L’Aula Gastronòmica, un aparador de la gastronomia i els productes locals

Els mercats municipals de Vilanova i la Geltrú disposaran en els proper mesos d’una aula gastronòmica, ubicada al Mercat del Centre, per realitzar tallers de cuina, demostracions i activitats diverses vinculades a la promoció dels productes frescos i de proximitat. El disseny de l’espai, que tot just té les obres iniciades, ha anat a càrrec de alumnat de l’EMAID, l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú. Els mercats de Vilanova, com cada any, han impulsat per aquestes festes diverses iniciatives per incentivar les compres per preparar els àpats de Nadal. Aquest dimarts 22 de desembre el Mercat de Mar ha sortejat 5 paneres amb productes nadalencs i el Mercat del Centre 5 vals per valor de 100 euros cadascun entre els tiquets de compra, i també durant la setmana es realitzaran tallers de cuina nadalenca a través de les xarxes socials.

L’aula gastronòmica del Mercat del Centre és un projecte que s’estrenarà durant l’any que ve. El nou espai gastronòmic pretén reforçar l’aposta per la cuina de mercat, de qualitat i amb aliments de producció local. Es preveu que aculli activitats com xerrades, maridatges, tallers infantils, promocions de parades i els seus productes, degustacions diverses, cuina d’autor, visites de personatges coneguts i presentacions de llibres, entre altres.


Cananes de festa al Mercat del centre de Vilanova i la Geltrú

L’aula, un projecte amb l’EMAID

La participació de l’EMAID en el projecte és un dels valors afegits de la futura aula gastronòmica. El disseny de l’espai ha permès a l’alumnat de Projectes i Direcció d’Obres de Decoració treballar en un projecte real. El procés va començar visitant altres aules gastronòmiques i analitzant les necessitats, l’espai i la situació del mercat. En funció d’aquesta anàlisi, els alumnes van presentar diferents propostes, tant de dinamització de l’equipament com de disseny de l’aula.

La imatge final de l’espai recull diferents elements proposats pels estudiants de l’EMAID en els seus projectes. Serà un espai atractiu i obert, equipat amb funcionalitat i amb tota mena d’estris culinaris, on tothom podrà veure les activitats que es realitzin. L’aula gastronòmica estarà a disposició d’entitats, particulars, empreses, productors del primer sector i paradistes del mercat que vulguin promocionar-se. De fet, ja fa anys que els dos mercats municipals ofereixen algunes tardes de divendres un espai gastronòmic on s’han realitzat tallers de cuina marinera, cuina del Garraf, cuines del món o cuina d’aprofitament, entre altres. Serà, doncs, una oportunitat per donar continuïtat a aquestes iniciatives.

L’alumnat de l’Escola Municipal d’Art i Disseny que ha participat en el projecte són: Lorena Ardila, Mireia Anés, Gemma Guasch, Rosa Curiel, Gabriel Peredo, Anna Nakrou, Judit Molina, Andrea Navarro, Maya Di Maula, Estela Ramírez i Lluc Marí. La professora que ha guiat tot el procés ha estat Alícia Soler Orcal.


Monogràfic patrocinat per la regidoria del Primer Sector i Mercats Municipals de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú