Vilanova, ciutat universitària i amb formació superior en mecànica, música, art i disseny

El curs escolar 2021-22 ha començat a Vilanova i la Geltrú amb el retorn a les aules de més de 9.000 alumnes de primària i secundària i una novetat molt esperada per la comunitat educativa: la rebaixa de les ràtios a P-3. Amb l’objectiu d’aconseguir aquesta reducció del nombre d’alumnes per aula en el proper curs a l’educació secundària, Vilanova i la Geltrú afronta el nou curs amb l’optimisme i reivindicant-se com a ciutat universitària. I és que Vilanova i la Geltrú destaca per la seva oferta en formació post-obligatòria: cicles mitjans i superiors en mecànica ferroviària, nàutica i aeronàutica, a més de les titulacions de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (UPC), l’Escola Conservatori de Música Mestre Montserrat i l’Escola d’Art i Disseny (EMAiD), entre d’altres estudis específics.

Els centres escolars de Vilanova i la Geltrú han tornat a obrir les portes mantenint el gruix de mesures contra la covid del curs passat, com els grups bombolla i l’ús de la mascareta a partir dels sis anys, però amb novetats com ara la interacció entre diversos grups amb mascareta, els nens d’un mateix grup no l’hauran de dur al pati i es recupera l’accés de les famílies als centres.

El curs 2021-2022 ha començat amb 27 grups de P3, els mateixos que els darrers dos anys, i 27 grups en el cas de 1r d’ESO, un menys que l’any anterior. Enguany, les ràtios a P3 se situen en 21 alumnes per classe a les escoles públiques i 23 en el cas de les concertades. La regidora d’Educació, Mercè Mateo, ha destacat que aquesta rebaixa es tradueix en un millor servei que reforça la singularitat del territori en defensa del model d’escola inclusiva: “La comarca del Garraf no disposa d’escoles d’educació especial i, per tant, la complexitat a l’hora de treballar amb totes les diversitats és major. Així, millorem la qualitat de l’ensenyament i l’aprenentatge, permetent al docent oferir a l’alumnat una atenció més individualitzada“.

El curs 2021-22 arrenca a Vilanova i la Geltrú amb més de 9.000 alumnes i una nova baixada de les ràtios a P3

Obres de manteniment i millora

Un any més, l’estiu s’ha aprofitat per posar al dia els centres educatius amb obres de millora i manteniment. Enguany s’ha destinat un pressupost de 134.091,94 euros per fer tasques com reformes de banys, reparacions de teulades, substitució de paviments, així com tasques de fusteria i alumini, entre d’altres. A més, el departament d’Educació de la Generalitat ha realitzat una intervenció de millora a l’Escola Margalló, que inclou, entre d’altres, arranjaments de cobertes, renovació i substitució de lluernaris, millores al gimnàs i menjador, reparacions de portes d’emergència i nou enllumenat exterior, zona accés principal i aparcament. Paral·lelament, des de l’Ajuntament també s’ha aprofitat l’estiu per executar altres actuacions de millora, en aquest cas al voltant d’alguns centres educatius, en la línia d’incrementar la seguretat dels entorns escolars i afavorir la mobilitat i accessibilitat de les famílies, principalment durant els horaris d’entrada i sortida.

Formació post-obligatòria

Un curs més, Vilanova i la Geltrú es reivindica com a ciutat universitària i destaca a la vegueria per l’àmplia oferta de formació post-obligatòria. Amb més d’un segle d’història a la ciutat, l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú és un centre d’ensenyament universitari dependent de la Universitat Politècnica de Catalunya que actualment imparteix graus a l’àmbit industrial (Enginyeria de Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte, Enginyeria Mecànica, Enginyeria Elèctrica i Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica) i a l’àmbit TIC (Enginyeria Informàtica), a més del Màster universitari en Estudis Avançats en Disseny-Barcelona (MBDesign), el Màster universitari en Enginyeria de Sistemes Automàtics i Electrònica Industrial i el Màster en Sistemes Ferroviaris i Tracció Elèctrica.

Aquesta formació especialitzada es complementa amb els estudis de l’Escola de Formació en Aeronàutica, que des del mes de maig desenvolupa també la formació pel manteniment aeronàutic a les instal·lacions de l’Aeroport de Lleida–Alguaire. L’EFAV treballa en col·laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) en la programació cursos per obtenir el certificat de professionalitat d’Operacions auxiliars de manteniment aeronàutic a ambdues seus, la llicència de manteniment d’aeronaus B1.1 d’avions amb motor de turbina a Vilanova i la Geltrú i, en un futur, la llicència de manteniment d’aeronaus B1.2 d’avions amb motor de pistó a Lleida-Alguaire.

En l’àmbit artístic, Vilanova i la Geltrú també ofereix una àmplia oferta formativa a través de dues escoles municipals professionalitzades per on passen cada any centenars d’alumnes que s’acosten a la música, l’art i el disseny i que poden finalitzar els seus estudis superiors a la ciutat. L’Escola Conservatori de Musica Mestre Montserrat ofereix el Grau Professional, uns ensenyaments que proporcionen una formació artística de qualitat, garanteixen la qualificació dels futurs professionals de la música, orientant-los i preparant-los per estudis superiors. Els alumnes que superen aquests graus obtenen el títol professional de Música en l’especialitat cursada. Per la seva part, l´Escola Municipal d´Art de Vilanova i la Geltrú (EMAiD), que es va fundar l’any 1969 com a escola d’Arts i Oficis, ofereix actualment diferents Cicles Formatius de Grau Mitjà i Grau Superior amb titulació oficial i homologada pel departament d´Ensenyament de la Generalitat de Catalunya sobre gràfica publicitària, videojocs, interiorisme i producte gràfic interactiu, entre d’altres.


Monogràfic patrocinat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú