Vilanova i la Geltrú recupera el Nadal més tradicional per omplir de propostes aquestes festes

Pastorets, pessebres, el carter Eliseu, el Retaule de Nadal i la Cavalcada de Reis tornaran la màgia al carrer, juntament amb el mercat d’artesania, les activitats musicals, els tallers temàtics i el circ.

Vilanova i la Geltrú recupera aquest any el Nadal més tradicional per omplir de propostes aquestes festes. La màgia torna als carrers de la ciutat i ho fa amb un ampli programa d’activitats que combina a la perfecció les cites de referència d’aquestes festes a Vilanova i la Geltrú i noves propostes per arribar a tots els públics.

Com cada any, el dia de Santa Llúcia, preludi oficial de les festes de Nadal, es donarà el tret de sortida a la programació especial a Vilanova i la Geltrú, que sota el lema ‘Torna la màgia’ oferirà desenes de propostes: Pastorets, pessebres, el carter reial Eliseu, el Retaule de Nadal i la Cavalcada de Reis comparteixen protagonisme amb el mercat d’artesania, les activitats musicals, els tallers temàtics i el circ, entre moltes d’altres propostes.

El 13 de desembre, com és tradició, s’inaugura el pessebre de la plaça de la Vila, obra dels artesans de l’Associació Pessebrista de Vilanova i la Geltrú, que cada any renoven el disseny d’un dels elements de carrer més característic de les festes nadalenques, juntament als tions gegants que hi ha repartits pel centre urbà i el gran arbre de Nadal de la plaça de les Neus.

A pocs metres d’aquest pessebre, la companyia de titelles L’Estaquirot dona vida, un any més, al Retaule de Nadal, que converteix el vestíbul de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú en l’escenari interactiu del conte que acosta els infants a l’origen de les festes nadalenques. El protagonista de la història, el caganer, repartirà caramels a tots els assistents després de recrear una història ben peculiar, plena de màgia i de música i amb un segell molt vilanoví, els dies 25 de desembre i l’1 de gener a les 12 del migdia.

Però si hi ha un acte que representa millor que cap altre la màgia d’aquestes festes, és l’arribada dels Reis d’Orient, que enguany ho fan carregats de regals, bons propòsits i moltes novetats per a petits i grans. Per començar, l’Eliseu, el carter reial de Vilanova i la Geltrú, torna a obrir aquest any la seva oficina al Teatre Principal, des d’on mostrarà a nens i nenes tota la feina que fan ell i els seus ajudants per tal que les seves cartes arribin als Reis Mags de l’Orient. L’accés a l’oficina de l’Eliseu és gratuït, però és imprescindible adquirir l’entrada a www.escenavilanova.cat. Estaran disponibles a la web a partir del 22 de desembre, a les 11 h.

I l’esperada Cavalcada de Reis tornarà al carrer i ho farà amb un nou personatge femení que s’uneix a l’original muntatge teatral que des de 1998 converteix Vilanova i la Geltrú en un gran escenari màgic per rebre a Melcior, Gaspar i Baltasar. Com és tradició, el recorregut s’inicia a les portes del Castell de la Geltrú i finalitza a la plaça de la Vila, on es fa entrega a ses majestats de les claus de la ciutat per facilitar-los la seva tasca durant la nit més màgica. Durant la cavalcada, els reis estan acompanyats per formacions musicals com la Banda de l’Escola Conservatori de Música Mestre Montserrat o els Ministrers de la Vila Nova, pels Falconers reials amb les seves aus, la Carrossa dels Embolicadors de regals, a més d’un nou personatge femení i migrant que s’incorporarà enguany a la desfilada. L’espectacle es completa amb la participació de l’Associació dels Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú, que condueixen ses majestats i els seus ajudants per tota la ciutat amb imponents carros de cavalls.

Els Pastorets són un altre dels elements més representatius del programa de Nadal i el Círcol Catòlic és l’encarregat novament de pujar a l’escenari, del 25 de desembre a l’1 de gener, els personatges més emblemàtics d’aquest clàssic nadalenc. Els Pastorets tenen a la ciutat un segell genuïnament vilanoví que els distingeix i els dona un estil propi, pel que fa a la representació teatral com als seus aspectes musicals i corals. Actualment, es representa una adaptació dels “Pastorets o l’Adveniment de l’infant Jesús” de Josep Maria Folch i Torres, amb composicions musicals de Manuel Bosser, Miquel Ferrer, Pere Tàpias i Madrona Pascual.

El gruix més tradicional del programa de Nadal i Reis de Vilanova i la Geltrú comparteix protagonisme amb una ampli ventall d’activitats que inclouen des del mercat d’artesania que ofereix originals idees per als regals d’aquestes festes a la plaça de la Vila, fins al Concert de Sant Esteve a l’Auditori d’Eduard Toldrà, la programació d’espectacles de circ a mans de la companyia Los Galingos, així com tallers de temàtica nadalenca als centres cívics, als museus i als mercats municipals, una fira de Playmobil, contes infantils de Nadal i una àmplia oferta d’activitats per als més joves amb el Nadal Mogut i altres festes a la Nau de Joventut.


Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Torna la Màgia