia d’aixetonar la bóta, consistia a posar-li una petita aixeta -l’aixetó- que permetia treure el vi. Era l’inici de la festa, i com tota festa anava acompanyada d’un àpat.

En l’actualitat, el consum de vi es manté lligat a les celebracions, a les festes i a les relacions socials i en una terra amb denominació d’origen pròpia, els cellers de venda i degustació s’han convertit en punts de trobada intergeneracional. I des de finals del mes d’octubre, el Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú compta amb una nova parada que acosta la tradició vitivinícola a un dels equipaments de referència. Vins i Caves Papet del Mas és la darrera incorporació a la família del mercat municipal vilanoví i arriba de la mà d’una empresa penedesenca que des del Font-Rubí es dedica a l’elaboració i venda de vins. Roger Suriol és l’encarregat d’aquesta nova parada que ofereix vins i caves del negoci familiar i de marques de proximitat de denominacions d’origen catalanes. Amb una llarga experiència en el món dels vins i els caves, Papet del Mas ha triat el mercat vilanoví per ampliar la seva clientela amb servei complementaris als del despatx de vi i caves, com és el repartiment a domicili i les vendes online (www.papetdelmas.com).

Una altra de les parades de recent incorporació a la família del Mercat del Centre és  La Vinya. Els germans Calvet han inaugurat un nou negoci familiar. Es tracta d’un nou establiment especialitzat en la venda de vins de proximitat, a doll, a més de fruita i verdura ecològica i una àmplia gamma de conserves. Aquests dos germans vilanovins aposten pel Mercat del Centre com a centre neuràlgic de l’economia local per donar el seu salt al comerç, després d’una llarga experiència en el món de la restauració.


Monogràfic patrocinat per la regidoria del Primer Sector i Mercats Municipals de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú