La miopia, una nova pandèmia

S’estima que la meitat de la població mundial pot veure’s afectada per la miopia a l’any 2050.
Les investigacions adverteixen que l’augment del temps que passem fent tasques en visió propera està lligat a una major probabilitat de patir miopia.

Hi ha diferents factors de risc que fan que pugui aparèixer. N’hi ha de dos tipus, els factors no modificables i els modificables. Els no modificables són l’edat, el gènere, la raça i la genètica. Els modificables són el temps que passem fent activitats a l’aire lliure, el treball en visió propera, una dieta adequada, els nivells de vitamina D (lligats a l’exposició solar) i el tabaquisme.

Patir miopia no sols es tracta de portar una correcció ocular, com ulleres o lents de contacte, sinó totes les patologies que pot comportar el fet de tenir-ne com les maculopaties, el despreniment de retina, les cataractes o el glaucoma. Per tant, és important evitar o controlar l’aparició i/o l’augment de la miopia sobretot en els nens perquè quan siguin adults tinguin una bona salut visual.

Hem de tenir cura de la nostra visió fent que els nostres fills passin més temps en exteriors (mínim 2 hores al dia), realitzar descansos entre llargs períodes mirant pantalles o treballant en visió propera, realitzar les tasques amb una bona postura, il·luminació i distàncies adequades i fer regularment revisions oculars per detectar o evitar problemes en el nostre sistema visual.

Actualment s’ha avançat molt en el control de la miopia i han sortit diferents nous mètodes. Com més aviat detectem en els nens la miopia més eficaç pot ser el seu control i evitar la progressió.

Existeixen tractaments farmacològics i òptics que es poden aplicar sols o combinats i obtenir grans resultats.
El tractament més eficaç és el farmacològic amb atropina a dosis altes però provoca efectes rebot.

L’atropina administrada a dosis més baixes, les lents de contacte d’orto k i les lents de contacte i vidres amb desenfoc perifèric són bons mètodes per aplicar i molt útils pel seu control.

Cal, doncs, que els pares siguin conscients del gran problema que suposa la miopia i es facin controls i es tinguin en compte tots aquests factors que podem modificar, només així podrem assegurar un millor futur als nostres fills pel que fa a la seva salut.

Tant òptics-optometristes com oftalmòlegs som professionals que podem ajudar en aquesta detecció i control i aconsellar i prescriure la millor opció per fer que la miopia no es converteixi en una nova pandèmia incontrolable.


MULTIÓPTICAS VILANOVA
C. Sant Sebastià, 3
Tel. 931819772
08800 – Vilanova i la Geltrú
multiopticasvilanova@gmail.com

Pàgina web del directori Eix Guia