L’alimentació, l’exercici físic i la ment activa: punts claus per a la situació que estem vivint

En el transcurs dels últims mesos, hem viscut una realitat fins ara desconeguda per gairebé tothom. Convivim amb una pandèmia, hem viscut en un estat d’alarma, hem hagut de limitar les sortides i sortir de casa amb la mascareta és més important que assegurar-nos que portem les claus per poder tornar a entrar.

Aquests canvis tan sobtats han portat implícites conseqüències no només en la nostra vida diària, sinó també en els nostres cossos, tant a nivell físic com a la nostra ment.

El David Sánchez com a terapeuta i naturòpata, a més d’ésser tutor de la Fundació Europea de Medicina Tradicional Xinesa, ha vist, a través dels seus pacients, com ens ha afectat aquesta nova realitat.

Com creus, a nivell general, que ens ha afectat el confinament a les persones?

Ha afectat tant a nivell físic com psicològic.

D’una banda, estar tant de temps amb una mobilitat reduïda ha anat en detriment de físic de les persones. Hem vist com han augmentat els casos de lumbàlgies, dolors musculars i les contractures i l’augment de pes considerable.

D’altra banda, estar tancats a casa bombardejant-nos a informació ens ha “intoxicat” i ha estat cada vegada més dificultós seleccionar la informació. Ens ha generat malestar per la incertesa i ha derivat en estrès, ansietat i d’altres.

Si ens endinsem en la realitat dels vostres pacients, d’un dia per l’altre també van deixar de rebre els seus tractaments. Després d’aquests mesos, heu notat diferències en el seu estat?

Sí, moltíssim. Per començar, hi ha una part dels pacients que no s’atreveixen a venir perquè els genera por sortir i entrar en contacte amb altra gent, per tant, hi ha una manca de seguiment que és importantíssima. Altres han patit un detriment a nivell físic que hem d’intentar anar recuperant reprenent les teràpies. Ara mateix, un 80% dels pacients venen amb lumbàlgies, contractures i cefalees.

Però sobretot, hi ha una cosa que ens preocupa i és que hem vist com alguns pacients que ja venien per temes físics i d’altres pacients nous, sobretot gent jove, fruit del confinament han desenvolupat problemes psicològics del tipus estrès i ansietat, com abans et deia, però també claustrofòbies, agorafòbies…

Davant d’una situació així, com actueu?

Hem de ser professionals i saber derivar quan algunes qüestions s’extralimiten de la Medicina Tradicional Xinesa. Per exemple, jo treballo amb la psiquiatra Lourdes Duñó i en els casos més extrems els pacients els oferim derivar-los cap a ella perquè es tractin amb la professional adequada. El primer de tot per ésser un bon professional és reconèixer els teus límits i treballar de la mà de professionals d’altres branques.

Com ha afectat a nivell professional, com a treballadors, la COVID? Ha variat el vostre funcionament?

En realitat, no gaire. Nosaltres sempre hem pres moltes mesures i anàvem avançats, no perquè fóssim uns visionaris, sinó perquè treballem des d’una cultura amb molta disciplina. Per exemple, ja disposàvem de l’alcohogel Esencia de la Cruz, el calçat es deixava a l’entrada, quan estàvem refredats utilitzàvem mascareta i sempre hem desinfectat la sala després d’acabar amb un pacient.

En l’única cosa que ens ha canviat, com a tothom, ha estat en l’aforament i això ha suposat que no puguem funcionar tant com a clínica que pot atendre a urgències. Abans sempre teníem gent esperant per poder entrar i ara únicament pot haver-hi en total a la clínica 6 persones.

Ara, un cop passat el confinament però davant de la incertesa de saber com pot ser el següent dia que ens toca viure, quins consells donaries pel que respecta ment i cos?

Primer de tot, desitgem que no haguem de patir un altre confinament domiciliari, sobretot tan estricte com el que vam viure perquè ens ha deixat moltes seqüeles.

I com a consells… et podria dir bàsicament quatre: mantenir una bona alimentació, fer exercici dins de les possibilitats que tinguem, mantenir la ment ocupada i activa i saber seleccionar la informació que rebem.

Per què els definiríem com a primordials?

El cos, la ment i l’esperit són tot un conjunt. Si el nostre cos està bé, la nostra ment està bé i per tant, ens sentim bé.

Seguir una bona alimentació és un dels punts clau per no sobresaturar el nostre organisme. A vegades, podem patir molèsties a nivell físic (músculs, ossos…) perquè un dels nostres òrgans està afectat per una mala alimentació, per exemple. Un bon consell seria que davant de poca mobilitat, seguim una dieta baixa en calories.

També, com hem vist, estar tant de temps sense moure’ns genera malestar corporal. Per això en la mida del possible es recomana fer exercici físic. No cal que correm quilòmetres ni fem spinning, podem començar per una cosa tan bàsica com els estiraments, que ajuden a destensar el cos i a la vegada relaxen la ment.

I parlant de la ment, és importantíssim mantenir-la activa i ocupada, però a la vegada saber relaxar-la, ja que a vegades rebem tants inputs de fora que la intoxiquem i acabem generant patologies psicològiques.

Com poden ajudar les vostres teràpies en aquest context?

Principalment, ajudem a equilibrar cos i ment, per exemple, amb la tècnica de l’acupuntura on activem els fluxos sanguinis i a través de l’agulla, estimulem a la neurona i aconseguim inhibir la transmissió del dolor.

A la nostra clínica, cada pacient és únic i tindrà un tractament diferent, adaptat a les necessitats del seu cos i a la seva realitat.

La prioritat d’en David Sánchez és el benestar de les persones i per això, des de fa 9 anys realitza teràpies a través de tècniques de la Medicina Tradicional Xinesa a David Centre de Massatges. La seva filosofia se centra en l’energia vital on es regula l’equilibri espiritual, emocional, mental i físic a través de les forces oposades del ying i el yang.


David Centre de Massatges i Teràpies

C/ l’Estudi,15 amb cantonada C/Santa Anna, 73
Vilanova i la Geltrú
08800 (Barcelona)
Telf: 93 8 14 87 21 | 603 27 56 24
terapiasvilanova.mtc@gmail.com
www.davidterapiasvilanova.com