Les escoles bressol municipals del Vendrell seran gratuïtes

  • L’Ajuntament fa un pas endavant en la gratuïtat de l’educació de 0 a 3 anys i inicia un projecte d’universalització de l’educació infantil

L’Ajuntament del Vendrell impulsa la gratuïtat de tots els cursos de les cinc escoles bressol del municipi en els propers anys. A partir del proper curs escolar, aquesta gratuïtat ja s’aplicarà als alumnes de P2 fent, d’aquesta manera, un pas endavant cap a la universalització de l’educació infantil. L’objectiu és afavorir la conciliació laboral i familiar i també millorar la cohesió social del municipi.

Es tracta d’una proposta ambiciosa que comença amb P2 però la intenció del consistori és ampliar-la a la resta de cursos. La regidora d’Educació, Silvia Vaquero, ha destacat que el municipi té capacitat per assumir aquesta gratuïtat, ja que “tenim l’equip docent, els recursos econòmics, les infraestructures i, en paral·lel, la població que té aquesta edat”. Vaquero també ha assegurat, en aquest sentit, que si tinguessin “tres aules i 320 infants nascuts al 2019, no seria viable”, però durant els anys de crisi “hem mantingut les escoles bressols fent un gran esforç i ara podem cobrir tota la demanda”. Actualment, al Vendrell hi ha empadronats 320 nenes i nens d’aquesta franja d’edat. Si les seves famílies apostessin per l’educació 2-3 anys el curs 2021-2022, la regidora insisteix que tindran plaça assegurada.

Un altre dels objectius importants que Vaquero ressalta és l’acompanyament dels infants i les famílies en aquesta etapa de creixement que és la de 2 a 3 anys i en “el seu desenvolupament afectiu, emocional, físic i pedagògic, molt important a l’hora d’iniciar després l’educació infantil a P3”. “És cert que considerem fonamental que tothom, tingui els recursos econòmics que siguin, pugui portar els seus fills a l’escola bressol, però per nosaltres és fins i tot més rellevant l’enriquiment que pot comportar per als nens i nenes aquest pas per l’etapa infantil, descobrint el món amb l’acompanyament d’altres infants i docents qualificats”, explica Vaquero.

Si la mesura té èxit, en els propers anys “s’avançarà” en la gratuïtat dels altres cursos, el P1 i el P0. Segons la regidora, han d’analitzar si aquesta proposta “té una bona resposta per part de la ciutadania”, tot i que des del consistori ja apunten que sí la tindrà. L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, també ha destacat la importància d’avançar “cap a la universalització de l’educació de 0 a 3 anys, un objectiu que es troba dins del projecte educatiu de ciutat destinat a aconseguir una educació basada en la igualtat d’oportunitats”.

L’Ajuntament busca la democratització de l’educació infantil, tenint en compte una visió en clau de gènere. La regidora d’Educació considera que és una mesura que ajudarà a reduir “les desigualtats en el sentit que moltes dones podran tenir més facilitats per accedir al món laboral o no hauran de recórrer a reducció de jornada ni renunciar a la formació i al reciclatge professional”.

El Vendrell compta amb cinc escoles bressol municipals consolidades i amb un bagatge de molts anys, per poder oferir aquesta mesura a tots els infants dels 2 als 3 anys empadronats al municipi. En concret, aquest curs hi ha 75 infants de P1, que al curs que ve tenen reservada plaça a P2, una xifra, això sí, menor a la d’altres anys. Un dels motius ha estat la pandèmia de la Covid19, que ha fet que enguany les matrícules hagin estat anormalment baixes. Altres anys els alumnes de P2 que hi havia a les cinc escoles bressol municipals han arribat als 150, aproximadament. Actualment, el 85 per cent dels infants que assisteix a un d’aquests centres educatius paguen 1.158 euros anuals si van només als matins, i 1.683 euros si hi van matí i tarda. Cada plaça té un cost per a l’Ajuntament de 3.000 euros.


AJUNTAMENT DEL VENDRELL
Plaça Vella, 1
43880 El Vendrell

Telèfon: 977 16 64 00
Web: www.elvendrell.net