ECONOMIA BLAVA

Vilanova i la Geltrú, una ciutat que aposta per un turisme sostenible, familiar i amb ànima marinera

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 23-05-2025

Amb una ubicació privilegiada a la costa del Garraf i una personalitat pròpia que combina la tradició marinera amb la vitalitat d’una ciutat moderna, Vilanova i la Geltrú es consolida com una destinació turística singular dins del panorama català. Però més enllà dels encants evidents —platges àmplies, gastronomia de proximitat, patrimoni cultural i un entorn natural excepcional—, Vilanova està desplegant una estratègia turística intel·ligent, sostenible i integradora, que la posiciona com a referent d’un nou model de turisme: "tenim un model de ciutat que fomenta aquest tipus de turisme familiar, que no només es vincula al sol i la platja, sinó que va més enllà i s'integra, passeja i compra a la ciutat, menja als nostres restaurants i participa de les nostres festes", explica l'alcalde de la ciutat, Juan Luis Ruiz.

Una ciutat amb turisme, no una ciutat turística

L’Ajuntament, en col·laboració estreta amb els agents del sector —comerç, restauració, allotjaments, entitats culturals i esportives—, impulsa un turisme que no desborda, sinó que enriqueix, que no es limita a l’estiu, sinó que ofereix experiències tot l’any. Un turisme que posa en valor l’autenticitat local, i que s’ha concretat en accions com l’obtenció del segell de Destinació de Turisme Intel·ligent i la certificació Hola Família.

El Pla Estratègic de la ciutat vol marcar el full de ruta per a un desenvolupament turístic equilibrat, on la desestacionalització, la convivència amb el comerç local i la diversificació de propostes són claus. Es tracta de potenciar la marca Vilanova i la Geltrú no només com a lloc de pas o d’estiueig, sinó com una ciutat per viure-la.

L’economia blava: el tret diferencial

Un dels eixos centrals d’aquest model és el desenvolupament de l’economia blava, una aposta ferma del govern local que vincula el turisme a la nàutica, la cultura marinera, el paisatge litoral i la sostenibilitat ambiental. Aquesta estratègia dona continuïtat a iniciatives com la Setmana de la Gastronomia, que posa en valor el producte del mar i la cuina local, o com la implicació activa de la ciutat en esdeveniments com l’Arena 1000 d’handbol platja, Temps de Vi, o el FIMPT, que converteix la música d’arrel en un festival obert al món, al costat del mar. "L'economia blava ha de ser el motor econòmic de la ciutat, i el turisme juga un paper molt importat", destaca l'alcalde vilanoví. En aquest sentit, apunta que implica sectors que van des del port de la ciutat, fins a la gastronomia, l'oferta cultural i museística. En l'actualitat, l'economia blava ocupa 3.200 treballadors a la ciutat en més de 600 empreses.

Una destinació per descobrir (i redescobrir)

A tot això s’hi suma un ric patrimoni cultural, amb una xarxa de museus com el Museu del Ferrocarril, el Museu Víctor Balaguer o el Centre d’Art Contemporani La Sala, i una vibrant cultura popular que es fa present tot l’any, amb el carnaval, les festes majors i la cultura popular com a vertebradores de la identitat local.

 

Les platges de sorra fina i serveis de qualitat, el port esportiu, les rutes pel parc del Garraf, el dinamisme comercial del centre històric i una oferta gastronòmica basada en el producte fresc de la terra i el mar completen una proposta turística que es viu amb tranquil·litat, autenticitat i proximitat.

Vilanova i la Geltrú no vol ser una ciutat sobreexplotada pel turisme, sinó una ciutat amb turisme, on els visitants s’integren en el batec quotidià d’un municipi viu i actiu. Una destinació que cuida el seu entorn, els seus veïns i veïnes, i que aposta per un futur turístic pròsper i sostenible.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local