Els gossos senten emocions comparables a les d’un nen

En els darrers anys diversos estudis científics han demostrat que els gossos poden arribar a sentir de manera similar a com ho fan els éssers humans. Un estudi de la Universitat d’Emory, a Atlanta (els Estats Units) va demostrar que els gossos senten igual que els nens. El nivell de sensibilitat entre els uns i els altres és molt semblant.

L’experiment va consistir a utilitzar diversos gossos i posar-los sota un escàner de ressonància magnètica. Al llarg de la prova, els animals rebien diferents tipus d’estímuls, la qual cosa generava una certa activitat cerebral.
Segons l’estudi, l’activitat cerebral dels gossos augmentava a mesura que rebien senyals que es relacionaven amb l’alimentació o les olors de les persones conegudes.

D’altra banda, un estudi també relacionat amb les emocions en els gossos va demostrar que a l’igual que els humans, poden ser optimistes o pessimistes.
És a dir, quan un gos es queda sol a casa, s’angoixa i ho demostra clarament amb els seus lladrucs, destruint coses o fent les seves necessitats a l’interior.
Això és important perquè el comportament relacionat amb la separació és comuna en tots els gossos, per tant, predir aquest comportament pot servir per a tractar-los adequadament, de manera que puguin aconseguir un bon benestar.

Pero… quines altres emocions poden sentir els gossos?

Altres estudis han suggerit que els gossos poden experimentar també emocions negatives com ho fan els humans, incloent-hi l’equivalent a certes condicions psicològiques cròniques i agudes, com és el cas de la depressió.
D’igual forma, fa alguns anys, els símptomes anàlegs a la depressió clínica, la neurosi i altres condicions psicològiques van ser en general acceptats dins del que s’ha donat a conèixer com a emoció canina.

D’altra banda, altres recerques revelen que els gossos a més poden ser gelosos.

En els gossos, segons els científics, aquest tipus de comportament es deu probablement a l’estreta relació que tenen aquestes mascotes amb els éssers humans.

Aquest tipus de comportament, on un animal se sent frustrat amb el que ocorre amb un altre, apart dels gossos, també s’ha observat en primats.

Raons de l’ansietat per separació

Aproximadament el 10% dels gossos desenvolupen ansietat per separació en algun moment de les seves vides, i hi ha moltes raons perquè la sofreixin. Mentre que alguns casos d’ansietat són lleus, unes altres no ho són tant.

1) Són criatures socials

Els gossos són animals de bandada, ja que descendeixen dels llops. Els llops són animals molt socials i no són capaços de caçar i sobreviure sense la seva bandada. Per al gos és completament normal passar tot el seu temps al costat de tu o amb la resta dels membres de la família, que per a ells, són la seva pròpia bandada.

2) Canvi de rutina

També pot haver desenvolupat l’ansietat per separació, perquè la seva rutina ha canviat de sobte. Per exemple, un gos pot desenvolupar l’ansietat, quan els nens tornen a l’escola després d’estar a casa tot l’estiu.

3) Una inadequada impregnació /socialització

Les primeres vuit setmanes de vida dels cadells són molt importants per al seu desenvolupament social. Els cadells que són separats de les seves mares massa d’hora tenen més probabilitats de desenvolupar problemes d’ansietat de separació, ja que no els ha donat temps a implementar els llaços socials adequadament. Els cadells han de ser deixats amb els seus germans i la mare fins a almenys set setmanes, encara que entre vuit i nou setmanes és l’ideal.

4) Refugis i Antics propietaris

Els gossos del refugi no estan mai sols. Es poden olorar, veure i escoltar els uns als altres. Com més temps un gos ha estat en un refugi, és més probable que sorgeixin aquests problemes. Per desgràcia, alguns gossos són retornats al refugi i això és una experiència traumàtica. Quan un gos ha tornat a un refugi diverses vegades, pot comportar-se de manera nerviosa per por de tornar una altra vegada.

5) Les races

L’ansietat és més freqüent en algunes races de gossos que unes altres. Si el teu gos és de pura raça, pots parlar amb el criador respecte a les seves necessitats abans d’adquirir-la. Quant als gossos mestissos tendeixen a tenir més problemes d’ansietat, però això és probablement més causat pels refugis, que no pas per la composició genètica del gos.


Per myanimals.com / Wikifauna.com / AMIC