Canyelles s’estrena aquest curs com a referència dels estudis de la natura

El nou curs escolar arriba a Canyelles carregat de novetats i amb la materialització d’un projecte pioner vinculat a la natura. Es tracta del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural, que s’estrena amb un total de 30 places adjudicades per part de la Generalitat i amb la recuperació d’un espai emblemàtic del municipi, la Masia de Can Ferrer de Llacunalba, convertida ara en l’Espai Natura. Llacunalba formava part d’un conjunt de cases on els historiadors situen l’origen de Canyelles, ja que hi ha arxius de l’any 1002 que identifiquen un pou al mateix indret. Segles més tard, al XVIII, s’hi va construir la masia actual, que va viure el seu màxim esplendor en mans d’una important família benestant.

Les primeres classes de l’Espai Natura s’impartiran al local social de Les Palmeres, mentre s’enllesteixen els treballs de la primera fase d’adequació de la masia, que començarà el curs amb dues aules i dos mòduls per poder donar resposta a les necessitats de l’alumnat. Amb una inversió de 500.000 euros finançats entre la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament, aquest estiu s’han fet les obres d’adequació per reobrir la primera part de la finca. L’objectiu del consistori és que en els propers anys s’hi pugui ampliar l’oferta de l’Espai Natura amb nous estudis com ara el Grau Mitjà d’Activitats Eqüestres i els Graus Superiors de Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal, de Gestió Forestal i del Medi Natural, i de Paisatgisme i Medi Rural. Uns projectes de futur als quals s’hi afegeix la intenció d’acollir un Centre de Prevenció d’Incendis Forestals.

Primària i secundària

Pel que fa a l’educació obligatòria, l’escola Sant Nicolau comença el nou curs amb 352 alumnes. Com a novetat, aquest any s’incorpora el Projecte Educatiu Ambients al cicle infantil, una nova metodologia d’aprenentatge en entorns estimulants on els infants es poden moure lliurement, escollir i desenvolupar-se d’una forma natural en relació als seus interessos i motivacions. Es tracta d’espais que respecten la diversitat i que tenen en compte en tot moment el ritme individual de cada infant. No serà l’única novetat de l’escola, que també posa en marxa el projecte Innovamat als cursos superiors, una nova metodologia per impartir els coneixements de matemàtiques més vivencial i creativa.

L’Institut Pla del Bosc torna a les classes aquest dilluns 13 de setembre amb un total de 193 alumnes matriculats als quatre cursos de l’ESO. Per segon any consecutiu, l’Institut Pla del Bosc acull els estudis d’IFE i PFI, des del local social de Can Dori, on hi ha matriculats 30 alumnes. L’institut acollirà aquest curs 2021-22 els dos primers cursos de l’IFE d’Auxiliar en Cura d’Animals i Espais Verds, una formació professional adaptada, i els estudis de PFI d’Auxiliar d’Activitats Forestals.

Educació infantil

Per als menors de 3 anys, el curs escolar també comença amb novetats a la llar d’infantils municipals Els Patufets. Amb 40 alumnes matriculats, l’escola bressol estrena nous elements de preservació de l’espai de nadons i introdueix idiomes en el seu projecte educatiu.

L’artesania com a formació

Una de les especialitats de Canyelles pel que fa a la seva oferta formativa és la vinculada a l’artesania. L’Artífex, el Centre de Qualificació Professional en Oficis Artesans, arrenca el nou curs 2021-2022, amb noves propostes per a nous artesans i tallers per a infants i joves. Es tracta del curs de Pintura, dibuix i il·lustració, la principal novetats per als adults; i la incorporació del taller de pintura dibuix i elements de festa major per als infants. Aquests nous cursos se sumen als tallers que s’ofereixen habitualment l’Artífex de ceràmica, vidre, fang en volums, pintura, costura i puntes de coixí per als adults. I vidre, pintura, ceràmica, manualitats creatives i fang en volums, per als infants i joves.


Monogràfic patrocinat per l’Ajuntament de Canyelles