Vilanova estudia com compatibilitzar la presència dels gossos a les platges amb la protecció del corriol camanegre

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú continua analitzant la manera de compatibilitzar la presència de gossos a les platges de la ciutat amb la protecció del corriol camanegre, un petit ocell protegit que cada any nidifica en espais com la desembocadura del torrent de Sant Joan a la Platja de Ribes Roges, la Platja Llarga o la Platja del Far.

La regidora d’Espai Públic i Medi Ambient, Marta Jofra, reconeix que és un tema controvertit, perquè les platges són “espais molt agradables de la ciutat per anar a passejar amb el gos”. Però la renaturalització de les platges vilanovines, i que el consistori facilita perquè això es produeixi, ha fet que hi hagi un creixement en la nidificació de fauna com el corriol, la qual cosa comporta un conflicte amb els gossos. L’Ajuntament vilanoví volia posar en marxa una prova pilot a la Platja del Far i que, durant la temporada de bany, quan els gossos tenen prohibida l’accés a les platges, en un horari determinat, permetre la seva entrada a aquest espai en particular. Tanmateix, l’Ajuntament va haver de desestimar aquesta prova a causa de l’aparició del corriol al Far i, per tant, va haver d’evitar l’entrada dels gossos. En aquest sentit, s’estudia de quina manera es podrà combinar la pròxima temporada. De moment, la regidora ha explicat que estudien avançar la prohibició d’accés dels gossos a les platges de Vilanova, ja que la nidificació del corriol acostuma a començar abans que la temporada de bany, però s’està acabant de gestionar “interiorment”. “Segurament, haurem de reduir la presència de gossos a les platges, però podem tenir en compte altres zones naturals del municipi, com l’Ortoll o el Mas de l’Artís”, ha afirmat Jofra.


Entrevista a Marta Jofra, regidora de Via pública i Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Polítiques de benestar animal
Des del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova es porten a terme diferents línies d’actuacions pel que fa a les polítiques de benestar animal. Destaquen la promoció de la tinença responsable d’animals de companyia que, segons la regidora, comporta unes responsabilitats i uns deures “més enllà del gaudi de tenir un animal a casa”; xerrades o fires com la Festa de l’Animal, que enguany s’ha celebrat virtualment; la promoció de l’adopció a través del Centre d’Acollida d’Animals Domèstics, el CAAD, de la Mancomunitat Penedès-Garraf; o les sancions per actituds o comportament contraris a aquestes polítiques, com el maltractament, no tenir certificat si és una raça perillosa de gos o l’animal no està censat.

Cens
Les persones posseïdores de gossos, gats i fures han de censar-los a l’Ajuntament del municipi de residència habitual dels animals dins el termini de tres mesos des del naixement de l’animal o de trenta dies des de la seva data d’adquisició o del canvi de residència. Així mateix, estan obligades per llei a comunicar qualsevol modificació de dades que figuri en el cens, inclosa la mort de l’animal (venda, cessió, trasllat permanent o temporal per un període superior a tres mesos en un altre municipi, canvi de codi d’identificació…). Un cens que ajuda a tenir controlats els animals que viuen a Vilanova i dirigir les polítiques de benestar animal. Actualment, a la capital del Garraf hi ha uns 4.500 gossos censats, i de gats, uns 400. La regidora ha destacat que és important tenir en compte que aquests animals conviuen amb altres persones i animals en un context urbà i, per això, l’educació és fonamental. Pel que fa als gossos considerats de raça perillosa és obligatori tenir una llicència i una assegurança.

Gats, “veïns no humans”
Una moció presentada l’any 2019 al ple de Vilanova va aprovar nomenar els gats “veïns no humans”. Jofra ha indicat que fa referència a les colònies de gats, que viuen al carrer, però que depenen de l’alimentació de les persones. És a dir, aquests animals tenen “uns drets i és responsabilitat nostra cuidar-los i protegir-los”, ha puntualitzat. “Estem en contacte amb les entitats i persones que alimenten aquests gats de carrer, i també ens encarreguem de l’esterilització”. En aquest sentit, la regidora ha destacat que és “contraproduent alimentar a aquests gats si no s’està autoritzat”. Per això, l’Ajuntament està treballant per acreditar a les persones encarregades de l’alimentació dels felins perquè també “tinguin aquest dret reconegut i que no es donin situacions de conflicte amb altres veïns”.


Monogràfic patrocinat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú