PESCA

Jaume Carnicer: “Si no canvien les coses, en deu anys no hi haurà barques de pesca a Catalunya”

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 25-04-2022

Les reinvidicacions que fa anys que el sector de la pesca posa de manifest s'han convertit en un clam unitari del món local en defensa del seu futur. El crit d'alerta s'ha escenificat aquest 20 d'abril al port pesquer de Vilanova i la Geltrú, on representants dels 17 municipis de la costa catalana on es practiquen almenys una de les tres modalitats de pesca més perjudicades (arrossegament, encerclament i palangre) han presentat un manifest conjunt en defensa del sector pesquer. Els municipis promotors del manifest són Alcanar, Arenys de Mar, Barcelona, Blanes, Cambrils, Deltebre, el Port de la Selva, l'Ametlla de Mar, l'Escala, la Ràpita, Llançà, Palamós, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Tarragona, Torredembarra i Vilanova i la Geltrú.

El futur d'aquest sector primari està en perill i les principals amenaces a les que s'enfronten són unes regulacions administratives que fan inviable econòmicament la feina diària. Es tracta de l'aplicació del Pla Multianual Europeu de Pesca Demersal, que regula la modalitat d'arrossegament fins al 2025; l'obligació de fer una estimació de les captures abans d'entrar a port; i l'esborrany del nou Pla de pesca en l'àmbit de l'encerclament.

Jaume Carnicer, patró major de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, alerta que  “l'aplicació ara del Pla Multianual Europeu de Pesca Demersal, després de dos anys de pandèmia i amb l'actual increment del preu dels carburants, es fa inviable ja que no podem assumir dos anys més de reducció de les jornades de pesca en un moment en què la rendibilitat de les empreses és pràcticament nul·la. Hem de buscar una altra manera d'aportar aquests ingressos, perquè les embarcacions no ho podran suportar. Aquest últim any ha estat crític i, si no hi posem remei, probablement ja no hi haurà barques de pesca en deu anys”.

Pel que fa a l'obligació de fer una estimació de les captures abans d'entrar al port, el sector rebutja de ple aquesta pràctica que ja s'està traduïnt en sancions econòmiques per a moltes barques i que posa en risc els pescadors: “haver de fer aquesta estimació abans d'entrar al port posa en perill la seguretat de les persones que estan a la barca, posa en perill les altres embarcacions que també estan esperant per entrar al port, s'està utilitzant de forma recaptatòria i no aporta res en el control de les captures. Hem demanat poder fer aquesta estimació un cop amarrats al moll per lògica”, detalla Jaume Carnicer.

I l'esborrany del nou Pla de Pesca del sector de l'encerclament tampoc convenç el sector, que reclama una revisió basant-se en estudis socioeconòmics: “el pla proposa una reducció dràstica de les zones de pesca i uns temps d'aturada biològica en unes condicions que no es corresponen amb la realitat actual. Si no es canvia, es condemna el sector i deixarem de menjar sardines en dos dies a tot Catalunya.”

Amb aquest context, el patró major de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú ha fet un crit d'alerta comú per a tot el sector primari: “la principal urgència és el relleu generacional i hem de facilitar les coses per tal que la gent jove pugui dedicar-se a la pesca, la ramaderia i l'agricultura. Si no fem res, en quatre dies no hi haurà confraries i si no hi ha confraries, no hi haurà peix d'aquí a les peixateries”. Carnicer explica que, en 22 anys, la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú ha perdut un 40% dels efectius i que el preu del producte no ha evolucionat gens en aquest temps.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local