L’Ajuntament de Sitges mostra l’interior de la primera promoció pública d’habitatge que es concedirà el 2022

El nou barri de la Plana i Santa Bàrbara de Sitges acull les primeres promocions d’habitatge públic impulsades a la localitat. La iniciativa municipal va començar a caminar fa un any i permetrà posar en el mercat 175 pisos de lloguer just, distribuïts en tres ubicacions. La regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Sitges, Júlia Vigó, explica que aquesta era una prioritat absoluta aquest mandat: “Amb insistència i amb intenció és possible fer polítiques d’habitatge públic a Sitges, que ens permeten com a Ajuntament mantenir el sòl públic i oferir pisos a un preu que rebaixa el 50% el preu de mercat”.

Vigó explica que les tres promocions que hi ha en construcció a Sitges d’habitatge de protecció oficial s’adrecen al públic en general: “Estan destinades a la gent que viu a Sitges, però que pot tenir un poder adquisitiu més elevat, si els lloguers són més dignes”. Però a més, l’Ajuntament ha fet una reserva d’habitatges per als casos d’emergència social.

Aquesta setmana s’han pogut visitar les obres de la primera d’aquestes promocions d’habitatge públic. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell; la regidora d’Habitatge, Júlia Vigó, i el regidor d’Urbanisme, Eduard Terrado, juntament amb la patrona de la Fundació Salas, Clara Muñoz, i el president de la Fundació Noulloc, Pere Esteve, han visitat els pisos ubicats al carrer de l’Abadessa Maria Lluïsa de Dalmau, on s’han construït 43 habitatges, de dues i tres habitacions, amb espais exteriors, aparcament i traster, que es preveu s’entreguin el primer semestre de 2022.

El lloguer mensual dels habitatges d’aquesta primera promoció (despeses de comunitat excloses) serà d’entre 525 i 660 euros, a 7 €/m2, un 50% per sota del preu de mercat establert a Sitges. També a preu just i inclòs en el lloguer, el traster i l’aparcament a un preu de 3,5 €/m2. Tots els habitatges en aquesta primera promoció tenen dues i tres habitacions, espais exteriors, traster, plaça d’aparcament, i certificació energètica A. En aquests edificis, a més, hi ha també dos pisos adaptats.

Per a la regidora d’Habitatge, Júlia Vigó, “aquestes primeres promocions són generalistes, perquè el problema de l’habitatge és transversal a Sitges. L’aposta municipal passa perquè la ciutadania beneficiària d’aquests habitatges pagui un lloguer just i, per tant, tingui una millor qualitat de vida. Volem evitar que l’habitatge representi un condicionant tan gran en el moment de voler desenvolupar un projecte vital a la vila”.

L’Ajuntament de Sitges construeix en l’actualitat 175 habitatges públics en tres promocions diferents, un total de 12 edificis distribuïts en els carrers de l’Abadessa Maria Lluïsa de Dalmau, Felip Font i Falp i Lola Anglada. Els habitatges són en règim de lloguer per cinc anys i tenen una dimensió que varia, segons la promoció, entre els 36,5 m2 i els 85,5 m2 útils, segons si són d’un, dos, tres o quatre dormitoris. Representats de diferents grup municipals del consistori han visitat, també avui, l’estat de construcció de les tres promocions.

L’Ajuntament ha destinat al voltant de 15.000 m2 de sostre residencial a aquestes promocions, que són 100% públiques i de lloguer, i mantindran la titularitat municipal. Tant la construcció com el lloguer es gestiona per quatre fundacions sense ànim de lucre, promotores d’habitatge social: Fundació Salas, Fundació Noulloc, Fundació Família i Benestar Social, i Fundació privada Grup Qualitat.

Com optar-hi?

Poden optar als habitatges públics les persones i unitats de convivència amb una inscripció vigent al Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Protecció Oficial de Sitges (RSHPOS). Les persones inscrites al Registre i que compleixin els requisits que estipulin les bases de cadascuna de les promocions, optaran directament a la convocatòria. Els requisits aniran relacionats amb l’històric d’empadronament al municipi o els ingressos mínims i màxims, a tall d’exemple, i es donaran a conèixer un cop aprovades les bases al Ple Municipal.

La inscripció al RSHPOS pot realitzar-se a través d’aquest tràmit. El primer pas és donar-se d’alta a l’Agència Catalana de l’Habitatge i, posteriorment, s’ha de lliurar una còpia signada a l’Ajuntament de Sitges. És important en el moment de realitzar la inscripció que es faci amb la persona o persones amb qui es conviurà. Una inscripció per persona no dóna més opcions, sinó que determina a quina tipologia d’habitatge s’opta (d’una, dues, tres o quatre habitacions):

L’Ajuntament posa a disposició de les persones que necessitin ajuda en el moment de realitzar el tràmit telemàticament, el servei OAC360º, al telèfon 93 595 50 94, de dilluns a divendres, de les 8 a les 20 hores. En casos en què no sigui possible la tramitació telemàtica, es pot realitzar presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) sol·licitant cita prèvia online o al telèfon 010.


Ajuntament de Sitges

https://www.sitges.cat/