SECTOR PRIMARI

La Taula Local del Primer Sector de Vilanova i la Geltrú, un instrument clau en la defensa del sector

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 30-11-2022

Després de l'elaboració del Pla estratègic per a la dinamització del sector primari de Vilanova i la Geltrú, l'Ajuntament i els agents implicats posaran en comú les seves necessitats amb un nou òrgan que serà clau en la defensa de la pagesia, la pesca i la ramaderia local. Per això s'ha posat en marxa la creació de la Taula Local del primer sector, una de les mesures proposades al Pla estratègic que vol incloure la major diversitat i pluralitat d’actors del sistema alimentari local possible: l’administració local, el sector primari productiu (pagesia, pescadors i primera transformació alimentària), empreses del cicle alimentari, restauració, recerca i ciutadania i organitzacions locals sensibles a una alimentació responsable i conscient.

Aquest mes de desembre es constituirà la Taula per afavorir la participació i atendre les demandes i propostes de diferents entitats i organismes relacionats amb la pagesia com l’Associació de Regants del Foix i el Celler de Viticultors, així com els pescadors, representats per la Confraria. També, i per tenir una visió més àmplia, hi participaran entitats socials relacionades amb el consum de productes locals (Ecol3vng, Slow Food Garraf) i del canal Horeca (Gremi d’hostaleria de Vilanova).

I és que l'objectiu de la taula se centra en compartir els coneixements entre els membres del sector, però també en ser l’espai de referència i anàlisi de la seva situació local per tal de poder impulsar iniciatives que donin suport al sector agrari i pesquer del municipi, així com donar-ne visibilitat.

De fet, el primer sector, que engloba la pesca, l'agricultura i la ramaderia de Vilanova, és un dels àmbits essencials al municipi amb una gran importància en l’activitat econòmica local i la conservació del paisatge. El repte de la ciutat és mantenir el sòl agrícola en una de les zones amb més pressió urbanística de Catalunya i afrontar les dificultats del sector relacionades amb la manca de relleu generacional, un problema que s’agreuja en l’àmbit agrari amb l’escassetat de terres per la consideració d’aquestes com a zones urbanitzables.

Per la seva part, el sector pesquer es troba actualment a disposició de les noves directives europees que dificulten la feina dels pescadors, afegint un treball burocràtic addicional que en molts casos farà inviable l’activitat. Precisament per aquests aspectes cal una escolta activa per recollir totes aquelles propostes que es puguin impulsar des de l'Ajuntament per garantir i millorar

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local