La moixina i l’iserna: descobrim noves varietats de peix als mercats

L’Aula Gastronòmica del Mercat del Centre estrena l’any apropant el producte local a la clientela i donant-li noves idees per a la cuina.

Els mercats municipals de Vilanova i la Geltrú han estrenat el nou any amb energies renovades i amb projectes engrescadors que posen en valor els productes locals com un dels patrimonis més importants de la ciutat. Després d’una primera prova durant les festes de Nadal i Reis, l’Aula Gastronòmica del Mercat del Centre ha posat en marxa el motor pedagògic per descobrir a la clientela nous productes i per donar-li idees a la cuina i bones eines a l’hora de fer la compra.

A mitjans del mes de gener, el Mercat del Centre programava una nova sessió de l’Aula Gastronòmica de mans del pescador Jordi López Nolla, que serà l’encarregat de divulgar els ranxos mariners des del cor del mercat. En aquesta ocasió, López Nolla ha elaborat una exquisida sípia ofegada, una aposta segura a la cuina i fàcil de preparar, seguint els consells d’aquest mariner vilanoví, que també va aprofitar per explicar la diferència entre aquesta recepta i la de la sípia a la bruta, un dels ranxos mariners més populars.

El taller gastronòmic també ha servit per posar en valor el peix de temporada i descobrir algunes de les espècies que són més desconegudes per al gran públic, però que són una bona aposta saludable i econòmica per ampliar el ventall de possibilitats de la nostra cuina i la nostra cistella de la compra.


Jordi López Nolla ens explica com fer Sípia ofegada

Peixos de temporada als mercats

La moixina és un dels peixos que trobem de temporada a l’hivern als mercats municipals i que acostuma a ser un bon aliat dels suquets. Amb un cos allargat i esvelt, amb el cap aplanat i el musell relativament llarg, la moixina ens recorda a un petit tauró i la trobarem als mercats municipals sense pell, ja que els pescadors s’encarreguen d’aquesta difícil tasca a les mateixes barques abans d’arribar a port, perquè passades 3 o 4 hores és molt difícil de treure. La moixina es captura normalment per arrossegament i és una espècie relativament abundant a la nostra costa, però molt desconeguda entre la clientela dels mercats.

L’iserna és un altre dels peixos de temporada que podrem descobrir a les parades dels mercats municipals de Vilanova i la Geltrú. Aquest és el nom vilanoví dels peixos de l’espècie Seriola dumerili, conegut també com a círvia, llenguado llimó o xola. Es tracta d’un peix de color gris blavós, que només té una espina central i una carn molt saborosa que el converteixen en una espècie molt versàtil a la cuina, per exemple, com a alternativa a la tonyina.

El projecte d’Aula Gastronòmica

La participació de l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú en el projecte de l’Aula Gastronòmica és un dels valors afegits de la futura aula, concebuda com un nou servei. El disseny de l’espai ha permès a l’alumnat de Projectes i Direcció d’Obres de Decoració treballar en un projecte real. El procés va començar visitant altres aules gastronòmiques i analitzant les necessitats, l’espai i la situació del mercat. En funció d’aquesta anàlisi, els alumnes van presentar diferents propostes, tant de dinamització de l’equipament com de disseny de l’aula. La imatge final de l’espai recull diferents elements proposats pels estudiants de l’EMAID en els seus projectes. Serà un espai atractiu i obert, equipat amb funcionalitat i amb tota mena d’estris culinaris, on tothom podrà veure les activitats que es realitzin. L’aula gastronòmica estarà a disposició d’entitats, particulars, empreses, productors del primer sector i paradistes del mercat que vulguin promocionar-se. De fet, ja fa anys que els dos mercats municipals ofereixen algunes tardes de divendres un espai gastronòmic on s’han realitzat tallers de cuina marinera, cuina del Garraf, cuines del món o cuina d’aprofitament, entre altres. Serà, doncs, una oportunitat per donar continuïtat a aquestes iniciatives. L’alumnat de l’Escola Municipal d’Art i Disseny que ha participat en el projecte són: Lorena Ardila, Mireia Anés, Gemma Guasch, Rosa Curiel, Gabriel Peredo, Anna Nakrou, Judit Molina, Andrea Navarro, Maya Di Maula, Estela Ramírez i Lluc Marí. La professora que ha guiat tot el procés ha estat Alícia Soler Orcal.


Monogràfic patrocinat per la regidoria del Primer Sector i Mercats Municipals de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú