Cubelles: natura de proximitat i per a tots els públics

  • “El Foix ens ensenya” i “El Foix en Família”, dues propostes estiuenques per descobrir i aprendre sobre la biodiversitat i els entorns naturals de Cubelles

Cubelles és natura i cultura, patrimoni i paisatge. El seu territori està banyat per l’aigua salada del Mediterrani, però també per l’aigua dolça del riu Foix, que hi desemboca formant un espai de gran interès natural. La temporada estiuenca que ara comença ens ofereix en aquesta vila costanera del Garraf molt més que turisme de sol i platja. Els projectes “El Foix ens ensenya” i “El Foix en família” ens proposen gaudir de la biodiversitat i el turisme sostenible d’una manera activa i molt enriquidora.

Cubelles té molt clar que el turisme sostenible és el present i el futur i per això treballa per oferir propostes responsables perquè aproximar-se al medi natural sigui una activitat fàcil i entretinguda. El municipi vol que, qui el visiti, conegui el seu patrimoni cultural i natural i tingui una experiència turística enriquidora. I és que Cubelles està dins de la Carta Europea de Turisme Sostenible, ja que compta amb l’espai natural de la desembocadura del Foix, un petit delta amb diferents zones humides connectades a través de passarel·les de fusta. L’Imma Laborda, tècnica de Turisme, consum i mercats de l’Ajuntament de Cubelles explica que, a més, actualment, dues empreses del municipi, Turisme de Cubelles i Finques Ferrer (que gestionen nombrosos habitatges d’ús turístic de Cubelles) també treballen per ser empreses certificades dins de la Carta Europea de Turisme Sostenible.

Per treballar en la línia del turisme respectuós amb el medi ambient i per seguir sent proactius en aquesta matèria, l’any passat Cubelles va posar en marxa el projecte “El Foix ens ensenya”, amb visites guiades a la desembocadura i amb diferents temàtiques relacionades amb la biodiversitat d’aquest espai. I aquesta temporada es complementa amb tallers adreçats a tot tipus de públic per fer un turisme sostenible. Com a novetat s’introdueixen tallers de cosmètica natural i tallers adreçats a infants sota el nom “El Foix en Familia”. Totes les activitats són amb inscripció prèvia, de grups limitats i es duran a terme per tot el municipi i durant tot l’estiu.

El Foix ens ensenya” es farà tots els diumenges de juliol i agost i es programaran visites guiades gratuïtes a la desembocadura del Foix amb diferents temàtiques: “El canvi climàtic i els efectes sobre la desembocadura del riu Foix”, “Ecosistemes litorals, zones dunars i aiguamolls”, “Rèptils” i “La vegetació i la fauna de la desembocadura del riu Foix”. Els dimecres a la tarda fins al 21 de juliol es farà la visita “A la recerca de l’abellerol”, un recorregut per apropar-se a una de les colònies més importants del Penedès d’abellerols (una espècie protegida d’origen africà), que vénen a passar l’estiu i crien al municipi. Però la visita ofereix molt més, ja que a banda de l’abellerol, també es poden observar verdums, mussols, cueretes, diferents tipus de coloms i, si hi ha sort, altres animals com conills i guineus. Una altra proposta del “Foix ens ensenya”, en aquest cas el primer diumenge de cada mes, són les passejades etnobotàniques per descobrir els usos de les plantes i els tallers de cosmètica natural. Els inscrits podran aprendre a fer pasta de dents, crema solar, antimosquits, xampú d’àloe vera, crema antiarrugues, bàlsam labial o crema de mans. Aquestes són visites més pensades per a públic adult, tot i que a vegades hi assisteixen famílies amb infants. Per participar-hi cal fer reserva prèvia a la web www.cubelles.cat.

Pel que fa a les propostes adreçades al públic més familiar, Cubelles les engloba dins de la proposta “El Foix en família”, una activitat gratuïta que es fa tots els dimarts i dijous a dos quarts de set. Totes les activitats tenen lloc davant de la platja, concretament a diferents establiments al passeig i a algunes de les guinguetes de la platja. Els nens i nenes participants poden aprendre moltes coses sobre la fauna i la flora de Cubelles de la mà d’empreses i entitats d’educació ambiental com Descoberta, el Gepec, Edulis, Quatre passes i Anellides. Els tallers proposats són el de “Caixes Niu”, “El Corriol Camanegre, el Rei de la platja”, “Petits Animalons”, “Els Oficis del Mar”, “Invertebrats marins”, “Ajudem a les tortugues”, “Plantes aromàtiques” i “Experimentem amb la sorra i l’aigua del mar”, aquesta última adreçada especialment per a nens d’entre 3 i 6 anys. En aquesta i en totes les activitats que es proposen, tothom que participa té un val descompte en els establiments col·laboradors. I és que l’objectiu és que els establiments on es fan les activitats s’interessin per temes d’educació ambiental, participin en les iniciatives, en facin divulgació i puguin convertir-se en prescriptors en un futur. Per participar-hi, com en el cas de les activitats de “El Foix ens ensenya” cal fer reserva prèvia a la pàgina web de l’Ajuntament de Cubelles (www.cubelles.cat).

Posant en valor el Foix i el seu entorn natural, Cubelles vol que tant públic adult com les famílies amb infants es moguin, aprenguin i que, amb l’excusa de participar en aquestes activitats, descobreixin les meravelles naturals que hi ha al municipi. I que a més coneguin els establiments col·laboradors per tal que tots surtin guanyant.


Turisme de Cubelles
Plaça del Castell, 1. Cubelles
Tel. 93 895 25 00
www.turisme.cubelles.cat

Ivan Villarejo
Jose Miguel Rodriguez Belmonte