Vilafranca del Penedès lidera la professionalització del sector enoturístic

L’Escola d’Enoturisme de Catalunya impulsa un pla de formació contínua 100% subvencionat i impulsa un nou Cicle Formatiu de Grau Superior de Guia, informació i assistència turística.

Vilafranca del Penedès vol liderar la professionalització del sector enoturístic gràcies a la formació que ofereix des de les seves aules l’Escola d’Enoturisme de Catalunya. El centre docent estrena aquest anys els nous cursos finançats pel Consorci de la Formació Contínua de Catalunya que permeten oferir formació 100% subvencionada en el sector de l’enoturisme. La directora de l’Escola, Ester Garcia, destaca que ofereixen “una oferta completa i interessant per als joves”, però també per als professionals del sector que volen ampliar coneixements i oferir un valor afegit als seus currículums. I és que a més de la formació ocupacional i la formació professional, una línia important de treball de l’Escola d’Enoturisme és la formació contínua “per millorar la professionalització del sector”.

Ester Garcia creu que la vegueria del Penedès pot presumir de liderar la formació i professionalització global del sector turístic amb l’Escola d’Enoturisme de Vilafranca del Penedès, l’Escola d’Hoteleria de Sitges i l’Escola de Viticultura i Enologia de Sant Sadurní d’Anoia. En aquest sentit, la responsable de l’Escola d’Enoturisme destaca que “des de l’Alt Penedès, oferim una formació específica per al sector enoturístic i que dóna valor al territori a través d’una escola sectorial que ofereix formació a tot Catalunya”.

Guia, informació i assistència turística

Una de les novetats que destaca aquest any en l’ampli ventall d’opcions que ofereix l’Escola d’Enoturisme de Catalunya als seus alumnes és el Cicle Formatiu per obtenir el títol oficial de Guia, informació i assistència turística, especialitzat en enoturisme. Aquesta formació, amb aplicació real a l’empresa dedicada a l’enoturisme i el turisme en general inclou dos mòduls especialitzats en enoturisme: el de sommelier, adreçat als professionals de la restauració per adquirir, ampliar o actualitzar coneixements; i el mòdul de coneixedor del vi i el cava de les DO a Catalunya, exclusiu d’aquesta formació, que et permet conèixer l’evolució de la viticultura al país, saber diferenciar les Denominacions d’Origen a Catalunya i la seva influència al territori i estar al dia de l’actualitat vinícola catalana, tant pel que fa a R+D com a noves propostes.

Paral·lelament, aquest cicle ofereix al seu alumnat la possibilitat d’obtenir el títol de Coneixedor del vi català que expedeixen les patronals del sector vitivinícola de Catalunya, ja que els continguts estan inclosos en el programa del cicle per garantir el seu assoliment

Formació continuada

L’Escola d’Enoturisme ha previst aquest any una àmplia oferta de formació subvencionada amb 8 propostes de cursos destinats a unes 120 persones. Hi poden participar treballadors en actiu, desocupats, autònoms, persones que estiguin en ERTE i ERO de manera preferent, a nivell de tot Catalunya. Cal remarcar que el pla de formació continuada que ofereix l’escola contempla que els autònoms es puguin formar i millorar la seva professionalitat.

El dia 28 de desembre de 2020 ja va començar el curs de “Fotografia i vídeo gastronòmic”, ja que un dels requisits de la convocatòria era començar una acció al 2020. El curs té 20 alumnes i s’hi treballen les eines que permetran fer una bona imatge i vídeo amb els mitjans que hi ha a l’abast perquè pugui esdevenir un recurs útil. De gener a juny de 2021, a banda d’aquest de fotografia i vídeo gastronòmic, se’n farà un de “Desenvolupament de productes enoturístics” de 30 hores (inici 16 de febrer), un de “Comercialització de producte enoturístic” de 20h (inici 14 d’abril), i un altre de “Reactivació i innovació del sector enoturístic post-COVID-19” de 10h (inici 25 de maig), tots tres en format aula virtual.

Per al trimestre setembre-novembre, es plantegen 4 accions més: “Reputació online: gestió i millora de la reputació en plataformes de gestió” amb una durada de 16 hores, en modalitat virtual, “Sumilleria i maridatge”, 20h, “Presentació de vins i begudes”, de 15h, i “Informació i atenció turística en llengua estrangera: Anglès”, de 30h. Aquestes 3 darreres accions es plantegen en modalitat presencial.

Les inscripcions als cursos es podrà fer a través del web de l’escola i per demanar informació es pot trucar al tel. 93 169 41 02 o enviar un correu a edec@escolaenoturisme.cat.


ESCOLA ENOTURISME DE CATALUNYA
C/ Amàlia Soler, 29
08720 – Vilafranca del Penedès
Tel . 931694102
www.escolaenoturisme.cat

Ma. Rosa Farré

Vinyes de Font-Rubi